PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SAXON - Carpe Diem

Na Saxon je prostě spoleh. Jen málokdy britská heavymetalová stálice své fanoušky zklamala a dělo se tak zejména v časech, když se Biff Byford a jeho parta rozhodli pro drobné experimenty v tvorbě. Zejména na konci osmdesátých let, kdy kapela hleděla přes oceán a na albech „Rock The Nation“ a „Destiny“ zkoušela dobýt americký trh komerčněji znějícím materiálem. Což o to, obě alba nedělají Saxon žádnou ostudu a leckterý fanoušek je počítá mezi to nejlepší, co kdy vydali, ovšem všeobecný názor je spíše negativní. Na něco podobného se dávno zapomnělo, protože i kapela tyto desky v podstatě odvrhla a od devadesátých let znovu servíruje to, co jí jde nejlépe - naprosto nejčistší esence heavy metalu. Tu v lepší formě, leckdy ve skvělé, jindy ve formě slabší. S přihlédnutím k rozsáhlé diskografii je to pochopitelné.

Dráhu Saxon lze rozdělit na pět etap. Ne podle desetiletek, ale spíše podle vývoje. Prvotní fáze je jasná. Na začátku osmdesátých let Saxon platili za dravé štiky Nové vlny britského heavy metalu a mezi ostrou konkurencí se probojovali mezi nejlepší spolky. Důkazem jsou alba „Wheels Of Steel“, „Strong Arm Of Law“ a „Denim And Leather“. S nimi měli Saxon v domovské Británii velký úspěch, který jim přestával stačit. Hleděli do Ameriky. Pokus o průlom za oceánem začal s výtečnou deskou „Crusader“, na níž kapela navázala neméně skvělou „Innocence Is No Excuse“, ovšem už na „Rock The Nation“ jí začal docházet dech. Popmetalová „Destiny“, ač se znovu jednalo o výbornou nahrávku, situaci nezachránila a začátkem devadesátých let se s počinem „Solid Ball Of Rock“ Saxon vrátili k původnímu heavy metalu. Vrcholem tohoto období je bezpochyby album „Dogs Of War“, jenž však v době grungemánie zcela zapadlo. Pak se znovu zvuk Saxon trochu změnil a počiny „Metalhead“ či „Killing Ground“ přiostřily sound. Saxon zažívali své „německé období“. Tato část diskografie stěží může být řazena mezi nejlepší, ovšem i ona své opodstatnění měla.

A tím se dostáváme do současnosti, která je znovu ve znamení nejtypičtějšího znění kapely. Návrat k němu byl opatrně odstartován výborným počinen „The Inner Sanctum“ a potvrzen v dalších letech. I když forma kapely už nebyla jako na začátku osmdesátých let, deskám „Sacrifice“ či „Thunderbolt“ bylo po formální stránce ztěží co vytknout. A taková je i novinka „Carpe Diem“. Je to heavy metal staré školy, pevný jako řemen, zahraný na profesionální úrovni, ovšem už jen málo překvapivý. Když nějaká kapela má na kontě už více než dvacet alb, bylo by nanejvýš bláhové po ní chtít nějaké velké překvapení. Ani není chtěné, protože v okamžicích, kdy Saxon začali uhýbat jinam (i když v jejich případě se nikdy nedalo mluvit o nějakých kotrmelcích), byli rázem slabší. „Carpe Diem“ je těmito zkušenostmi poučeno a rozhodně nemá v úmyslu představit nic jiného než skvěle zvládnuté řemeslo s patřičnou dávkou energie, kterou lze těmto starým chlápkům závidět.

Novinka pokračuje v trendu nastoleném před patnácti lety, jen s rozdílem, že tentokrát se Saxon nachází v silnější hodince. Trochu slabší alba „Call To Arms“ a „Battering Ram“ jsou pokořena, stejně jako počiny z přelomu tisíciletí, kdy Britové zrovna nezažívali hvězdné chvilky. Chuť, s kterou kapela vlétne do alba v titulní „Carpe Diem (Seize The Day)“, je skoro až ohromující. I když refrén skladby nemá stadionové parametry, jako otvírák působí velice slibně a otevírá cestu pro věci budoucí. Zároveň s úvodním breakem bicích a Byfordovým vysokým výkřikem odpovídá na otázku, jestli Saxon dokáží obstát mezi mladší heavymetalovou konkurencí. Dokáží a to zcela bezpečně. Nejen titulní skladbou, disponující pekelně řezavými riffy, ale zejména dalšími kompozicemi, jimiž kapela podtrhuje současnou silnou formu.

Velmi potěší singlová „Remember The Fallen“, reflektující současné covidové téma z té nejsmutnější stránky a sloužící jako requiem za zemřelé. Nelze od ní čekat žádné velké smutnění, působí spíše nasraným než beznadějným dojmem. Výborně znějí přímočařejší „Age Of Stream“, „All For One“ či „Living On The Limit“, navazující na bezstarostnou dobu prvních čtyř, pěti desek z let 1979 až 1983. Tvoří dobrý protiklad vůči trochu slabší kompozicím „Dambusters“, „Super Nova“ či „Lady In Gray“. Ty nepředstavují žádný velký kvalitativní propad, ale přece jen ostatní věcem na albu nestačí. Vrcholová díla se skrývají ve dvojici epičtějších, rozmáchlých „The Pilgramage“ a „Black Is The Night“. Více než šestiminutová suita „The Pilgrimage“, nastavuje nejdramatičtější tvář současných Saxon a výsledkem je velmi atmosférická kompozice, náladou připomínající titulní skladbu z alba „Crusader“. „Black Is The Night“ zase rozjíždějí typicky heavymetalové riffy a nenápadným dojmem sunou kapelu do středu, kde po nejklasičtějších Byfordových harmoniích nastupuje čarokrásné kytarové sólo, měnící zcela tvář skladby. Je to ohromující část, mocná a veliká…

Saxon dostáli pověsti heavymetalové jistoty, jedné z největších přeživších kapel začátku osmdesátých let. Znovu, stejně jako už několik drahných let zpět, dokáží strčit kolegy Iron Maiden do kapsy a silně dýchají na rameno Judas Priest. Nepřinášejí prakticky vůbec nic nového, ale zvuk staré školy je na jejich nové desce mnohem lákavější, vyžadující uznalé pokyvování hlavou…

Jan Skala             


www.saxon747.com>

YouTube ukázka - Remember The Fallen

Seznam skladeb:
1. Carpe Diem (Seize The Day)
2. Age Of Stream
3. The Pilgrimage
4. Dambusters
5. Remember The Fallen
6. Super Nova
7. Lady In Gray
8. All For One
9. Black Is The Night
10. Living On The Limit

Sestava:
Biff Byford - zpěv
Paul Quinn - kytara
Doug Scarratt - kytara
Nibbs Carter - baskytara
Nigel Glockler - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 44:22
Label: Silver Lining Music
Země: Velké Británie
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1979 - Saxon
1980 - Wheels Of Steel
1980 - Strong Arm Of Law
1981 - Denim And Leather
1983 - Power And The Glory
1984 - Crusader
1985 - Inocence Is No Excuse
1986 - Rock The Nation
1988 - Destiny
1990 - Solid Ball Of Rock
1992 - Forever Free
1995 - Dogs Of War
1997 - Unleash The Beast
1999 - Metalhead
2001 - Killing Ground
2004 - Lionheart
2007 - The Inner Sanctum
2009 - Into The Labyrinth
2011 - Call To Arms
2013 – Sacrifice
2015 - Battering Ram
2018 - Thunderbolt
2021 - Inspirations
2022 - Carpe Diem

Související články

Foto: archiv umělce


Vydáno: 06.02.2022
Přečteno: 3706x




počet příspěvků: 17

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jj...13. 02. 2022 8:37 orre
KreatorKdyž už se k...12. 02. 2022 23:45 Jirka Pokorný
Podobný problém...11. 02. 2022 8:54 orre
Poslední alba...10. 02. 2022 20:48 rumcajs
škatulky na hovnoškatulkování je...8. 02. 2022 17:02 čéééši do toho


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09394 sekund.