Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




M.ILL.ION - Back On Track

Tak přece jen se M.ill.ion vracejí znovu na scénu. Poslední léta u nich byla dost divoká a nejeden fanoušek je už považoval za odepsanou kapelu. Ne, že by se zdiskreditovali posledním materiálem "Sane & Insanity", ale to co se stalo potom, by zlomilo vaz asi i otrlejším kapelám. V roce 2014 na turné po Velké Británii chytil kapelník a basista B. J. Laneby zákeřnou bakterii, která jej takřka připravila o život. Když se prokousal dlouhou rekonvalescencí, rozhodl se kapitolu M.ill.ion ukončit. Rázem bylo po nadějích, které do kapely vkládaly řady fanoušků melodického hard rocku, neboť M.ill.ion byli kapelou, jenž prapor stylu nesla i v dobách pro hard rock nejtěžších - kolem poloviny devadesátých let.

Rozpad netrval věčně. Přišel podzim 2020 a s ním oznámení, že se kapela vrací na scénu. Za vším samozřejmě stál Laneby, který oslovil staré členy kapely, zejména ty, kteří s ním táhli káru v devadesátých letech, a najednou se začaly rýsovat kontury nových M.ill.ion. Na svém místě byl zpěvák Hans Dalzon i kytarista CT Rohdell a všechno vypadalo velice slibně. Kapela oznámila novou desku, které dala název "Back In Track", což příznačně smybolizovalo návrat do kolotoče showbyznysu. Tím se dostáváme k problému, kterým tato deska je. Není špatná, ba naopak. Ale rozhodně není úplně nová. A to je fakt, který řadě fanoušků může přivodit mírné rozčarování. Prohlášení o tom, že "Back On Track" bude obsahovat spíše staré věci z prvních tří alb, totiž moc nepadlo.

Současnou formu M.ill.ion ukazují pouhé tři skladby, logicky umístěné na začátek desky. Úvodní a zároveň titulní "Back On Track" je skvělou ukázkou klasického melodického hard rocku, skladba startuje pozvolna za tónů akustické kytary a kláves, aby ji rozjel poctivý riff, odkazující na lásku k Deep Purple. Samotný refrén je stvořený pro stadionové využití, ač s takovými prostory dnes M.ill.ion počítat nemohou. Následující "Rising" je poněkud tvrdším kusem, zejména kousavá sloka směřuje spíše k blues/hard rocku a samotný refrén je mnohem více postavený na souhře kytar a kláves než na vzletných melodiích. A "Circle Of Trust", nasazovaná jako druhý singl, nepostrádá dramatičtější stavbu, nechybí inspirace u klasických alb Rainbow a jejich epických chvilek. Ovšem ani ona, ani "Rising" kvalit titulního kousku nedosahují.

Zbytek je poskládaný jako výběrová kolekce z prvních tří desek kapely, které patří mezi fanoušky k nejvyhledávanějším. Kupodivu jen dvěma skladbami se vsadilo na debut "No. 1" z roku 1992, jenž je dnes v podstatě fanouškovskou raritou, hlavní díl leží na albu "We, Ourselves & Us" a nejznámnější desce "Electric" z osmadevadesátého. Z nich se vybíralo chytře a zároveň citlivě, kapela všechny staré skladby obdařila současným zvukem, což brání rozpolcenosti alba. Laneby a spol. ze všech tří desek vzali nejsilnější skladby jako "90-60-90" (ultimátní hit debutu) nebo "Eye Of The Storm" a "Candyman" z "Electric", mezi ně vklínili retro baladu "Lovely Eyes", která je rovněž jednou z nejpovedenějších položek desky. Na druhou stranu některé skladby dnes působí mírně přežitým dojmem, takže staší kompozice "Doctor Lööv" nebo "Narrow Mind Land" už stěží dnes někoho zaujmou a dokazují, že nikdy nebyly ty, které by obstály ve zkoušce času.

Ač je tato kolekce mírným zklamáním kvůli jen zlomku nového materiálu, urazí málokoho. Staré skladby jsou dobře zvukově ošetřené a novinky dávají příslib do budoucna, že by tahle kapela ještě nemusela říct poslední slovo. Pro staré fanoušky bude "Back On Track" cenné kvůli novým podařeným věcem, potencionální nové příznivce může velmi dobrým způsobem seznámit se zásadní tvorbou této švédské party.

Jan Skala             


millionsweden.com

YouTube ukázka - Back On Track

Seznam skladeb:
1. Back On Track
2. Rising
3. Circle Of Trust
4. 90-60-90
5. Sign Of Victory
6. Judgement Day
7. Eye Of The Storm
8. Narrow Mind Land
9. Lovely Eyes
10. Burn In Hell
11. Doctor Lööv
12. Mother Earth
13. Get Down To Biz
14. Tear Down The Walls
15. Candyman

Sestava:
Hans Dalzon - zpěv
CT Rohdell - kytara
Henrik Andersson - kytara
B.J. Laneby - baskytara
Marcus Berglund - klávesy
Magnus Rohdell - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 59:12
Label: AOR Heaven
Země: Švédsko
Žánr: hard rock

Diskografie:
1992 - M.ILL.ION
1994 - We, Ourselves & Us
1998 - Electric
2001 - Detonator
2004 - Kingsize
2007 - Thrill Of The Chase
2011 - Sane & Insanity
2021 - Back On Track

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.10.2021
Přečteno: 734x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0997 sekund.