Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CULT OF LUNA - The Long Road North

Cult Of Luna jsou bráni jako letití matadoři extrémní metalové scény. Doba, kdy tito Švédi byli mladou a novátorskou kapelou, je vzdálena více než dvacet let a tak vlastně ani nikomu nepřijde, že kapela ušla docela slušný kus cesty. Od takřka neposlouchatelných začátků, v nichž míchali bažinatý sludge metal s hardcorovou energií, ve které už tehdy nechyběly atmosférické plochy, vyrostli ve zcela svébytnou kapelu, která si hraje zejména s temnými náladami na pozadí hutné hradby kytarových riffů, táhlých místy tak, jako kdyby chtěli obejmout celý doommetalový žánr a zkusit se přiblížit nedostižným vzorům z Black Sabbath. Cult Of Luna se nesnaží o žádné reminiscence na birminghamskou legendu, ale už léta tvoří vysoce originální díla, v nichž jsou sice patrné inspirace, ale vlastní tvůrčí potenciál sahá daleko za ně.

S každým dalším albem si kapela upevňuje pozici a to i bez toho, aby se vzdalovala svým kořenům, či chtěla nějak polidštit brutální řev, deroucí se z hrdla všech tří zpěváků, zejména Johannese Perssona. Musela si projít obdobím, v němž koketovala s progresivním metalem více, než bylo fanouškům milé, nebo navázala spolupráci s americkou zpěvačkou Julií Christmas (na albu „Mariner“). To všechno je pryč a Cult Of Luna dělají všechno pro to, aby dokázali, že jsou stále stejně zkázonosní, apokalyptičtí a drsní jako v začátcích. Jejich tvorbu charakterizuje mnohem profesionálnější přístup a nahrávky jsou sevřenější, ale i přístupnější. Poslouchat kapelu chce svérázný hudební apetit, ale pokud jste naladěni na stejnou vlnu, těžko vás (snad jen na albu „Vertikal“) dokázala zklamat. Nestane se tak ani s novinkovou „The Long Road North“, přestože její funkce spočívá v tom, že rozvíjí předchozí tvorbu a logicky pokračuje tam, kde skončila předchozí „A Dawn To Fear“. To je krok fanoušky jistě vítaný, protože po hubenějších letech „Vertikal“ a „Mariner“ ukázala deska z roku 2019 správnou cestu.

Je těžké do desky proniknout. První poslech připraví jednolitou masu, z níž postupně začínají vystupovat zajímavá místa. S „The Long Road North“ je to běh na dlouhou trať, ale deska se dokáže odměnit. Úvodní „Cold Burn“ není nejvýraznější položkou, přestože pocitu, že se v ní právě otvírá pekelná brána, se neubráníte. Její nasazení na začátek alba je těžký kalibr a demonstrace toho, jací jsou Cult Of Luna v současnosti. Znovu tvrdí až běda, ale zároveň přitažlivě atmosféričtí, což je jejich deviza po celou dobu kariéry. Novinka tento aspekt povyšuje na vyšší úroveň, než tomu bylo v minulosti. Cult Of Luna vyspívají a dokáží se pečlivě pohrát s detaily, což z jejich novinky dělá velmi přitažlivou, ač krajně nepřístupnou a maximálně nekomerční záležitost. Dokáží ubrat nohu z plynu, když nasadí skladbu „Beyond I“ (s hostující jazzovou zpěvačkou Mariam Wallentin), která po úvodní hřmotné dvojici „Cold Burn“ a „The Silver Arc“ zní jako vstup do meziplanetárního ticha a vyvolává tím zcela jiné pocity. Cult Of Luna jsou rázem přemýšlivější, hrající si s titěrnými detaily a poukazující i na odvrácenou tvář své tvorby.

V podobném duchu pokračují v „An Offering To The Wild“. Kompozice s přibývající stopáží začne mohutnět, nabývat na objemu, aby v její druhé polovině explodoval vulkán kytarových stěn. Nejpřívětivější tvář Cult Of Luna ukáží v „Into The Night“, působící jako procházka ztichlým nočním lesem, kde jen korunami stromů šumí padající sníh. Stav to ale opět není trvalý, s titulní „The Long Road North“ a „Blood Upon Stone“ přichází apokalyptický lomoz, jenž je možná méně nápaditý jako ten z úvodu alba, ale rozhodně své opodstatnění má. Cult Of Luna se dotýkají teritoria atmosférického black metalu, proplétají progresivnější vlivy a náladu tolik typickou pro post-metalovou škatulku. Když deska končí roztodivnými zvuky v „Beyond II“, převládne v posluchači pocit zmaru a pachuť skutečné zkázy. To je věc, kterou Cult Of Luna vždy uměli a zdá se, že na novince si s ní dali ještě více práce a umocňují ji na další vjemový stupínek.

„The Long Road North“ je dle zvyků Cult Of Luna náročným albem. Už jeho sedmdesátiminutová stopáž nezaručuje jednoduchý poslech, ovšem to je věc, na kterou jsou fanoušci zvyklí. Odměna za to ale je mnohem více než uspokojivá. Že by se přece jen jednalo o jejich nejlepší počin od dob dávné „Somewhere Along The Highway“?

Jan Skala             


www.cultofluna.com

YouTube ukázka - Cold Burn

Seznam skladeb:
1. Cold Burn
2. The Silver Arc
3. Beyond I
4. An Offering To The Wind
5. Into The Night
6. Full Moon
7. The Long Road North
8. Blood Upon Stone
9. Beyond II

Sestava:
Johannes Persson - zpěv, kytara
Fredrik Kihlberg - zpěv, kytara
Magnus Líndberg - kytara
Andreas Johansson - baskytara
Kristian Karlsson - zpěv, klávesy
Thomas Hedlund - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 1:09:06
Label: Metal Blade
Země: Švédsko
Žánr: post-metal/progressive/sludge metal

Diskografie:
2001 - Cult Of Luna
2003 - The Beyond
2004 - Salvation
2006 - Somewhere Along The Highway
2008 - Eternal Kingdom
2013 - Vertikal
2016 - Mariner
2019 - A Dawn To Fear
2022 - The Long Road North

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.03.2022
Přečteno: 893x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09726 sekund.