RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Albert BOUCHARD (BLUE ÖYSTER CULT) - Druhý díl Imaginos se odehrává za druhé světové války

Přestože bubeník Albert Bouchard opustil legendární Blue Öyster Cult už před čtyřiceti lety, je s hudbou této kapely neodmyslitelně spjatý. Možná proto se vrací k albu „Imaginos“, které pod hlavičkou Blue Öyster Cult vyšlo v roce 1988 a představilo koncept konspiračních teorií bývalého a dnes už zesnulého manažera Blue Öyster Cult Sandyho Pearlmana. Bouchard si jej tehdy vzal za své a proto se k němu teď po třiceti letech znovu vrací. Vydal album „Imaginos II – Bombs Over Germany“, složené ze starších skladeb své bývalé kapely a chce vydat i třetí pokračování. O tom, jak to s ambiciózním dílem „Imaginos“ v osmdesátých letech bylo a jak je to s ním v současnosti, se rozpovídal v následujícím rozhovoru. V něm jsme se také dotkli slavných sedmdesátých let i jeho někdejšího odchodu z kapely.

Proč ses vrátil k tématu „Imaginos“?
Byly dva hlavní důvody, proč jsem se rozhodl znovu otevřít ságu „Imaginos“. První byl, že jsem Sandymu Pearlmanovi slíbil, že to udělám, když jsem ho navštívil v nemocnici krátce předtím, než zemřel. Druhý byl kvůli fanouškům, kteří mi psali a říkali, že moje dema jsou lepší než oficiální vydání. S tím moc nesouhlasím, ale myslel jsem si, že ty písničky by mohly znít lépe. Příběh by mohl být jasnější a v konečném důsledku bližší Sandyho původní vizi.

Loni jsi vydal novou verzi alba „Imaginos“ z roku 1988. Mohl bys říct, v čem je zásadní rozdíl?
Tato verze alba obsahuje všechny písně, které byly pro desku původně plánovány. Tenkrát se rozhodlo, že tři skladby na oficiálním vydání nebudou. Na nové verzi jsou skladby v chronologickém pořadí. Obsahuje aranžmá a změny textu, které Sandy navrhl, když jsme nahrávali desku z roku 1988, a já jsem to odmítl.

„Imaginos“ bylo v minulosti plánované jako trilogie. Teď vydáváš album „Imaginos II – Bombs Over Germany“. Je to tedy druhý díl trilogie?
Ano, „Imaginos II - Bombs Over Germany“ je druhý díl trilogie. Někdy v příštím roce vyjde „Imaginos III - The Mutant Reformation“.

Jak moc je „Imaginos II“ založena na konspirační teorii vašeho manažera Sandyho Pearlmana?
Naprosto. Je to příběh a konspirační teorie, které Sandy vytvořil.

Jako první singl z tohoto alba jsi vypustil skladbu „Od`D On Life Itself“, která pochází z druhého alba Blue Öyster Cult „Tyranny And Mutation“. Jak ta souvisí s konceptem „Imaginos“?
V této nové verzi je „OD`d On Life Itself“ předzvěstí chaosu, který má přijít ve 20. století. V době, kdy skladba původně vyšla, jsme si to neuvědomovali, ale Sandy psal písně tématu „Imaginos“ od samého začátku Blue Öyster Cult. Proto jsem zařadil „Black Telescope“, která se původně jmenovala „Workshop Of The Telescopes“ na loňské album „Re Imaginos“, protože se týká části příběhu z 19. století.

Album obsahuje i další starší skladby Blue Öyster Cult. Najdou se na něm také úplné novinky?
Ano, „Imaginos II“ obsahuje některé starší skladby Blue Öyster Cult a také některé novější kousky, plus tři nikdy nevydané věci. Dodnes mám staré kotoučové pásky, které jsem poslouchal, abych si vzpomněl na původní demoverze.

Podle jakého klíče jsi skladby na album vybíral?
Vybíral jsem skladby podle takového klíče, aby v nich co nejlépe zněl můj hlas. Ale většinou jsem měnil klávesové rejstříky u skladeb.

Kdo je to vlastně ten záhadný „Imaginos“?
Imaginos, tedy hlavní postava příběhu, se narodil jako člověk i jako mimozemšťan se zvláštními, neobvyklými schopnostmi. Mohl měnit různé tvary i druhy a také cestovat časem.

Proč album nese podtitul „Bombs Over Germany“?
Středobodem alba „Imaginos II“ je druhá světová válka. Proto se také „Bombs Over Germany“ točí kolem přepracování skladby „ME-262“ z alba Blue Öyster Cult „Secret Treaties“.

Na „Imaginos II“ hostuje řada muzikantů. Jak došlo k opětovnému spojení s Ericem Bloomem a Buckem Dharmou?
Než jsem začal s oběma novými deskami „Imaginos“, udělal jsem si seznam muzikantů, kteří by mi s tím mohli nebo chtěli pomoci. U druhé desky jsem chtěl, aby na něm kromě několika dalších skvělých muzikantů, které znám, byli i Eric, Buck, ale i můj Joe, s nímž jsem hrával v Blue Öyster Cult a taky Richie Castellano (současný kytarista a klávesista Blue Öyster Cult, pozn. aut.). Řekl jsem všem, jak si to představuji. Dal jsem jim hrubý nástřel a řekl, že si mohou vybrat, co chtějí dělat.

Jaký dílem do skladeb přispěl bývalý kytarista Manowar Ross The Boss?
Ross The Boss nahrál jednu skladbu na albu „Re Imaginos“, ale na téhle desce chtěl udělat víc. Hraje na sólovou kytaru ve třech skladbách. Konkrétně v „Bombs Over Germany“, „Shadows Of California“ a „Cities On Flame With Rock N`Roll“.

V současné době se vracíš k hudbě Blue Öyster Cult. Proč?
Příběh „Imaginos“ je neodmyslitelně spjatý s hudbou Blue Öyster Cult. Od té doby, co jsem byl členem této kapely na plný úvazek, jsem vydal mnoho desek, které s materiálem Blue Öyster Cult neměli mnoho společného. „Imaginos“ je ale jiný příběh. Většina písní z něj už vlastně existovala jako věci od Blue Öyster Cult nebo dokonce ještě Soft White Underberlly (předchůdce BÖC z let 1967 saž 1971, pozn. aut.)

Jsi zakládajícím členem Blue Öyster Cult. Jak vzpomínáš na sedmdesátá léta, na dobu vaší největší slávy?
Odehráli jsme několik úžasných představení pro více než sto tisíc lidí. Day On The Green v San Franciscu, World Series of Rock v Clevelandu a Cincinnati a některé velké koncerty v Evropě. Hráli jsme ve Spojených státech, Japonsku a většině Evropy. Od některých fanoušků jsme dostávali dárky, kterých mám většinu schovaných dodnes. Někdy bych si přál, abych si toho pamatoval víc, ale upřímně řečeno, bylo toho tenkrát moc. Sex, drogy a rokenrol… A kdybych to mohl vrátit, rozhodně bych z této rovnice vynechal drogy.

Proč jsi kapelu opustil po velmi úspěšném albu „Fire Of Unkown Origin“?
Měl jsem nějaké osobní problémy a kluci mě požádali, abych si dal pauzu. Když jsem se dal dohromady, už mě nechtěli zpátky. Byli šťastní s Rickem Downeym. V průběhu let jsem s nimi znovu hrál, ale všichni jsme docela spokojeni s tím, co děláme samostatně, takže je to tak, jak to má být…

K Blue Öyster Cult ses vrátil v roce 1988, právě na album „Imaginos“. Tohle album jsi plánoval jako sólové, proč tedy nakonec vyšlo pod jménem kapely?
„Imaginos“ bylo vydáno jako album Blue Öyster Cult, protože nahrávací společnost si myslela, že jako album Alberta Boucharda se to prodávat nebude. Ono se stejně moc neprodávalo, ale aspoň to vydali.

Na „Imaginos“ jsi už nehrál na bicí, ale na kytaru…
Na původních „Imaginos“ jsem nehrál na bicí, protože jsem cítil, že by bylo těžké být frontmanem za bicími. Hrál jsem už tehdy slušně na kytaru, takže vše, co jsem musel udělat, bylo najít skvělého bubeníka, což se mi povedlo s Thommym Pricem. Tak to dělá většina bubeníků, kteří se zhostí role frontmana. Vezmi si třeba Phila Collinse, Davea Grohla, Maurice Whitea a další.

Čemu ses věnoval v dalších letech po „Imaginos“? Proč jsi pokračování tohoto alba nenatočil dříve?
Poté, co se z „Imaginos“ stalo z mistrovského díla moje největší selhání, stal jsem se učitelem na veřejné střední škole na Manhattanu. Pracoval jsem tam jedenatřicet let, dokud jsem v roce 2018 neodešel do důchodu. Když se mě fanoušci ptali, jestli budu dělat pokračování, říkal jsem, že to nedokážu bez Sandyho Pearlmana. Ale pak to bylo něco, o čem jsem mluvil se Sandym těsně předtím, než měl nehodu, která vedla k jeho smrti.

V posledních letech jsi měl kapelu Blue Coupe s bývalým kytaristou od Alice Coopera Dennisem Dunawayem. Je tato kapela dnes ještě činná?
Blue Coupe je stále aktivní. Nedávno jsme hráli na soukromé párty a pracujeme na nové desce a DVD, které vyjde na jaře 2022.

Už víš, kdy by mohlo vyjít „Imaginos III“ a z čeho budeš album sestavovat?
Začal jsem plánovat poslední kapitolu ságy „Imaginos“, ale nejsem si jistý, že ji budu schopen dokončit tak rychle jako dvě předchozí desky kvůli mnoha dalším závazkům. Plánuji to nahrát příští rok, ale možná to vyjde až v roce 2023, protože na to budu mít čas až na podzim. Plánuji použít některé skladby Soft White Underbelly, které nejsou moc známé, stejně jako některé starší věci Blue Öyster Cult. Možná najdu i něco, co ještě nebylo nahráno, ale zapadá to do tohoto příběhu. Na příští rok je na programu nové album s Robertem Gordonem, album s The Dictators, nová deska Blue Coupe a jeden projekt s francouzskou kapelou, což bude překvapení. Také něco dělám s dvěma méně známými spolupracovníky z „Imaginos“ a taky na nahrávce Spirits Burning s Michaelem Moorcockem. Je toho hodně a živých koncertů bych měl příští rok odehrát více než za poslední desítky let.

Hudba Blue Öyster Cult byla zásadní ve filmu „The Stöned Age“. Viděl jsi ten film? A víš, proč si tvůrci vybrali zrovna váš hit „(Don`t Fear) The Reaper“?
Neviděl jsem ten film. Asi bych se měl hecnout a podívat se, jestli to najdu na YouTube. „(Don`t Fear) The Reaper“ byla použita v mnoha filmech a televizních pořadech, protože má zajímavé téma, neboť pojednává o milencích a o smrti.

Jan Skala             


www.albertbouchard.net

YouTube ukázka - Od`D On Life Itself

Související články

Foto: archiv umělce


Vydáno: 20.11.2021
Přečteno: 970x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10753 sekund.