PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE BEATLES - Magical Mystery Tour

Byl srpen 1967 a The Beatles už měli tři měsíce na trhu převratné album „Sgt. Pepper`s Lonely Hearts Club Band“, které je představilo v mnohem psychedeličtější poloze než předchozí počiny. Směřovalo jejich kroky, stále více ovlivněné transcendentálními meditacemi (což plně korespondovalo se scénou hippies) a starým védským učením (náboženské texty starověké Indie) k setkání., které se uskutečnilo v Londýně a následně i v Bangoru ve Walesu. Tam kapelu přijal slovutný indický filozof a duchovní Mahariši Maheš Jógi. Setkání s ním sjednala manželka George Harrisona Pattie, která stejně jako její manžel byla velkou obdivovatelkou východní filozofie. Mahariši kapelu pozval do Indie, kam za ním členové odletěli, ovšem podruhé z rozhovorů s ním byli členové The Beatles nadšeni mnohem méně. Bubeník Ringo Starr musel Indii po dvou týdnech opustit kvůli žaludečním problémům, Paul McCartney více než setkání s duchovním řešil vztahové problémy s herečkou Jane Asher a John Lennon byl rozčarován Maharišiho chováním, neboť si všiml neomalených způsobů směrem k mladým ženám (duchovní údajně nevybíravě obtěžoval sestru herečky Miy Farrow) i toho, že místo proklamovaného půstu se láduje pečeným masem. Jediným, kdo zůstal Maharišovým zatvrzelým příznivcem, byl George Harrison, jenž se ponořil ještě více do východního učení a meditací.

Kariéru The Beatles poznamenala mnohem více smrt manažera Briana Epsteina. Zpráva kapelu zastihla při setkáních s Maharišim a přiměla ji řešit praktičtější a pro budoucnost důležitější záležitosti. Epstein trpěl depresemi, pramenícími ze své homosexuální orientace, což byla věc, která byla ve Velké Británii mimo zákon. Začal užívat drogy, jež mu měly pomáhat úzkostlivé stavy zahánět. Obával se i o kariéru The Beatles, kterou by ohrozil, kdyby jeho homosexualita vyšla najevo. Přátelství se členy kapely pomalu bralo za své a Epstein se obával, že se jej kapela chce zbavit, protože se blížil čas vypršení jejich smlouvy. Podle pozdějších výpovědí o tom The Beatles neuvažovali, přestože se jejich názory s Epsteinovým pohledem na věc rozcházely čím dál více. Smrti si pro dvaatřicetiletého manažera přišla 27. srpna 1967. Toho večera přátelé vylomili dveře jeho bytu, když se jim Epstein celý den neozýval. Našli jen bezvládné tělo. Úředně byla stanovena jako příčina smrti předávkování barbituráty, ovšem ihned se vyrojily spekulace o sebevraždě. Ta nikdy nebyla potvrzena, přestože manažer o ní v úzkostných stavech často mluvil.

Pro kariéru The Beatles měla jeho smrt zásadní vliv. Byl to Epstein, kdo nad nimi držel pevnou ruku a korigoval leckdy nesmyslné nápady souboru na další směřování. Jeho vliv členové kapely pocítili až po jeho smrti, protože vnesla do kapely jistý druh anarchie, v níž si žádný ze členů od nikoho nechtěl nechat radit, natož přijímat cizí názory. Po Epsteinově smrti si The Beatles začali dělat, co chtěli a to byl začátek jejich konce. Vůdčí otěže se snažil nejvíce přebrat Paul McCartney, ale to naráželo na odpor zejména Johna Lennona, který se cítil být vyšachován, přestože základy kapely položil on. Sám se stále více propadal do vztahu s Yoko Ono, s níž kromě citové náklonnosti sdílel i narůstající drogovou závislost. I ta byla McCartneymu trnem v oku, protože Lennonovi bránila v tvůrčím procesu. Proto o následujících krocích rozhodl basista. Přišel s nápadem na natočení dalšího filmu, jemuž myšlenku vnukl tour manažer kapely Mal Evans při letu z Denveru do Londýna.

Když snímek „Magical Mystery Tour“ porovnáme s předchozími filmy „A Hard Day`s Night“ a „Help!“, zjistíme prudce klesající úroveň. Jestliže „A Hard Day`s Night“ zafungovala takřka bez chyby, u „Help!“ už chyběly spojitosti s činností kapely a sám příběh byl docela chabý, „Magical Mystery Tour“ lze označit za prostoduchou slátaninu. Film nemá žádný pevný děj, pětapadesátiminutová délka se odehrává pouze na cestě autobusem, při níž členové kapely občas hrají své skladby a sem tam se k nim přidá někdo z hostů. I vtipu ubývalo. Jestliže se o předchozích dvou snímcích dá mluvit jako o ucházejících komediích, zde jde o infantilní humor, který je na hranici snesitelnosti. Je poznamenán drogovým obdobím, v němž členové kapely ztráceli sebekontrolu a především sebereflexi. Projevila se také absence Epsteina, přes jehož drobnohled by podobně laděný film neprošel. Jedinou devizou je, že nabídl skladby, které kapela vydala jako nové album. Nejprve ve formě dvou EP, posléze jako celou desku, která je hudebními historiky i fanoušky brána jako plnohodnotné řadové album. Přestože trochu sporné…

Ač je trochu rozhárané, album přesně zapadá do pozdní fáze vývoje kapely. I když nedosahuje úrovně předchozích tří desek ani „Help!“ (o „A Hard Day`s Night“ snad ani mluvit nemusíme), pořád obsahuje dost výborných skladeb, aby mohlo s mírným přivřením očí být považováno za beatlesovskou klasiku. I když je ovlivněné setkáním s Maharišim, představuje odklon od psychedelického ducha „Seržanta Pepře“. Vlivy této hudby jsou patrné zejména ve snové „Flying“, „Blue Jay Way“ nebo „Hello Goodbye“, ovšem ty nejsou tahounem kolekce, která má nejsilnější místa v rockově rozjívené titulní „Magical Mystery Tour“, překrásné „The Fool In The Hill“ či v popověji laděných „Strawberry Fields Forever“ a „All You Need Is Love“. Velmi zajímavým kouskem je „Baby, You`re A Rich Man“, ve které kapela využívá moderních elektronických vymožeností, ostře kontrastujících s až hardrockovou kytarou a vysokým zpěvem Lennona, McCartneyho a Harrisona. Výsledek je poněkud nevyrovnaný, ovšem spolehlivě zastíní pachuť ze špatného filmu.

V kontextu desek The Beatles je „Magical Mystery Tour“ dalším důležitým dokladem vývoje kapely. Představuje malý můstek mezi psychedelií „Seržanta Pepře“ a poslední vývojovým krokem v kariéře kapely, při němž se z ní definitivně stala instituce rockové hudby. Přestože členové kapely začínali pociťovat vzájemné odcizení, pořád mezi nimi byla vůle pokračovat dál. Ringo Starr se sice tvářil nezúčastněně, George Harrison pořád více času trávil meditacemi a přemýšlením o smyslu vlastního bytí, a John Lennon si s Yoko Ono vypěstoval slušný návyk na heroin a pohrával si s myšlenkou natáčení sólových alb (což nakonec uskutečnil). Vypadalo to, že jediným, komu ještě záleží na budoucnosti, byl Paul McCartney, přestože sám byl stále více vláčen drogovými zkušenostmi.

Jan Skala             


www.thebeatles.com

YouTube ukázka - Magical Mystery Tour

Seznam skladeb:
1. Magical Mystery Tour
2. The Fool On The Hill
3. Flying
4. Blue Jay Way
5. Your Mother Should Know
6. I Am The Walrus
7. Hello Goodbye
8. Strawberry Fields Forever
9. Penny Lane
10. Baby You`re A Rich Man
11. All You Need Is Love

Sestava:
John Lennon - zpěv, kytara, harmonika
George Harrison - kytara, zpěv, harmonika
Paul McCartney - zpěv, baskytara, flétna, mellotron
Ringo Starr - bicí, zpěv

Rok vydání: 1967
Čas: 36:49
Label: Parlophone
Země: Velká Británie
Žánr: classic rock/psychedelic rock

Diskografie:
1963 - Please Please Me
1963 - With The Beatles
1964 - A Hard Day`s Night
1964 - Beatles For Sale
1965 - Help!
1965 - Rubber Soul
1966 - Revolver
1967 - Stg. Pepper`s Lonely Hearts Club Band
1967 - Magical Mystery Tour
1968 - The Beatles
1969 - Yellow Submarine
1969 - Abbey Road
1970 - Let It Be

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.02.2022
Přečteno: 1107x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09492 sekund.