DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LORD OF THE LOST - Judas

Gothic rock, potažmo gothic metal, je subžánr, který se příliš nevyvíjí a drží si svou tvář. Má však velice oddané fanoušky a obdivovatele, kteří estetiku stylu mají v krvi. Prvky dekadence, erotika, temnota či láska k tomuto žánru patří. Němečtí Lord Of The Lost všechny zmíněné věci obsáhnou a poslední léta jdou s popularitou stále výš a výš. Na posledním albu „Thornstar“ ukázali tvrdší a modernizovanou tvář žánru, kdy místy působili až jako coreová banda. Bylo otázkou, kam se dál posunou. Rozhodně z nich vyzařovaly ambice.

Na svém sedmém řadovém albu přišli s koncepčním příběhem o Jidášovi. Pro gotiku správně kontroverzní téma, ale rozsah dvojalba a dvacet čtyři skladeb budilo rozpačitý dojem. Není to příliš „velikášské“? Nedopadne to jako spousta jiných podobně velkolepých projektů jen velkou nudou?

„Judas“ představuje kapelu jako sebevědomé těleso, které ví, jak se skládá chytlavá muzika. Dvojalbum je o něco jemnější než jeho předchůdce, přesto je znát, že skupina na něj přímo navazuje. Komu se líbil „Thornstar“, bude se zde cítit dobře, Lord Of The Lost jsou jen líbivější, chtělo by se říci mainstreamovější. Na začátku celé nahrávky jsou největší hitovky. „Priest“ je klasická LOTL věc, přičemž se v ní mísí tvrdé kytary, gotika, trocha elektronických zvuků a vzletný refrén. Skladba funguje na první dobrou. Na citlivější notu hraje další singlovka „For They Know Not What They Do“. Ve slokách dominuje klavír a Harmsův jemný přednes, v další pasáži využije svůj řev, aby refrén zapůsobil chytlavostí a vzletností. Šikovné je zrychlení některých pasáží a využití dvoukopáku.

Harmsův hlas je pro nahrávku velmi důležitý. Snaží se znít pestře. Někdy je klasicky goticky potemnělý, jindy popově něžný a sem tam i coreově zařve. Jsou však chvíle, kdy ho budete mít už docela dost. Naštěstí Lord Of The Lost pro desku vymysleli i spoustu sborově zpívaných pasáží, jako například v „Born With A Broken Heart“. „13th“ je balada, velice pěkná, dobře složená, ačkoliv nikterak překvapující. Balad je na nahrávce hned několik. Kapela je šikovně prokládá rychlejšími kousky, ale někdy se zdá, že pomalého tempa je až příliš. Další kategorií jsou písně, které mají až muzikálový nádech jako třeba „2000 Years A Pyre“. Rockový muzikál Lord Of The Lost sluší a zde zní velice přesvědčivě. V mnoha skladbách nelze kapele upřít inspiraci v klasické či chrámové hudbě, což je vzhledem k tématu i logické.

Jedním z hitů je další z klipovek „The Gospel Of Judas“, k níž si kapela brala inspiraci v gospelových písních, byť tenhle prvek je jen zpestřující, jinak má song klasické atributy pro Of The Lost. Asi nejpůsobivější skladbou nahrávky je „Argent“, která okouzlí orientální melodiíí a ženským zpěvem. Chris Harms zde předvádí velice emocionální výkon, melodie skladby je kouzelná a zažere se hluboko do podvědomí.

„Judas“ je velké album. Lord Of The Lost na něm překonali sami sebe. Deska drží pohromadě a má celou řadu písní, které mají velkou sílu. Gotika, metal, muzikálovost, pop, symfoničnost. „Judas“ je produkčně skvěle zvládnutý, stále se zde něco děje a má potenciál udržet vaši pozornost po celou dobu. Není však bezchybný a někdy je Harmse až „příliš“, stejně jako balad nebo se někdy projevuje opakování stejných nápadů, někomu se může zdát, že Lord Of The Lost hrají až příliš na city. Výtky se dají nalézt vždy, nicméně finální hodnocení je štědré, protože se jedná o výjimečnou nahrávku rozsahem i zajímavostí. Především se ale moc dobře poslouchá.

Tomáš Marton             


lordofthelost.de

YouTube ukázka - Priest

Seznam skladeb:
CD1:
1 Priest
2 For They Know Not What They Do
3 Your Star Has Led You Astray
4 Born with a Broken Heart
5 The 13th
6 In the Field of Blood
7 2000 Years a Pyre
8 Death Is Just a Kiss Away
9 The Heart Is a Traitor
10 Euphoria
11 Be Still and Know
12 The Death of All Colours
CD2:
1 The Gospel of Judas
2 Viva Vendetta
3 Argent
4 The Heartbeat of the Devil
5 And it Was Night
6 My Constellation
7 The Ashes of Flowers
8 Iskarioth
9 A War Within
10 A World where We Belong
11 Apokatastasis
12 Work of Salvation

Sestava:
Chris Harms - zpěv, kytara
Pi - kytara
Class Grenayde - baskytara
Gared Dirge - klávesy, perkuse
Niklas Kahl - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 51:11 / 53:01
Země: Německo
Label: Napalm records
Žánr: Gothic rock/metal

Diskografie:
2010 - Fears
2011 - Antagony
2012 - Die Tomorrow
2014 - From the Flame Into the Fire
2016 - Empyrean
2018 - Thornstar
2021 - Judas

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.09.2021
Přečteno: 1739x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Hrozná nuda tohle...11. 09. 2021 18:04 Flooder


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10907 sekund.