DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MOTORBAND - Černá a bílá

Asi není na tuzemské rock/metalové scéně většího smolaře, než je kytarista teplického Motorbandu Libor „Máča“ Matejčik. Během své hudební kariéry prožil nespočet peripetií a držkopádů, že je až s podivem, že má v sobě stále sílu a energii, aby Motorband nejen udržel při životě, ale také je neustále posouval vpřed. To, že se mu to poslední roky daří, dokazuje nejen stále větší zájem o kapelu samotnou, ale i upřímná radost a chuť, s jakou se on i jeho spoluhráči vrhají do nové tvorby.

V loňském roce kapela Motorband vydala nové studiové album „Černá a bílá“. Časový rozestup od předchozí „comebackové“ desky „V“ trval (na poměry kapely) pouhé tři roky, ale nahrála ho opět jiné sestavě. Kromě Libora Matejčika a Karla Adama nezůstal v kapele nikdo z členů, kteří nahráli předchozí album. Odchod zpěváka Luďka Struhaře navíc rozvířila následný spor o ochrannou známku na název kapely. Vše dobře dopadlo a fanoušci se tak mohli těšit na novou desku tradičního heavy metalu s nabroušeným zpěvem. O ten se postaral Ladislav Korbel (s jednou výjimkou) a Motorband si nemohli vybrat lépe. Nejen, že Korbel bravurně zvládá zpívat ve velmi vysokých polohách (skladba „Pravda nebo lež“), ale dokáže se se ctí porvat i s něžnými či hrubšími polohami svého hlasu. Na druhou stranu se neustále vkrádá pocit, že občas tlačí na pilu až moc.

Album otevírá svižná „Co víc si přát“ se skvělým refrénem, která i díky svému svižnému tempu okolo vás doslova proletí. Než se nadějete, tak už hraje singl „Pár důvodů“. Skladba, která snad vypadla z dílny Michala Davida a kapela si ji jen upravila k obrazu svému. Je silná a velice chytlavá, jen se nedá vyhnout pocitu jisté podbízivosti. S „Ukaž svou tvář“ nálada alba citelně potemní a Korbelův hlas najednou zní zcela jinak. Hitový potenciál ani této skladbě nadále nechybí, ale temná nálada ho zcela pohltí tvrdostí, která společně s kvalitním zvukem nahání příjemnou husí kůži. Něžnější „Můžem se smát“ jen tak nenápadně proplová, „Vlky půlnoc probouzí“ si opět řekne o plnou pozornost.

Není však všechno zlato, co se třpytí. Od skladby „Kritik“ albu schází větší rozmanitost a širší využití možností, které sestava Motorbandu má k dispozici. Album přestává nabízet něco nového a omílá stále dokola postupy, které využila v prvních skladbách. Výjimky tvoří „Věřím v sedmej pád“ a „Dobrá nálada“, které posouvají celé album na úroveň první poloviny. Skladby „Srdce lvic“, „Dohoda duší“ či „Něžný nájezdník“ jsou už spíše sázkou na jistotu a v porovnání se skladbami z první poloviny alba jim schází správná chemie.

Závěrečná „Díky vám“, kterou nazpíval Libor Matejčik, musím označit za nejslabší článek desky. Přemíra patosu z ní dělá místy až neposlouchatelnou záležitost. To nejlepší si kapela schovala do bonusové skladby „Pravda nebo lež“, kterou považuji za to nejlepší, co bylo u nás za poslední roky natočeno. Neuvěřitelně našlapaná záležitost, které k dokonalosti nechybí absolutně nic. Přesně takhle se má dělat heavy metal! „Sraž mě znova“ je typický Motorband, který na koncertech bude mít jistě úspěch zejména díky svému refrénu.

Kapela Motorband má v současné době neuvěřitelně silnou sestavu s obrovským potenciálem a věřím, že se od nich v budoucnu ještě dočkáme velkých věcí.

František Šafr             


www.motorband.cz.

YouTube ukázka - Pár důvodů

Seznam skladeb:
1. Co víc si přát (V úctě k Tarpanům)
2. Pár důvodů
3. Ukaž svou tvář
4. Můžem se smát
5. Vlky půlnoc probouzí
6. Kritik
7. Srdce lvic
8. Dohoda duší
9. Věřím v sedmej pád
10. Něžný nájezdník
11. Dobrá nálada
12. Díky vám
13. Sraž mě znova
14. Pravda nebo lež
15. Nechte mě bejt

Sestava:
Ladislav Korbel - zpěv
Libor "Máča" Matejčik - kytara
Vojtěch Brázda - kytara
Karel Adam - baskytara
Stanislav Pliska - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 1:00:15
Země: Česká republika
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1990 - Made In Germany
1994 - Rock n`Roll
2005 - Satisfakce
2009 - Heart Of The Machine
2017 - V
2021 - Černá a bílá

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.01.2022
Přečteno: 1913x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Proč se už na to...5. 06. 2023 0:44 Hamlet
Na netu jsem našel...28. 01. 2022 20:14 The Keeper XIV.
Mám pocit, že se...24. 01. 2022 11:25 themooncrow.217
Deska "V" mě fakt...24. 01. 2022 8:57 čéééši do toho
MotorbandStrašně dlouho...24. 01. 2022 8:11 Domy


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08957 sekund.