RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NAZARETH - Surviving The Law

Když řeknete pamětníkovi sedmdesátých let, že skotští Nazareth vydávají novou desku, ještě i po letech se mu zvýší tep a s nostalgickým povzdechem zavzpomíná na dobu, kdy tato čtveřice byla výbornou hardrockovou mašinou, chrlící skvělá alba „Hair Of The Dog“, „Razamanaz“ nebo „Rampant“. Byla to kapela plná energie, která zdatně šlapala na paty Deep Purple či Uriah Heep, i když jí k jejich skladatelské vytříbenosti přece jen něco chybělo. Měla také řadu hitů, ač je trochu nešťastně nejvíce proslavily balady „Love Hurts“ a „Dream On“, jež neměly s typickým soundem mnoho společného. Hudbě vládl typický chraplák Dannyho McCaffertyho, jasné poznávací znamení kapely. O to Nazareth přišli, pětasedmdesátiletý McCafferty se rozhodl před pár lety pro odchod do důchodu a s ním jako kdyby zmizeli i samotní Nazareth. Naoko… Existují pořád, ale otázka je, jestli je dnešní existence opodstatněná a netěží výhradně z někdejší síly jména a klasického loga, používaného na nových deskách.

Prvním členem, který Nazareth opustil, byl kytarista Manny Charlton, což se stalo na konci osmdesátých let. Dnes osmdesátiletý umělec je aktivní tak, jak mu jeho věk dovolí a jeho sólová dráha je v podstatě uzavřenou záležitostí. V roce 1999 zemřel původní bubeník Darell Sweet, ale kapele nikdo nevyčítal, když nejprve Charltona a pak i Sweeta nahradila novými členy. Když Nazareth v roce 2014 opustil McCafferty, zůstal jediným původním členem a pamětníkem basista Pete Agnew. Ač nikdy nebyl stěžejním skladatelem, byl pasován do role jakéhosi strážce legendy, typického zvuku a stylu kapely, ale jak se zdá, na tento úkol už mu síly příliš nestačí. Nazareth dnes zní jako jiná kapela než v dobách největší slávy. To postihlo i Deep Purple či Uriah Heep, ale tyto kapely si stále (Deep Puprle více, Uriah Heep trochu méně) zachovávají řadu svých poznávacích znamení a je mnoho momentů, které novou tvorbu spojují se zlatou érou sedmdesátých let. U Nazareth tomu až tak není.

Jak byl McCafferty důležitý pro sound kapely se v plné nahotě odhalilo ve chvíli, kdy byl nahrazen Carlem Sentancem, kdysi dávno frontmanem party Nové vlny britského heavy metalu Persian Risk. Sentance má naprosto jiný hlas než McCafferty (ne lepší nebo horší, ale prostě diametrálně odlišný), což dává Nazareth zcela jinou tvář. Jako kdyby jejich minulost mizela a nahrazovala ji mnohem méně vzrušující současnost, jaksi zkostnatělá a nevýrazná. Jestliže předchozí album „Tattooed On My Brain“ zněla jako album jiné kapely, novinka „Surviving The Law“ trend ještě prohlubuje. Základem je zemitý, starý hard rock, jenž však pozbyl někdejší lesk a klasické znaky. Kapela jej stále hraje na vysoké instrumentální úrovni, ale přece jen… Kdo by řekl, když se přiřítí se slušnou šlapavou „Strange Days“, že právě tohle hrají Nazareth? Takhle dokáže znít každá druhá (zkušená) kapela.

Stejně jako „Tattooed On My Brain“, je i „Surviving The Law“ v podstatě bez osobitosti. Neznamená to, že by na ní nebyly dobré věci „Strange Days“, „Runaway“, „Mind Bomb“ či hlavně „Falling In Love“, ale vše je zaměnitelné s řadou jiných hardrockových kapel, které dokáží hrát s přehledem starých mazáků a umí si ohlídat produkční stránku věci. Žádné další „Hair Of The Dog“ se nekoná ani v náznacích a ztráta McCaffertyho je stále více palčivější. Desce neprospívá ani objem čtrnácti skladeb, který ještě více rozmělňuje dobré nápady a Nazareth zní jako revival kdekoho (ve „Sweet Kiss“ se objeví reminiscence na skladbu „In The Sticks“ od Warrant a ve „Falling In Love“ jsou skoro detailně cítit AC/DC), jen ne svůj vlastní. Dřívější tvář prezentuje pouze závěrečná „You Made Me“, v níž se ke slovu dostanou přitažlivě znějící hammondky, odkazující v minimalistickém bluesovém duchu na počátek sedmdesátých let, kdy Nazareth byli skvělou vzrušující kapelou. Tedy opak dnešní tváře…

„Surviving The Law“ je po „Tattooed On My Brain“ další vcelku zbytečná položka v diskografii, která ukazuje důležitou věc. Bez McCaffertyho to prostě nejde. I když jeho hlas v posledních letech působení v kapele nebyl tak výbušný jako kdysi, byl to on, kdo Nazareth zachovával tvář a osobitost. S jeho odchodem tohle vše zmizelo…

Jan Skala             


www.nazarethdirect.co.uk

YouTube ukázka - Strange Days

Seznam skladeb:
1. Strange Days
2. You Gotta Pass It Around
3. Runaway
4. Better Leave It Out
5. Mind Bomb
6. Sweet Kiss
7. Falling In Love
8. Waiting For The World To End
9. Let The Whisky Flow
10. Sinner
11. Ciggies And Booze
12. Psycho Skies
13. Love Breaks
14. You Made Me

Sestava:
Carl Sentance - zpěv
Jimmy Murrison - kytara
Pete Agnew - baskytara
Lee Agnew - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 48:32
Label: Frontiers Music
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1971 - Nazareth
1972 - Exercises
1973 - Razamanaz
1973 - Loud N`Proud
1974 - Rampant
1975 - Hair Of The Dog
1976 - Close Enough The Rock N`Roll
1976 - Play N`The Game
1977 - Expect No Mercy
1979 - No Mean City
1980 - Malice In Wonderland
1981 - The Fool Circle
1982 - 2XS
1983 - Elixir Sound
1984 - The Catch
1986 - Cinema
1989 - Snakes N`Ladders
1991 - No Jive
1994 - Move Me
1998 - Boogaloo
2008 - The Newz
2011 - Big Dogz
2014 - Rock N`Roll Telephone
2018 - Tattooed On My Brain
2022 - Surviving The Law

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.05.2022
Přečteno: 1596x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
NTaké si...14. 05. 2022 9:19 WS
Surviving The LawZa mě je novinka...13. 05. 2022 20:28 Jarda
Manny Charlton...11. 05. 2022 10:31 Dan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09871 sekund.