DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MANOWAR - Sign Of The Hammer

V roce 1984 nasadili Manowar doslova vražedné pracovní tempo. Z dnešního pohledu je neuvěřitelné, že během jednoho roku stihli nahrát a vydat hned dvě studiová alba a k tomu ještě odehrát na tři desítky koncertů. Krom toho se kapele podařil husarský kousek, se kterým se dodnes ráda chlubí. V roce 1984 byli Manowar zapsáni do Guinnessovy knihy rekordů jako nejhlasitěji hrající kapela na světě, neboť překonali dosavadní rekord (126 decibelů), jenž do té doby drželi legendární britští rockeři The Who. Později americká čtveřice rekord pokořila ještě dvakrát (v letech 1994 a 2008, kdy se dostala na hladinu 139 db). Hlasitost živé produkce je jedním z hlavních argumentů, které kapela dodnes používá, když obhajuje svůj nárok na titul „Králové metalu“.

Album "Sign Of The Hammer", jehož líc zdobí minimalistický a ne zrovna povedený obal, se dostalo na pulty obchodů jen tři měsíce po předešlé řadovce "Hail To England". Přestože obě desky byly nahrané společně, a na obou kapela spolupracovala s producentem Jackem Richardsonem, po produkční stránce se dost liší. Zvuk "Sign Of The Hammer" je mnohem čistší a průraznější. Rossova kytara zní nabroušeněji a Joeyova dunivá baskytara se dere do popředí víc než kdy předtím.

Už otvírák "All Men Play On 10", který byl zvolen i jako pilotní singl, slibuje velké věci. Střednětempá valivá skladba s nápadně pulzující baskytarou má pro Manowar netypický hard rockový nádech. Netradiční je i zpěv Erica Adamse, jehož polomluvený projev ve slokách vyznívá (s trochou fantazie) jako pokus o rapování. Nejchytlavějším okamžikem desky je punkově přímočará "Animals". Ta v sobě ukrývá ducha šedesátkového rokenrolu a díky svému lehce zapamatovatelnému refrénu se uchází o titul nejlepší okamžik desky. O ten se dělí se skladbou "Mountains", která je jejím naprostým protikladem. Mistrovsky si pohrává s emocemi a zastihuje Manowar v nezvykle něžném rozpoložení. Po poklidném úvodu a první sloce skladbu rozčeří hromový bridge s nesmlouvavě tvrdým kytarovým riffem a vše vyústí v majestátní refrén. Nebýt skvělého výkonu Erica Adamse, byl by zážitek z celé téměř osmiminutové skladby poloviční.

Titulní song přináší ukázku mistrovské práce s harmoniemi, což byla vždy silná stránka Manowar. Skladba postupně vyvrcholí ve velkolepém refrénu s vkusně podkresleným sborovým zpěvem. Z dnešního pohledu se nelze ubránit představě, že se zapojením symfonického tělesa by tato skladba zněla několika násobně líp, ale použití opravdového orchestru v heavy metalu byla v roce 1984 naprostá utopie. Pod názvem „The Oath“ se ukrývá nefalšovaný speed metalový nářez, v němž vyniká silová hra bubeníka Scotta Columba. DeMaiova baskytarová onanie „Thunderpick“, která plynule přejde do závěrečného songu „Guyana (Cult Of The Damned)“ je opět úplně zbytečná. V tomto případě o to víc, že zmíněná závěrečná skladba baskytarové sólování obsahuje i ve svém úvodu a to v dostatečném množství, takže zařazení dalšího muzikantského divočení si mohl pan kapelník klidně odpustit. Samotná „Guyana (Cult Of The Damned)“ se tvorbě kapely poměrně vymyká. Je nezvykle melancholická a pánové zde demonstrují, že umí i zvážnět. Text skladby pojedná o skutečné události, ke které došlu v listopadu 1978, kdy stoupenci náboženského hnutí Chrám lidu (v originále Peoples Temple) spáchali v Guyaně hromadnou sebevraždu.

Přízvisko typičtí Manowar z celého alba pasuje v podstatě jen na píseň „Thor (The Powerhead)“. Ta vůbec nezní zle, ale mezi silnou konkurencí zapadá někam do průměru. Přestože desky „Hail To England“ a „Sign Of The Hammer“ vznikaly prakticky současně a vyšly jen krátce po sobě, druhá zmíněná svou starší sestřičku překonává snad úplně ve všem. Manowar na ni znějí mnohem dospěleji, a to jak po zvukové, tak i po skladatelské stránce. Samotná nahrávka je překvapivě pestrá a variabilní. Kapela zde posouvá mantinely a vyznačuje nové hranice svého pole působnosti, přitom zůstává věrná starému dobrému heavy metalu.

Moloch             


manowar.com

YouTube ukázka – Animals

Seznam skladeb:
1. All Men Play On 10
2. Animals
3. Thor (The Powerhead)
4. Mountains
5. Sign Of The Hammer
6. The Oath
7. Thunderpick
8. Guyana (Cult Of The Damned)

Sestava:
Eric Adams - zpěv
Ross The Boss - kytara
Joey DeMaio – baskytara
Scott Columbus - bicí

Rok vydání: 1984
Čas: 40:33
Label: Ten Records
Země: USA

Diskografie:
1982 – Battle Hymns
1983 – Into Glory Rid
1984 – Hail To England
1984 – Sign Of The Hammer
1987 – Fighting The World
1988 – Kings Of Metal
1992 – The Triumph Of Steel
1996 – Louder Than Hell
2002 – Warriors Of The World
2007 – Gods Of War
2012 – The Lord Of Steel

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.11.2021
Přečteno: 5255x




počet příspěvků: 28

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Se Sign of the...2. 12. 2021 21:02 minstrell
S tímto albem to...1. 12. 2021 15:17 htaedas
Proc ta alba mam,...22. 11. 2021 13:35 Janek
to allvšetky kapely, čo...22. 11. 2021 13:07 Greg
Slayer Overkill a...22. 11. 2021 10:29 Ladislav


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10324 sekund.