DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DAGOBA - By Night

V pomyslném souboji dvou největších francouzských kapel současné metalové scény, Gojiry a Dagoby, druhá jmenovaná stále prohrává. Nelze obě kapely spolu zcela srovnávat, každá ke své tvorbě přistupuje jinak, protože tam, kde je Gojira metalovým inspirativním a průkopnickým vulkánem, tam Dagoba jako by přešlapovala na místě a stále přemýšlela o tom, jak se co nejvíce zalíbit širšímu spektru publika. Gojira se její styl vyplácí a pomalu se o ní začíná mluvit jako o novodobých metalových titánech, Dagoba působí dnes o něco dospěleji než na neurvalých prvních albech, možná i o chlup hitověji, ale pořád se zaklíná stejnými postupy a vytváří alba ve své podstatě předvídatelná a z části i nudná. Balí je do soudobého až ultramoderního soundu, ale to samo o sobě z nikoho velkou hvězdu neudělalo.

V takovém trendu Dagoba pokračuje řadu let. Bere si za vzor americké Machine Head, jejichž původní vlivy stále absorbuje, i když takové razance, jakou Flynnova parta předvedla třeba na debutu „Burn My Eyes“, nebyla schopna nikdy. Chtěla by být také písničkářsky dokonalá, jako druhdy Stone Sour i industriálně chladná jako kdysi Fear Factory. Ovšem stále naráží na hráz omezených kompozičních možností. Neustálé personální změny a loňská opětovná výměna poloviny sestavy kapele rovněž nepomáhají. Proto zde stojí zejména frontman Shawter, jehož hlas je stále pevný a je největší devizou kapely. Ovšem kam se Dagoba posunula od alb „Poseidon“ nebo „Post Mortem Nihil Est“? V zásadě nikam… Jako kdyby jí stačilo plnit stylové formy, k průměrnějším kompozicím vždy přihodí nějaký hit, i když ani ty nejsou pěknou řádku let bůhvíjak přesvědčivé.

Novinka „By Night“ opět osciluje mezi dvěma polohami. Razantnější kapela ukáže hned v úvodu, když vypálí singlovou „The Hunt“, v níž jako by chtěla přesvědčit, že je groovemetalovou mašinou jako kdysi. Shawter vsadí na hrubý hlas, sází se tvrdé riffy a když probleskne přívětivější melodie, nelze mluvit o bohapusté komerci a snaze zalíbit se masám. K tomu se však Dagoba uchýlí záhy a začnou se ukazovat bolavá místa. „Sunfall“ dokáže kytarovými riffy atmosféru pořádně zahustit a kulometné palby bicích dodají potřebnou energii, ovšem využívání provařených post-grungeových melodií v refrénu poprvé rozbliká neklidnou kontrolku. Snaha o rádoby hitovější místa Dagobě ubírá na uvěřitelnosti a síle, kapela jako kdyby se ultramelodickými refrény, v nichž dojde k lámání skladby směrem k unylosti, chtěla vymanit ze svého výrazu, který by sice respektovaly metalové masy, ovšem u více komerčně založeného publika by mohl narazit. Kapela dělá kompromisy a to je největší kámen úrazu.

Když vystřelí druhý singl „On The Run“, uvozený medovým klavírem, napadnou vás popové pletky Linkin Park. Co na tom, že Dagoba pak přiloží pod kotel a rozjede svižné tempo, když pachuť nepěkného hitparádového chtíče zůstává. Prostupuje i dalšími skladbami, kterým by vyloženě prospělo přitvrzení soundu a větší kytarový nátlak. „City Lights“ a „Summer`s Gone“ jsou jasným důkazem a kapela na nich začíná vyloženě vařit z vody. Je sympatické, že mezi ně vrazila natlakovanější „Nightclub“, ale i v ní opakuje některé již použité postupy. V „Nightclub“ alespoň dociluje sympatickou, temnou atmosféru, kterou kapela v posledních letech začala ztrácet.

Proto „By Night“ zcela nemůže fungovat. Očekávání po pětiletém půstu byla větší a kapela jim nedokázala dostát. Ztrácí pevnou půdu pod nohama, na jednu stranu by chtěla být experimentálnější a pravděpodobně i popovější, ale na druhou stranu jim ke kroku, který by to přiznal na celé čáře, chybí odvaha. Další otázka je, zda na to vůbec Dagoba má, zda by dokázala obstát jako poprocková kapela, od níž se čekají velké hity. Ty na desce nejsou nejsou.

Jan Skala             


www.dagobamusic.com

YouTube ukázka - The Hunt

Seznam skladeb:
1. Neons
2. The Hunt
3. Sunfall
4. Bellflower Drive
5. On The Run
6. Break
7. City Lights
8. Nightclub
9. Summer`s Gone
10. The Last Crossing
11. Stellar

Sestava:
Shawter - zpěv, samply
Richard De Mello - kytara
Kawa Koshigero - baskytara
Theo - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 41:11
Label: Napalm Records
Země: Francie
Žánr: groove metal/industrial rock

Diskografie:
2003 - Dagoba
2006 - What Hell Is About
2008 - Face Of Colossus
2010 - Poseidon
2013 - Post Mortem Nihil Est
2015 - Tales Of The Black Dawn
2017 - Black Nova
2022 - By Night

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.03.2022
Přečteno: 1033x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ona ani Gojira...30. 03. 2022 10:23 sagi


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.17638 sekund.