BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RED HOT CHILI PEPPERS - Unlimited Love

Návrat kytarista Johna Frusciantea, který nahradil svého náhradníka Joshe Klinghoffera, vzbudil u fanoušků Red Hot Chili Peppers vlnu nadšení. Byl to přelétavý a v minulosti těžce fetující Frusciante, který s kapelou natočil přelomové dílo „Blood Sugar Sex Magic“ a významným způsobem promluvil i do pozdějších alb „Californication“, „By The Way“ a „Stadium Arcadium“, které se staly srovnatelnými šlágry jako deska z roku 1991. Jenže Frusciante je nevyzpytatelný a proto jeho angažmá u Red Hot Chili Peppers stálo vždy trochu na vodě. Teď tvrdí, že udělal šťastný krok, když se znovu připojil ke svým někdejším kolegům, což je zatím předčasné hodnotit. Každopádně po jeho druhém odchodu v roce 2009 kapela spíše živořila. Ne že by Klinghoffer byl špatný kytarista, to ani v nejmenším, ale nedostalo se mu prostoru, aby svůj potenciál na deskách „I`m With You“ a „The Getaway“ zúročil. Možná to byl důvod jeho odchodu, možná kapela potřebovala do skladatelského procesu zapojit rovnocenného parťáka, kterým Klinghoffer nikdy nebyl. Ať tak či tak, důležité je, že přišlo oznámení, vracející ztracenou ovci Frusciantea zpět do stáda.

Od nové desky se očekávaly velké věci, jelikož Frusciante s Red Hot Chili Peppers natočil nejlepší alba. Když byl mimo, věci moc nefungovaly. „One Hot Minute“ ze šestadevadesátého, kde jej nahradil Dave Navarro (Jane`s Addiction) byla dobrá deska, ale jako nástupce „Blood Sugar Sex Magic“ přivodila odlišněji znějícím materiálem spíše zklamání. Obě alba s Klinghofferem ukazovala, že studnice Anthonyho Kiedise a Fley není bezedná a ani tyto desky nedokázaly navázat na vrcholové chvilky minulosti. Ty s Frusciantem. Když kapela přiznala, že má problémy se složením nového materiálu a proto zpět do svých řad přivábila Frusciantea, vypadalo to, že by se ještě jednou mohla dotknout někdejších met a přijít s albem, které bude možné klást na rovinu nejvýraznějším momentům kariéry, tedy „Blood Sugar Sex Magic“, „Californication“ a „By The Way“. Očekávání byla veliká a proto může být zklamání, které „Unlimited Love“ přivodí, ještě hlubší.

Na papíře to vypadalo na velkou událost. „Unlimited Love“ měla být albem, které kapele vylepší poněkud pošramocenou pověst z minulých alb a razantně zaútočí na staré fanoušky, kteří pomalu začali lámat hůl. Děje se však pravý opak. U Red Hot Chilli Peppers trvá krize, nastartovaná před jedenácti lety s „I`m With You“, neboť se stále více vzdaluje žhavým hitům minulosti a tvoří spíše kulisovou, popem načichlou hudbu. Neurazí, ale to přece nikdy nebyla filozofie kapely. Od Red Hot Chili Peppers byl člověk zvyklý na nejapné vtípky, stejně jako na flusnutí do ksichtu. Nic takového zde není. V nejlepším případě „Unlimited Love“ nabízí několik slušných poprockových hitů, které se nemůžou rovnat hitparádovým trhákům z minulosti. Nejblíže k nim má svižná „The Heavy Wing“, kterou kapela ukryla až na samotný konec desky, i když svým zápalem a melodií překoná veskrze průměrný, nenápadný pilotní singl a otvírák alba „Black Summer“. Tato skladba už před vydáním desky naznačila, že velkých věcí se pravděpodobně od „Unlimited Love“ nikdo nedočká.

Výhodou desky je, že je soudržná, obsahuje vyrovnaný materiál, jehož jednotlivé části příliš nevyčnívají. Tím je také řečeno, že album je v podstatě nehitové a jeho poslech, obzvlášť při úmorné, více než sedmdesátiminutové stopáži, dokáže i nepěkně nudit. Žádné další „Give It Away“ nebo „Parallel Universe“ se nekoná, stejně zde není ani mrazivě jímavá balada typu „Under The Bridge“. Deska jako kdyby jela v setrvačném módu, z Red Hot Chili Peppers se stává v podstatě tatíkovská poprocková kapela. Když čekáte výtrysk energie jako při hypnotickém zrychlení ve „White Braids & Pillow Chair“, kde odspodu začnu dramaticky bublat Fruscianteova kytara, nestane se nakonec vůbec nic a skladba vyzní naprázdno.

Red Hot Chili Peppers nepřestali psát slušné melodie, v tomto ohledu vynikají zejména „Not The One“ s příjemnou atmosférou nočního baru nebo „It`s Only Natural“, ale v podstatě i v tomto případě jde o věci, které by si člověk dokázal představit spíše v repertoáru Lennyho Kravitze. Ale u Red Hot Chili Peppers? Až příliš tentokrát dominuje ospalá atmosféra, působící jako deštivé nedělní odpoledne. Že by se projevoval zub času? Přitom Kiedisovi to stále zpívá jako za mlada, snaží se svým vášnivým projevem strhnout posluchačovu pozornost, ale tato snaha přichází vniveč, když má k dispozici jen neškodné melodie, kterým navíc případné ostří otupuje naprosto plochá produkce Ricka Rubina. Jen si zkuste v „Bastards Of Light“, jak ožijete při prostřední části, když do toho kapela řízne jako za starých časů. Ovšem je to ojedinělý moment v záplavě líných motivů.

Natvrdo řečeno, autorská recese u Red Hot Chili Peppers nekončí. Z předchozích děl lze „Unlimited Love“ stavět na roveň oběma předchozím deskám s Joshem Klinghofferem. Bezpochyby se jedná o nejhorší práci, pod kterou je podepsán John Frusciante, jehož návrat pro kapelu nemá prakticky žádný přínos. Red Hot zpohodlněli, ztratili znepokojivý prvek, který udělal z jejich alb z devadesátých let strhující díla. Až příliš mají obroušené stoličky na to, aby mohli kousat jako za mlada.

Jan Skala             


www.redhotchilipeppers.com

YouTube ukázka - Black Summer

Seznam skladeb:
1. Black Summer
2. Here Ever After
3. Aquatic Mouth Dance
4. Not The One
5. Poster Child
6. The Great Apes
7. It`s Only Natural
8. She`s A Lover
9. These Are The Ways
10. Whatchu Thinkin`
11. Bastards Of Light
12. White Braids & Pillow Chair
13. One Way Traffic
14. Veronica
15. Let`Em Cry
16. The Heavy Wing
17. Tangelo

Sestava:
Anthony Kiedis - zpěv
John Frusciante - kytara
Flea - baskytara
Chad Smith - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 1:13:04
Label: Warner Music
Země: USA
Žánr: alternative/pop rock

Diskografie:
1984 - Red Hot Chili Peppers
1985 - Freaky Styley
1987 - The Uplift Mofo Party Plan
1989 - Mother´s Milk
1991 - Blood Sugar Sex Magic
1995 - One Hot Minute
1999 - Californication
2002 - By The Way
2006 - Stadium Arcadium
2011 - I´m With You
2016 - The Getaway
2022 - Unlimited Love

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.04.2022
Přečteno: 3303x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
...https://youtu.be/-G2...8. 04. 2022 17:16 Petr
Ještě k FrusciantemuKdo chce slyšet to...8. 04. 2022 17:13 Petr
BohuželZrovna Black Summer...8. 04. 2022 15:33 Petr


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09499 sekund.