ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




YES - The Quest

Legendární Yes vydávají novou desku a nastolují tím otázku, zda dokáží být po více než padesáti letech a v prakticky odlišné sestavě dnes relevantní. Jestliže si v sedmdesátých letech, kdy vydali své pionýrské desky, zakládali na tom, že jsou novátorští a poslech jejich alb byl vždy vzrušujícím dobrodružstvím, mohou být stejně přitažliví i po půl století? Mohou být také tak hitoví jako v na začátku osmdesátých let, kdy vydali komerčněji laděné a nejúspěšnější album „90125“? Odpověď nezní „yes“, je záporná. Dnes Yes neumí (nebo ani nemohou) napsat takové hitparádové trháky jako „Owner Of A Lonely Heart“ nebo „Leave It“ a ani neumí (nebo spíše zase nemohou) udělat tak progresivní desky, jako byla skvělá díla „Fragile“ či „Close To The Edge“. Jsou to zkrátka dinosauři, kteří dnes žijí jen ze své vlastní podstaty, uzavřeni před vlivy okolního světa a ovlivněni pouze tím, co kdysi sami dokázali. Ale nač jim to zazlívat…

Zvláštní problém není ani se sestavou, která během let doznala velké změny. Už v ní nemůže být zesnulý basista a kdysi důležitý člen Chris Squire, není v ní ani letitý frontman a zakládající člen Jon Anderson, působící už jen na sólové dráze. Jedinými dvěma pamětníky, kteří v kapele zažili sedmdesátá léta, jsou kytarista Steve Howe a bubeník Alan White. To by samo o sobě moc neznamenalo, protože právě Howe by měl být zárukou toho, že i na nových deskách duch klasických Yes spolehlivě ožije. Měl by, ale až tak jednoduché to není. Je to právě Howe, který se rozhodl pro defenzivnější přístup a jeho kytara se tak pomalu z hudby Yes vytrácí. A to je největší problém posledních let, který se v plné nahotě projevuje i na novince „The Quest“. Je zde samozřejmě zastoupen, ovšem jeho čarování na šesti strunách působí spíše jako doplněk než jako zásadní prvek desky. Ten si pro sebe uzmula dvojice Jon Davison, nový frontman po Andersonovi, a klávesista Geoff Downes. A právě druhý jmenovaný má lví podíl na tom, že „The Quest“ už skoro nezní ani jako rocková deska.

Downes spolu s Howem hráli v kapele Asia, kde byla jejich hudba nastavena jinak a popové manýry klávesistovi se snesly, či spíše patřily k trademarku kapelu. Ale u Yes? Doba, kdy v nich působil Tony Kaye nebo Rick Wakeman je nenávratně pryč a spolu s nimi zmizel i vzrušující pocit z poslechu klávesového kouzlení na starých deskách. Downes je hráčem ze zcela jiného těsta a jeho feeling má mnohem blíž ke kýči osmdesátých let než k progrocku předchozí dekády. Proto také leckdo může namítat, že „The Quest“ zní více jako album Asia než jako deska Yes. Už jen fanfáry na začátku úvodní „The Ice Bridge“ stav věci jasně dokumentují. Větší problém je, že dnešní Yes nemají v zásobě tolik nosných skladeb jako Asia a ani jako oni sami v minulosti. Album tak na leckterých místech působí vyčpělým a nudným dojmem. Stále slyšíte skvělé muzikanty, kteří si hraní spolu užívají, ale slyšíte také chudší skladby, navíc roztáhlé do hodinové stopáže. Takovou délku alba Yes v minulosti utáhli hravě, dnes se u toho, aby z nich vyšla alespoň průměrná nahrávka, docela zapotí.

Řada skladeb trpí nevýrazností a proto nakonec vezmete zavděk úvodní sedmiminutovou „The Ice Bridge“, která má i přes kýčovité klávesy schopnost udržet se v hlavě. Podobně je na tom „Dare To Know“ a dvě kratší kompozice „Music To My Ears“ a „Sister Sleeping Soul“, nejsilnější skladba celé kolekce, která je ovšem nepochopitelně odsunuta na druhý disk. Horší situace panuje v rozmáchlejších kompozicích „Leave Well Alone“ a „A Living Island“, v nichž oproti přímočařejším věcem vystupuje do popředí zpívající Howeova kytara, ale skladby samotné se utápí v dlouhé stopáži, nápady nedrží pohromadě, vaří se z vody, vše přetéká vzletnou pompou, ovšem podstata skladby samotné mizí někam do nedohledna. Takový problém už mají Yes delší dobu a není proto zcela na místě je pranýřovat za to tuto desku, která se až tak příliš neliší od toho, co kapela dělá v novém tisíciletí, kdy i její nejzapřisáhlejší fanoušci museli uznat, že je za zenitem.

Nadšení se nekoná, ale na místě není ani příkrý odsudek. „The Quest“ natočila kapela vysokých kvalit, ovšem s tím, že už z ní dávno vyprchal mladický entuziasmus a chuť posouvat vlastní hranice. Řada fanoušků si album s chutí opakovaně vyslechne a to i přesto, že současná forma je dost vzdálená tomu, co kapela předváděla na svých klasických dílech.

Jan Skala             


www.yesworld.com

YouTube ukázka - The Ice Bridge

Seznam skladeb:
1. The Ice Bridge
2. Dare To Know
3. Minus The Man
4. Leave Well Alone
5. The Western Edge
6. Future Memories
7. Music To My Ears
8. A Living Island
9. Sister Sleeping Soul
10. Mystery Tour
11. Damaged World

Sestava:
Jon Davison - zpěv, kytara
Steve Howe - kytara
Billy Sherwood - baskytara
Geoff Downes - klávesy
Alan White - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 1:01:33
Label: Inside Out/Sony Music
Země: Velká Británie
Žánr: art/prog rock

Diskografie:
1969 - Yes
1970 - Time And A Word
1971 - The Yes Album
1971 - Fragile
1972 - Close To The Edge
1973 - Tales From The Topographic Oceans
1974 - Relayer
1977 - Going For The One
1978 - Tormato
1980 - Drama
1983 - 90125
1987 - Big Generator
1991 - Union
1994 - Talk
1996 - Keys To Ascension
1997 - Keys To Ascension 2
1997 - Open Your Eyes
1999 - The Ladder
2001 - The Magnification
2011 - Fly From Here
2014 - Heaven & Earth
2021 - The Quest

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.10.2021
Přečteno: 1394x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Mě naopak...22. 10. 2021 17:52 V.
Máš pravdu,...22. 10. 2021 16:07 Pepsi Stone
Tak jako f.e.Judas Priest nikdy...22. 10. 2021 15:49 b.wolf
aby sme zistili,...22. 10. 2021 11:30 Greg


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1005 sekund.