PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DIO - Dream Evil

V předjaří roku 1986 visela nad Diovou kapelou těžká otázka, zda se podaří nahradit tak důležitého člena, jakým byl kytarista Vivian Campbell, jehož principál bez pardonu vypoklonkoval během turné k desce „Sacred Heart“. Campbell pak nenechal na svém bývalém zaměstnavateli nit suchou a proto bylo jasné, že k nějakému návratu dojít rozhodně nemůže. V tu chvíli se na scéně objevil Craig Goldy, jenž se znal ze svého krátkého působení u Rough Cutt s Diovým klávesistou Claudem Schnellem, ač si v této kapele vlastně jen podali dveře ve chvíli, kdy Schnell odcházel k Diovi a Goldy nahrazoval původního kytaristu Rough Cutt Jakea E. Leeho, jenž mířil k Ozzymu Osbourneovi. Schnell si na Goldyho vzpomněl a nabídl jeho služby Diovi. Kytarista právě končil v kapele Guiffria, formaci bývalého klávesisty Angel a budoucí významné postavy klasické éry House Of Lords, a proto vstup do Dio pro něj byl požehnáním, protože jej zachránil od běžného zaměstnání. Jeho hra je ke slyšení v jedné skladbě, „Time To Burn“, už na živém EP „Intermission“, které vyšlo v červnu 1986.

Přestože „Intermission“ nakoukla do oficiální americké hitparády, měl Dio už oprávněné starosti o to, kam svou kapelu posunout, aby nezněla příliš archaicky v záplavě mladých kapel. Dio byl v podstatě staromilec. Ač byl upozorňován, že by svůj styl měl modernizovat, trval spíše na tradicích. Do „Sacred Heart“ vpustil trochu tehdejších vlivů (zejména losangeleské scény), čímž jeho soundu pozbyl části mysteriózního prvku, na další desce „Dream Evil“ se tohoto zcela nezbavil, ovšem otočil kormidlo spíše proti proudu času. Toto rozhodnutí však bylo dvousečné. Uspokojil tím spíše staré fanoušky, příznivce alba „Holy Diver“, kteří remcali nad přílišnou komerčností předchozích hitů typu „Hungry For Heaven“ (ano, částečně i „Rainbow In The Dark“), ale zbavil se možnosti najít fanoušky nové, což se nakonec odrazilo na komerčním dopadu „Dream Evil“.

Prodejní propad však nejde ruku v ruce s kvalitou alba. „Dream Evil“ ještě patří ke zlaté klasice Diovy tvorby, přestože v porovnání s „Holy Diver“, „The Last In Line“, či s alby Rainbow a Black Sabbath stejně jako „Sacred Heart“ trochu pokulhává. Minulé album stavělo spíše na hitových singlech, které doplňovaly méně výrazné skladby, „Dream Evil“ je sevřenější a zvukově trochu tvrdší. Schnellovy klávesy jsou zde stále hojně zastoupeny, ovšem nehrají už tak důležitou roli jako na „Sacred Heart“, větší prostor dostávají kytary. Goldy nebyl tak charismatickým hráčem jako Campbell, ale na albu odvedl skutečně dobrou práci. Jakoby se rval o pozornost hned od začátku alba, na kterém vytáhne ostrý riff v úvodní „Night People“, což je těžký kalibr, pocitově připomínající sabbathovskou „Die Young“. Otvírák má v sobě napjatou, místy až snovou atmosféru, která se táhne celým albem a vystupuje na povrch zejména v epicky laděných skladbách, patřících k nejlepšímu, co album nabízí.

Vrcholem je sedmiminutová dramatická suita „All The Fools Sailed Away“, skladba v nejlepších tradicích podobně laděných děl Rainbow. Diův hlas šplhá v výšinám, má v sobě patřičnou dávku teatrálnosti a Goldy, který je spoluautorem, vytahuje jedno z památných sól. Skladba je jeho nejdůležitějším kompozičním přínosem na Diova alba, přestože na „Dream Evil“ je podepsán pod osmi z devíti věcí. Kromě těchto „Night People“ a „All The Fools Sailed Away“ je velmi důležitá titulní skladba a „Naked In The Rain“, obě dotvářející temnější vyznění alba. Povedly se i typicky heavymetalové kousky „Sunset Superman“ či „Overlove“, a nakonec i pilotní singl „I Could Have Been A Dreamer“, přestože pokračuje v tradici komerčněji laděných věcí, ač kvalit „Rainbow In The Dark“ či „Hungry For Heaven“ nedosahuje. Působí na dramatičtějším a specifickou atmosférou oplývajícím albu spíše jako úlitba americkým fanouškům, kteří tvrdě jeli ve stadionovém pop metalu.

Ti „Dream Evil“ nepřijali. Dio měl ovšem velmi pevnou pozici v kontinentální západní Evropě, ve Skandinávii a zejména ve Velké Británii, kde díky působení u Rainbow a Black Sabbath měl stále status poloboha. Albem, které je zároveň posledním dílem, kde je na obalu vyobrazen maskot Murray, jako kdyby končily Diovy snahy dobýt tehdejší americký trh. Zároveň s tím končí i nejlepší a nejinspirativnější část jeho tvorby a přestože se Dio pokusil v dalších letech vstoupit do téže řeky nebo naopak podívat se na své tvůrčí možnosti z jiné stránky, je „Dream Evil“ symbolickým uzavřením kapitoly jeho kapely. I když v počátku, kdy tuhle partu formoval, tvrdil, že se jedná o kapelu stejně důležitých, vyrovnaných osobností, v dobách „Dream Evil“ byl už neomezeným vládcem. Tím se stal ve chvíli, kdy vyrazil dveře s Vivianem Campbellem. Od té doby se mu už málokdo pokoušel odporovat.

Tento fakt potvrdili věci budoucí - sestava se naprosto roztříštila. První z ní vypadl Craig Goldy, který se pak netajil tím, že angažmá u Dia pro něho znamenalo zklamání, protože nedostal tolik prostoru, kolik si představoval. Chtěl tuto epizodu využít jako odrazový můstek k sólové kariéře, která však pohořela. Po odchodu od Dia si založil projekt Craig Goldy`s Ritual, jeho jediné album „Hidden In Plain Sight“ vyšlo až v roce 1991 a v měnícím se klimatu rockové scény, zoufale ppropadlo. Goldyho odchod strhl lavinu personálních změn a nakonec zůstal Dio ve své kapele sám. Rozloučil se se starým parťákem Jimmym Bainem, jemuž začínala drogová závislost přerůstat přes hlavu, sbohem mu dal Vinny Appice a nakonec i Claude Schnell. Dio byl houževnatý chlápek, takže nějaké řeči o konci kapely vůbec nechtěl slyšet. Vydal se hledat nové muzikanty…

Jan Skala             


www.ronniejamesdio.com

YouTube ukázka - All The Fools Sailed Away

Seznam skladeb:
1. Night People
2. Dream Evil
3. Sunset Superman
4. All The Fools Sailed Away
5. Naked In The Rain
6. Overlove
7. I Could Have Been A Dreamer
8. Faces In The Window
9. When A Woman Cries

Sestava:
Ronnie James Dio - kytara
Craig Goldy - kytara
Jimmy Bain - baskytara
Claude Schnell - klávesy
Vinny Appice - bicí

Rok vydání: 1987
Čas: 43:20
Label: Warner Bros
Země: USA
Žánr: heavy metal/hard rock

Diskografie:
1983 - Holy Diver
1984 - The Last In Line
1985 - Sacred Heart
1987 - Dream Evil
1990 - Lock Up The Wolves
1993 - Strange Highways
1996 - Angry Machines
2000 - Magica
2002 - Killing The Dragon
2004 - Master Of The Moon

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.01.2022
Přečteno: 2234x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Osobně toto album...31. 01. 2022 15:03 Alda
Souhlasím......hudebně velmi...29. 01. 2022 17:21 Kolík
ZvukVelmi silné album,...28. 01. 2022 13:05 Domy
Skvělá deska....27. 01. 2022 17:03 rumcajs
Asi nás bude víc,...27. 01. 2022 7:02 raf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09214 sekund.