RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BILLYBIO - Leaders And Liars

Dokáže Billy Graziadei někdy překročit stín Biohazard? Je pro něj jistě složité být neustále konfrontován odkazem alb „Urban Discipline“ a „State Of The World Address“, která se v devadesátých letech stala hybnou silou crossoverového hnutí, neboť takřka dokonale křížila hardcore punk s thrash metalem a vliv vzmáhajícího se rap metalu, na něž se ani Biohazard v dalších letech nepodařilo zcela navázat. Dnes je kapela minulostí, i když se Graziadei pokoušel udržet její prapor co nejdéle vztyčený. Proto přišly ke slovu další projekty, jelikož flintu do žita newyorský divoch hodit nechce. Velmi výrazným způsobem se v post-biohazardovských aktivitách zapsal v roce 2017 (rok po ukončení činnosti domovské kapely), když s hvězdnou sestavou v čele s rapperem Senem Dogem (Cypress Hill) dal dohromady výtečnou kapelu Powerflo. S tou vydal jen bezejmenný debut a dnes už vykazuje činnost spíše nárazovou. A Graziadei upřel svou pozornost na sólovou činnost.

I když se na první pohled Billybio tváří jako plnohodnotná kapela, je jasné, že jde především o Graziadeiův soukromý projekt. V něm je Billy nejvýraznější a v podstatě jedinou tváří. Už od počátku mu dělá společnost basista Ra Díaz, člen Suicidal Tendencies a Korn, a kytarista Dave Palmer z Death By Stereo, ale oba hráči jsou spíše nájemnou silou pro natáčení alb, protože všechny nápady na něm pocházejí z Graziadeiovy hlavy. Proto Billybio evokují Biohazard mnohem více než před pár lety Powerflo (jejich kvalita spočívala v jiných věcech) a ani nelitujete, že newyorská hardcorová legenda patří minulosti. Možná mohou chybět typická sóla Bobbyho Hambela, ovšem Billy a jeho parta moc dobře ví, jak je nahradit nejlepším možným způsobem. Kromě Palmera je členem Billybio také Robbie Davidson z The Exploited, čímž je kvalita materiálu podtrhnuta.

Billybio se představili před čtyřmi lety počinem „Feed The Fire“, který jasně ukázal, o čem projekt je. A novinka „Leaders And Liars“ toto snažení korunuje. Graziadei nejvíce navazuje na svou práci s Biohazard, protože už v této partě byl nejviditelnější členem a nejplodnějším skladatelem, ale dává své současné tvorbě i špetku jiného koření. Duch Biohazard i pionýrských devadesátých let se transformuje do současnosti, využívá se modernějších nahrávacích technologií, které zaručují soudobý zvuk, i když pocitově „Leaders And Liars“ těží ponejvíce z poslední dekády minulého tisíciletí. Nelze to Billymu vyčítat ani náhodou, protože přichází přesně s tím, co jeho fanoušci chtějí slyšet. Nepotřebuje k tomu ani své někdejší spoluhráče, vystačí si sám. Na úvod desky vykopne ostře metalovou „Black Out“, v níž se v jeho hlasu mísí i thrash či deathmetalové vlivy, zbytek alba je pak ostrou hardcorovou jízdou, ve které se střídá ultrarychlý rytmus s houpavějšími pasážemi a prim hraje agresivní Graziadeiův hlas, jenž má i po více než třiceti letech na scéně touhu plivnout jedovatou slinu po konzumní společnosti a hodit šavli na sněhobílý koberec amerického pokrytectví.

Billy má stále proti čemu protestovat, což je nejvíce znát z navztekané titulní punkovky, ve které bouří proti establishmentu a pěstí hrozí směrem k politickým garniturám. Jeho projev je agresivní i v dalších věcech, „Lost Horizon“ nebo „Enough“ zní, jako kdyby vypadly z repertoáru The Exploited (že by Davidsonův vliv?) a „Looking Up“ či „Deception“ splňují nejpřísnější kritéria klasického newyroského hardcoru. Kdyby Billy naplnil desku jen jím, až nebezpečně by se přiblížil monotónnosti (i když stylová čistota by byla zachována), což rozhodně není jeho styl práce. Jako monolit zde stojí plíživá skladba „Turn Your Wounds“, rozjíždějící se v až doommetalovém duchu, její atmosféru umocňují chorály a typickému světu Billybio jí přibližuje jen neurvalý Graziadeiův zpěv. V polovině stopáže dojde k výtrysku energie, při kterém kapela zařadí vyšší rychlostní stupeň, ale to je jen fragment, protože záhy se nálada opět láme do jakéhosi žalozpěvu. Podobným trochu stísněným dojmem působí i tři minutové položky „Sheepdog“, „Just In The Sun“ a „Remission“, zejména v poslední jmenované se kapela dotýká až nihilistické atmosféry, v níž zní samplované klávesové tóny a pokřivený ženský hlas, dodávající celé kratičké skladbě na obrovské působivosti. Výpovědní sílu má i závěrečná „Cyanide“, majestátně vykračující si na rozvážných tónech, ostře vystrkující růžky ve vypjatém refrénu, v němž probleskuje svět Biohazard, přestože se Billy snaží skladbu co nejdále odtáhnout od svého někdejšího působiště.

S „Leaders And Liars“ splňuje Graziadei vysoký standard, který se na jeho tvorbu klade. Natočil album zejména pro své letité fanoušky, ale deska má svým širším stylovým záběrem schopnost upoutat pozornost i těch, kteří při vyslovení názvu Biohazard ohrnovali nos. Přestože Billymu nikdo nemůže vzít to, co s nimi dokázal, on sám jen z minulosti žít nechce. Proto jsou dnes Billybio samostatným a životaschopným organismem.

Jan Skala             


FB BILLYBIO

YouTube ukázka - Black Out

Seznam skladeb:
01. Black Out
02. Fallen Empires
03. Leaders And Liars
04. Lost Horizon
05. Turn The Wounds
06. Sheepdog
07. Deception
08. Generation Kill
09. Looking Up
10. One Life To Live
11. Our Scene
12. Just In The Sun
13. Enough
14. Remission
15. Cyanide

Sestava:
Billy Graziadei - zpěv, kytara
Dan Palmer - kytara
Robbie Davidson - kytara
Ra Díaz - baskytara
Fred Aching - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 42:53
Label: AFM Records
Země: USA
Žánr: crossover

Diskografie:
2018 - Feed The Fire
2022 - Leaders And Liars

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.04.2022
Přečteno: 631x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08785 sekund.