RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MASSACRE - Resurgence

Nášivku s motivem debutového alba Massacre „From Beyond“ nosil na džísce začátkem devadesátých let nejeden metalista. Kapela, tvořená bývalými členy slovutných Death se tímto albem vyšvihla mezi největší senzace deathmetalové scény své doby a vypadalo to, že ji čeká velká budoucnost. Ti, co byli na vážkách z příliš progresivního směřování Death, najednou měli Massacre jako novou modlu. Jenže všechno trvalo krátce. Na druhé album „Promise“ se čekalo pět let a když vyšlo, přineslo obrovské zklamání. To už Massacre nefungovali, ještě před vydáním desky je opustil zpěvák Kam Lee, rozhádaný se zbytkem kapely na život a na smrt. Vypadalo to na definitivní konec. Na konci roku 2021 Massacre tu ale jsou stále. Trochu jiní, ale pořád držící se deathmetalového kopyta.

Jiní v tom, že ze sestavy „From Beyond“ v kapele zbyl pouze věčný rebel Kam Lee. Minulostí je parta lidí, která natočila vcelku přesvědčivé comebackové album „Back From Beyond“ před sedmi lety, u čehož byl jak kytarista Rick Rozz, tak basista Terry Butler. Ovšem bez Leea. Ti spolu už zjevně nedokáží pracovat, přestože se o to ještě jednou pokusili a vše opět skončilo fiaskem. Na tahu je teď Lee. Pro sebe si přivlastnil název kapely a angažoval basistu Michaela Borderse, který se kdysi kolem poloviny osmdesátých let podílel na prvních demosnímcích kapely, čímž si zpěvák pojistil most do minulosti, na který by fanoušci mohli slyšet. Kytarovou práci, kterou měl dříve na svých bedrech pouze Rick Rozz, svěřil hned trojici nájemných muzikantů a za bicí posadil letitého kumpána z mokré čtvrti Brynjara Helgetuna. Že tu něco nevoní? Možná, když si uvědomíme, kolik závazků mají všichni ostatní muzikanti (jen kytarista Rogga Johansson hraje snad v padesáti kapelách)… Je vše hrané na efekt? Dost pravděpodobně, protože Massacre dnes jsou vším jiným než semknutou kapelou na stejnou vlnu naladěných osobností. Jenže v podstatě novince „Resurgence“ toho moc jiného vytknout nelze.

V podstatě je to výborná deska, představující to nejlepší, co pod značkou kapely vyšlo od dob debutu. Je samozřejmě lepší než byla rozporuplná a kontroverzní nahrávka „Promise“, je lepší než comebacková „Back From Beyond“, přesto v porovnání s „From Beyond“ poněkud bledne. Je to tím, že se snaží byt dokonalejší a vyleštěnější, ale pocit autenticity, který v sobě debut měl, dokonalou studiovou produkcí nahradit nelze. Chybí zejména Rick Rozz a jeho nezaměnitelný feeling, který se kapele nedaří dohnat ani třemi kytarami. Zde platí, že když dva dělají totéž, nikdy to totéž není. Johansson, Scott Fairfax (Memoriam, Benediction) a Jonny Petersson, sice hrají, seč jim síly stačí, ale z jejich hry se vytrácí původní duch Massacre. Bylo to tak u comebackové desky, kde zase nefiguroval Kam Lee, je tomu tak i zde. A to docela škodí jinak výtečnému materiálu z deathmetalové extraligy.

„Resurgence“ je death jako řemen. Death staré školy. Hraje se zde na tradice a jakékoliv novum je nepřípustné. Proto hned „Eldritch Prophecy“ rozjede důvěrně známá kolečka těžkotonážního smrtícího vozu, kde po poklidném úvodu a zdrcujícím nástupu kytar dominuje Kam Lee, jeden z nejoriginálnějších deathmetalových vokalistů. Na jeho osobitosti a projevu staví celá deska a Lee podává skvělý výkon. Má v pro to v zásobě řadu výborných skladeb, v nichž dokáže přesvědčit, že murmur v jeho hrdle neztratil nic ze své někdejší síly. „Innsmouth Strain“, „Servants Of Discord“ a „Bokk Of The Dead“ (s hostujícím Marcem Grewem, bývalým frontmanem Morgoth) jsou nejlepším, však nikoliv jediným příkladem. Celá deska je vyvážená a těžko se na ní hledá výrazně slabší místo, navíc když se kapela nepokrytě vrátí k někdejšímu vražednému kusu „Corpsegrinder“, tentokrát pod názvem „Return Of The Corpse Grinder“. Ovšem na odiv stavěná dokonalost albu trochu škodí…

Skalní fanoušci dostanou takové Massacre, jaké si přáli posledních třicet let mít. Pro ně bude „Resurgence“ výtečný návrat. Pro hnidopicha bude vždy hlodat červíček pochybnosti. Tihle Massacre jsou docela jiní, přestože hru na minulost hrají výborně a docela jim vychází. Původní kouzlo s ní ale zcela zmizelo. Pokud se s tímto dokážete smířit (a patříte-li samozřejmě mezi fanoušky old school death metalu), docela jistě se vám „Resurgence“ bude hodně líbit. Ale teprve budoucnost ukáže, jak tahle podivná sestava Massacre bude vnitřně silná.

Jan Skala             


www.massacremetal.com

YouTube ukázka - The Innsmouth Strain

Seznam skladeb:
1. Eldritch Prophecy
2. Ruins Of R`Lyeh
3. Innsmouth Strain
4. Whisperer In Darkness
5. Book Of The Dead
6. Into The Far-Off Void
7. Servants Of Discord
8. Fate Of The Elder Gods
9. Spawn Of The Succubus
10. Return Of The Corpse Grinder

Sestava:
Kam Lee - zpěv
Scott Fairfax - kytara
Rogga Johansson - kytara
Jonny Petersson - kytara
Mike Borders - baskytara
Brynjar Helgentun - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 40:14
Label: Nuclear Blast
Země: USA
Žánr: death metal

Diskografie:
1991 - From Beyond
1996 - Promise
2014 - Back From Beyond
2021 - Resurgence

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.11.2021
Přečteno: 1823x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Album je zcela v...22. 12. 2022 12:05 racik
MassacreTrochu mi vadí to...20. 12. 2021 0:22 Pavel Š.
A mimochodem, mám...28. 11. 2021 10:11 orre
Mnohem lepší,...28. 11. 2021 10:05 orre
ŠpicaSouhlas, totální...27. 11. 2021 14:12 dadaft


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08619 sekund.