DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MANOWAR - The Triumph Of Steel

Po vydání alba "Kings of Metal" zažívali Manowar vrchol své dosavadní kariéry. Nahrávka se skvěle prodávala a kapela okamžitě vyrazila na obrovský koncertní maraton, který nebral konce. Čerstvě uvolněný kytarový post se podařilo kvapně obsadit. Už během nahrávání alba "Kings of Metal" členové kapely v jednom chicagském klubu narazili na mimořádně talentovaného kytaristu Davida Shanklea. Ten ve svých jednadvaceti letech sice neměl s hraním ve velké kapele žádné zkušenosti, ale svou hrou zaujal kapelníka DeMaia natolik, že mu uvolněný flek po Rossovi the Bossovi neváhal nabídnout. Což se záhy ukázalo jako výborné rozhodnutí, neboť Shankle se předvedl nejen jako šikovný instrumentalista, ale i jako schopný skladatel.

Po dlouhém a namáhavém koncertování došlo v kapele k další personální změně. V roce 1991 Manowar opustil bubeník Scott Columbus, který se rozhodl plně věnovat svému nemocnému synovi. Na bubenickou stoličku usedl jistý Kenny Earl Edwards, který si nechával říkat Rhino. V této sestavě se kapela vydala do studia, aby stvořila svoji sedmou řadovou desku.

Na začátku devadesátých let nezažívaly tradiční heavy metalové kapely zrovna příjemné období. Světovou rockovou scénu zcela ovládl grunge a na pompézně znějící spolky bylo náhle nahlíženo jako na dinosaury, co zaspali dobu. Mnohým v osmdesátých letech úspěšným kapelám byla ze strany nahrávací společnosti vypovězena smlouva, jiné byly labelem násilně tlačeny do seattleského garážového zvuku. Manowar stáli před zásadním rozhodnutím. Buď mohli spáchat komerční sebevraždu a zůstat věrní svému žánru nebo se přizpůsobit trendům a zradit tím svoji pověst i fanoušky. Naštěstí pro ně i pro jejich příznivce si vybrali první variantu. V důsledku toho si sami zavřeli dveře k úspěchu ve Spojených státech, což, jak se záhy ukázalo, kapelu dlouho mrzet nemuselo, neboť se pomalu začínal otvírat pro Manowar další lukrativní trh, který představovaly země bývalého východního bloku. Parta v čele se skvělým manažerem DeMaiem rychle vycítila, že se vyplatí směřovat svoji energii právě sem.

Už název „The Triumph of Steel“ do světa volá, že Manowar zůstávají věrní tradičnímu heavy metalu. Deska má oproti všem dosavadním počinům výrazně lepší a hutnější zvuk. Shankleova kytara má pořádný říz a dopředu se derou Rhinovy zabijácké kopáky. Takhle tvrdě Manowar ještě nezněli. Přestože to kapela nikdy nepřiznala, inspirace „Painkillerem“ od Judas Priest je ve zvuku nahrávky jasně slyšet.

Nad nápadem otevřít desku více než osmadvacetiminutovou skladbou „Achilles, Agony and Ecstasy in Eight Parts“ zůstává dodnes rozum stát. Mohutná kompozice v sobě ukrývá spoustu důvěrně známých, ale i dosud neslyšených postupů a nechybí jí ani obsáhlé bubenické sólo. I když obsahuje pár světlých okamžiků, celkově působí nesourodě a jako celek vůbec nefunguje. Pozice otvíráku jí ani trochu nesluší. S následující „Metal Warriors“ už je o něco veseleji. Tradiční pochodová hymna, jež byla zvolena jako pilotní singl, rozšiřuje už tak dost bohatou sbírku songů oslavujících true metal. Dvoukopáková šleha „Ride the Dragon“ z pera nováčka Davida Shanklea (ten je jako spoluautor podepsán pod polovinou skladeb) patří k vrcholům desky. Kromě nekompromisního tempa vyčnívá i Adamsovými stereo hrátkami. Druhým vrcholem alba je speed metalová „The Power of Thy Sword“ s ultra chytlavým refrénem, ve kterém Eric Adams vystřihne jednu z nejkrásnějších vokálních linek v historii kapely. Mezi silnější momenty alba lze ještě zařadit střednětempou „Spirit Horse of the Cherokee“ a působivou baladu „Master of the Wind“. Naopak skladby „Burning“ a „The Demon´s Whip“ jsou na desce jen dopočtu.

Na „The Triumph of Steel“ se Manowar ukázali jako skuteční Králové metalu, protože zůstali věrni svému žánru i v době, kdy neměl na růžích ustláno. Je velká škoda, že u kapely nezafungovala autocenzura, jedinou (ale dost podstatnou) vadou na kráse „The Triumph of Steel“ je jeho sedmdesáti minutová stopáž, ve které se ukrývá spousta zbytečné vaty. Kdyby kapela vyškrtla pár slabších kousků a zbytečných pasáží a lépe si pohrála s dramaturgií, měli bychom co dočinění s výbornou deskou, jenomže jak se říká - na kdyby se nehraje.

Moloch             


manowar.com

YouTube ukázka – Metal Warriors

Seznam skladeb:
1. Achilles, Agony and Ecstasy in Eight Parts
2. Metal Warriors
3. Ride the Dragon
4. Spirit Horse of the Cherokee
5. Burning
6. The Power of Thy Sword
7. The Demon´s Whip
8. Master of the Wind

Sestava:
Eric Adams - zpěv
David Shankle - kytara
Joey DeMaio – baskytara
Rhino - bicí

Rok vydání: 1992
Čas: 1:09:14
Label: Atlantic Records
Země: USA

Diskografie:
1982 – Battle Hymns
1983 – Into Glory Ride
1984 – Hail To England
1984 – Sign Of The Hammer
1987 – Fighting The World
1988 – Kings Of Metal
1992 – The Triumph Of Steel
1996 – Louder Than Hell
2002 – Warriors Of The World
2007 – Gods Of War
2012 – The Lord Of Steel

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.12.2021
Přečteno: 3948x




počet příspěvků: 15

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
7/10...10. 12. 2021 11:31 sanntrik
5,5/10Špatný. Moc...10. 12. 2021 11:16 Zdeněk
To LukášKdyž se mě...10. 12. 2021 11:13 Kolík
JeštěNedá mi nenapsat,...10. 12. 2021 7:56 Domy
Dlouhé 4 roky si...10. 12. 2021 1:36 minstrell


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09078 sekund.