DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STABBING WESTWARD - Chasing Ghosts

I když to vypadalo, že dva roky staré EP „Dead & Gone“ bude jen výkřikem do tmy a na slibované plnohodnotné album u Stabbing Westward už nedojde, nakonec kapela dostála svému slovo. Trvalo to déle, ale jelikož EP vyšlo takřka minutu před pandemií covidu, je to zpoždění pochopitelné a nelze jej za vinu klást přímo kapele. Američané tak definitivně startují druhý díl své historie, v němž se budou pokoušet navázat na minulost, Chyběl jen krůček a tahle parta na konci devadesátých let vstoupila do první ligy industriálního metalu. Dodnes se jejich druhá deska „White Blister Burn & Peel“ cituje jako klasika žánru, ovšem v roce 1996 je o míle předběhl Marilyn Manson s dílem „Antichrist Superstar“, a pro Stabbing Westward zbyla jen pozice jeho následovníka. Trochu nedůvodně, i v rámci žánru představovali Stabbing Westward mírně odlišnou vývojovou větev. Rockovější, méně šokující a přemýšlivější, v jejich hudbě byly více cítit vlivy Nine Inch Nails nebo Depeche Mode.

Stabbing Westward dlouho nevydrželi, čtvrté album pro ně znamenalo stopku, když udělali úhybný manévr směrem k alternativnímu rocku, což nebylo zrovna to, co od nich příznivci chtěli slyšet. Deska jim zlomila vaz a vše pohřbil frontman Christopher Hall, který si s bubeníkem Johnnym Harem (hrával předtím v kapele Freak Of Nature zpěváka White Lion Mikea Trampa) založil partu The Dreaming. Ta vydržela o poznání déle, celých sedmnáct let. Když ji v roce 2018 Haro opustil, byl rozpad starovním výstřelem k obnovení Stabbing Westworld. Pár let předtím v The Dreaming působil i klávesista a zásadní člen Stabbing Westward Walter Flakus a proto obnovení jeho a Hallovy bývalé party bylo nasnadě. Z The Dreaming si s sebou přivedli basistu Carltona Bosta (ex-Orgy) a vše do sebe začalo zapadat. EP „Dead & Gone“ ukázalo, že to kapela myslí znovu vážně a novinka potvrzuje, že Stabbing Westward jsou definitivně zpět.

Nejsou tak divocí jako na svých prvních dvou deskách, ani tak vycizelovaní jako na „Darkest Days“ a už vůbec ne tak alternativně písničkoví jako na následném bezejmenném albu. Přesto novinka odráží jejich klasickou tvář. Představuje jakýsi mix dosavadních alb (zejména prvních tří) a nabízí jej v soudobém balení. Někdejší neurvalost ustupuje a ač je stále místy přítomná, nahrazuje ji pocit vyspělosti, dotaženosti a větší aranžerské zručnosti. Poprvé se na album Stabbing Westward dostává hardrockový prvek, který byl důležitým aspektem tvorby The Dreaming. Není dominantní, ale starou tvář kapely doplňuje velmi vhodným způsobem. V úvodní „I Am Nothing“ překvapí, ale určitě se nejedná o krok špatným směrem. Skladba funguje vedle tradičnějších věcí „Damaged Goods“, „Wasteland“ či „Dead & Gone“ a v podstatě pro Stabbing Westward otevírá nové dveře.

Velice přesvědčivá je kapela v temnějších a pomalejších skladbách (což není až taková novinka, tato parketa šla Stabbing Westward vždy). V „Push“ Hall ukazuje, jak léty jeho hlas vyspěl a přestože stále nemá nejcharakterističtější barvu, jeho rozsah dosahuje předtím netušených možností, čímž se stává jeho projev vášnivějším než kdy dříve. Díky němu lze „Cold“ řadit na samou špičku desky, i k tomu nejlepšímu, co kdy parta z Illinois vytvořila. Stejné ambice má i závěrečná „The End“, sedm a půl minuty dlouhá suita, nejprve líně se převalující v odkazu Depeche Mode, postupně mohutnící v těžkém tempu do sonické bouře, v níž Hallův deklamovaný projev působí naléhavě a ve střední části jako kdyby se chtěl utrhnout a vyletět do výšin. To se nekoná a celá skladba doznívá v až ambientním duchu do vytracena. Nechává za sebou hluboký dojem…

Návrat někdejších industriálních průkopníků se vydařil takřka na výbornou. „Chasing Ghost“ je barvitá deska, která si dokáže pohrát s emocemi, dokáže postrašit starými zbraněmi, ale rovněž umí pohladit i vlídnějším slovem. Zdárně oživuje dávno zašlou slávu kapely, díky čemuž nepatří ke comebackovým deskám, které si žádají pozornost jen proto, že vyšly. Tohle dílo si ji zaslouží.

Jan Skala             


FB STABBING WESTWARD

YouTube ukázka - I Am Nothing

Seznam skladeb:
01. I Am Nothing
02. Damaged Goods
03. Cold
04. Push
05. Wasteland
06. Control Z
07. Crawl
08. Dead & Gone
09. Ghost
10. The End

Sestava:
Christopher Hall - zpěv, kytara, klávesy, programování
Carlton Bost - baskytara
Walter Flakus - klávesy, programování
Bobby Amaro - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 51:14
Label: COP International
Země: USA
Žánr: industrial rock/metal/hard rock

Diskografie:
1994 - Ungod
1996 - Wither Blister Burn & Peel
1998 - Darkest Days
2001 - Stabbing Westward
2022 - Chasing Ghosts

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.05.2022
Přečteno: 1148x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Už som si ten...27. 05. 2022 10:20 Quirinus


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10307 sekund.