PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Dennis DeYOUNG - 26 East: Volume 2

Loňská deska „26 East: Volume 1“ konečně vrátila do hry jméno původního zpěváka amerických pomp/AOR rockerů Styx, což bylo jen a jen dobře, protože kromě toho, že Dennis DeYoung s touto kapelou nazpíval její největší hity „Babe“, „The Best Of Times“ nebo „Mr. Roboto“, byla „26 East: Volume 1“ skutečně výborná deska, naprostá škola vyspělého rocku. Jak její název naznačoval, počítalo se už při vydání s jejím pokračováním. To si DeYoung nechal na letošek, přestože materiál na obě alba byl nahrán takřka v totožném čase. Jelikož DeYoung a řada doprovodných muzikantů, rekrutující se zejména z jeho dlouholetých přátel, toho natočila během posledních let hromadu, bylo logické rozdělit vše na dvě poloviny. Obě alba skvěle shrnují DeYoungovu formu několika posledních let, ve kterých se už zdálo, že se zpěvák se scénou definitivně rozloučil…

„Velkou zásluhu na tom měl Jim Peterik,“ říká na adresu svého kamaráda a bývalého kytaristy legendárních Survivor DeYoung, „bez jeho podnětu, povzbuzování a muzikantského vkladu bych tato alba nenahrál. Byl to on, kdo tvrdil, že svět ještě potřebuje moji hudbu.“ DeYoung na deskách bilancuje. Svou hudební kariéru rozjel už ve čtrnácti letech, což je letos rovných šedesát let a dokázal během té doby mnohé. Kromě toho, že byl léta vůdčí postavou a poznávacím znamením Styx, které dovedl až do pozice legendy s milionovými prodeji po celém světě, skládal i hudbu k filmům (namátkou „Karate Kid“ nebo „Shrek“), a v neposlední řadě zažil i velice úspěšnou sólovou kariéru. Ta částečně zabředla do dobovém popu osmdesátých let, ale i tak si uchovávala vysokou kvalitu, danou zpěvákovým skladatelským talentem.

Obě alba „26 East“ mají hořkosladkou příchuť. Kromě toho, že na nich DeYoung předvádí svůj nejlepší možný současný výkon, přibylo oznámení, že jeho návrat prostřednictvím těchto alb je jen dočasný a že jejich vydáním se Dennisova hudební kariéra nadobro uzavře. Nejeden fanoušek bude muset zatlačit slzu, ale přece jen nejde donekonečna chtít po jakémkoliv hudebníkovi, aby stále vydával nové desky. A jestliže „26 East“, pojmenované podle adresy na předměstí Chicaga, kde kdysi DeYoung zakládal svou první kapelu, představuje zpěváka opět ve výtečné formě, je to to největší bonus, jakého se příznivci jeho hlasu a skladatelského stylu znova může dočkat. Bylo to tak před rokem, je tomu tak i teď.

V případě „26 East: Volume 2“ (stejně jako v případě jedničky) má posluchač co do činění s naprosto precizním, výstavním AOR, který pokukuje po popových momentech (ne však těch současných), leckdy sklouzne k hardrockové říznosti a nad vším ční klenuté melodie a dokonalý DeYoungův hlas. I ten je velikou devizou alba, protože zpěvák ve svých čtyřiasedmdesáti letech zní stále velice mladě, takřka na chlup stejně jako v dobách největší slávy Styx, což je věc naprosto neuvěřitelná. A pak jsou tu skladby samotné… Ty jsou profesorsky dotažené do nejmenšího detailu, instrumentálně i vokálně precizní a skladatelsky se pohybují znovu v typických deYoungových intencích. Jsou tu velké žánrové hity „Hello Goodbye“, „Land Of The Living“, „St. Quarantine“ či „There`s No Turning Back Time“, což jsou věci, které by se neztratily ani na slavných albech Styx. Jsou tu popovější kusy v baladickém ražení „Your Saving Grace“, „Proof Of Heaven“ nebo „Little Did We Know“, ve kterých posluchače nadchne zejména práce s melodiemi v refrénech. A nakonec jsou tu věci překvapivější… Čekali byste od DeYounga spolupráci s rapmetalovým revolucionářem Tomem Morellem z Rage Against The Machine? Jedna z nejméně pravděpodobných kooperací funguje v „The Last Guitar Hero“ na výbornou, uhlazený zpěvákův projev doplňuje typická Morellova kytara, vyšívající riffy po vzoru raných Led Zeppelin. Zaskočit (v dobrém) může i „The Isle Of Misanthrope“, jež navozuje zprvu nostalgickou náladu, aby pak svou sílu rozepjala do epické šíře a dramatického patosu. Všechny tyto skladby znovu spojuje velice přesvědčivý výkon jejich hlavního tvůrce.

DeYoung se loučí stále ještě na vrcholu sil. Možná je to tak dobře. Do poslední chvíle má co říct, jeho hlas je pořád nebývale silný. Jisté je, že na scéně bude chybět, ovšem jeho rozhodnutí je konečné a nezvratné a vlastně se mu ani nelze divit. Užijme si proto oba díly „26 East“ a popřejme mu zasloužený odpočinek…

Jan Skala             

Dennis DeYoung se svým rozlučkovým albem „26 East, Vol. 2“ 2021 předběhl v termínu vydání o několik málo dní svou původní mateřskou kapelu Styx. Ve své kariéře se mu však utéci před neustálým srovnáváním s tímto souborem nepovedlo. Jeho někdejší odchod z postu zpěváka, klávesisty a hlavně dvorního skladatele většiny hitů v období zlaté éry této kapely měl závažný dopad pro oba tábory. Ani jedna strana již nepřišla s nějakým zásadnějším počinem a spíše se obě dlouhá desetiletí věnovaly live prezentacím největších hitů svého domovského souboru. I další hudební stopa Dennise DeYounga a Styx je v podstatě identická. Styx vstali z mrtvých až spoluprací s geniálním hitmakerem Willem Evankovichem, se kterým natočili dvě skvělá alba, která snesou srovnání s jejich nejlepšími díly. I Dennis DeYoung se spojil s další skladatelskou legendou Jimem Peterikem a natočil neméně povedená dvě rozlučková alba „26 Eas Vol 1 a 2“.

Tato situace je poněkud schizofrenická, neboť fanoušek může zpočátku při naposlouchávání obou novinek při troše nepozornosti velmi rychle ztratit přehled o tom, čí produkci vlastně právě poslouchá. Na druhou stranu, může se rozhodnout podle svých preferencí, jakou tvář této kapely v minulosti upřednostňoval. Pokud to byly ostřejší, prog rockem načichlé songy, přikloní se ke Styx, kdo obdivoval znělý Dennisův hlas (který je dodnes v neuvěřitelné kondici), jeho teatrální projev a decentněji zaranžované písně, sáhne po jeho posledním retrospektivním albu.

jirka7200 7/10

www.dennisdeyoung.com

YouTube ukázka - The Isle Of Misanthrope

Seznam skladeb:
1. Hello Goodbye
2. Land Of The Living
3. The Last Guitar Hero
4. Your Saving Grace
5. Proof Of Heaven
6. Made For Each Other
7. There`s No Turning Back Time
8. St. Quarantine
9. Little Did We Know
10. Always Time
11. The Isle Of Misanthrope
12. Grand Finale

Sestava:
Dennis DeYoung - zpěv, klávesy
August Zadra - kytara
Mike Aguino - kytara
Jimmy Leahey - kytara
Jim Peterik - kytara, baskytara, klávesy
Craig Carter - baskytara
John Blasucci - klávesy
Ed Breckenfeld - bicí
Matthew DeYoung - bicí
Mike Morales - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 53:42
Label: Frontiers Music
Země: USA
Žánr: AOR

Diskografie:
1984 - Desert Moon
1986 - Back To The World
1989 - Boomchild
1994 - 10 On Broadway
1996 - The Hunchback Of Notre Dame
2007 - One Hundred Years From Now
2020 - 26 East: Volume 1
2021 - 26 East: Volume 2

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.06.2021
Přečteno: 2692x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09723 sekund.