ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THUNDER - Dopamine

Britští Thunder v posledních letech zažívají dobré časy. Jsou považováni za matadory scény, protože jejich debut „Backstreet Symphony“ vyšel už před dvaatřiceti lety (co je to v porovnání s The Rolling Stones nebo Deep Purple, že?) a za tu dobu se vypracovali mezi hardrockové tutovky z britských ostrovů, za pokračovatele Deep Purple nebo Whitesnake, Bad Company či UFO. Jejich největší výhoda vždy byla v tom, že umí zahrát poctivý hard rock, přímo od podlahy, smíchat jej se silnými bluesovými vlivy, ale umí i napsat tklivou baladu, v níž vyniká silný hlas frontmana Dannyho Bowese, správně nakřáplý vokál, příznačný pro pěvce zlaté éry stylu. Ač dnes nezažívá nejlepší a nejplodnější období, Thunder jeho prapor drží pořád hodně vysoko. I díky nim a jejich posledním deskám dokáže být stále vzrušující, a když ne objevný, tak velice sympatický na poslech. Thunder se od starých mistrů dobře učili a dnes se jim v mnohém vyrovnají.

Jejich první vrchol je jasný a leží na začátku devadesátých let u alb „Backstreet Symphony“ a „Laughing On Judgement Day“. Druhý zažívají Thunder v poslední době. Po letech, kdy vydávali dobrá, ač ne oslnivá alba, jsou nejpozději od desky „Rip It Up“ ve skvělé formě a dokáží konkurovat (možná v ledačems i předčít) svým klasickým albům. Výraz se od devadesátých let mírně posunul od dozvuků losangeleské glammetalové scény k jadrnějšímu a zemitějšímu hard rocku s výrazným akcentem blues, na posledních deskách má tato směska velice přitažlivou chuť. Možná i staromilci se smíří s tím, že "Dirty Love“ nebo „Love Walked In“ dnešní Thunder už neskládají. A nejsou ani třeba. Muzikanti dospěli, mají jiné priority než oslňovat zástupy fanynek, bujné kštice řádně zřídly, objevily se šediny, ovšem přibyl velký nadhled a zkušenosti. Thunder umí stárnout a tomu přizpůsobují i svou tvorbu, i bez toho, aby ztráceli něco z někdejší energie. Tuhle formu ukázala „Rip It Up“, na další stupínek ji povýšila loňská „All The Right Noises“ a k dokonalosti ji dotahuje aktuální „Dopamine“, rozložená na plochu dvojalba.

Tato plocha by mohla svádět k myšlence o příliš velkém soustu, navíc, když „Dopamine“ přichází pouhý rok po „All The Right Noises“. Okolnosti současné nadprodukce jsou velmi dobře známy,. Thunder bezezbytku využili čas, kterým jim dala covidová koncertní pauza. Mohlo to dopadnout všelijak, ale zde výsledek překonává očekávání. Britové ukazují, jak vytříbení skladatelé se z nich stali. „Neplánovali jsme vydat dvojalbum,“ svěřil se kytarista a hlavní tvůrčí mozek kapely Luke Morley, „ale vyplynulo to z toho, jak skladatelský proces pokračoval. Měli jsme dvacet skladeb, které jsme zredukovali na šestnáct, ale ani to nebylo snadné.“ Zjevně však vybírali to nejlepší, protože na „Dopamine“ byste stěží našli slabé místo. Zapomenuta mohou být slabší alba z minulosti, ať už „Giving The Game Away“ či „Robert Johnson`s Tombstone“ (i na nich je jistá kvalita). „Dopamine“ se směle poměřuje nejen s kapelními klasikami, ale i s řadou legendárních desek hardrockového žánru.

Novinka patří do kategorie velkých desek nejen kvůli obsáhlosti, ale zejména kvůli materiálu, který se na ní nachází. Je zahraný s obrovskou grácií, je i pestrý a skladatelsky dotažený, že se dá opravdu hovořit o nejlepší hodince Thunder. Je předčasné mluvit o nadčasové klasice, i když indicií, že k ní „Dopamine“ jednou patřit bude, je hodně. Je dělaná po vzoru producentsky i kompozičně vyšlechtěných děl ze sedmdesátých, osmdesátých i devadesátých let, ač o ní nejde mluvit jako o starosvětské záležitosti, protože Thunder nezapomínají, jaký rok se píše v kalendáři. „Dopamine“ zcela zapadá mezi současné požadavky na reprezentativní rockovou desku. To je skutečnost, která se od těchto Britů čekala celou kariéru, ale splnit se bezezbytku povedla až nyní. A to je řečeno s úctou k řadě starších desek…

Luke Morley dokáže omráčit hned ze začátku, když nasadí nejtěžší kalibr v podobě riffu „The Western Sky“, v němž akcentuje sílu svých vzorů, ať už je to Ritchie Blackmore, Jimmy Page, Paul Kossoff nebo Scott Gorham. Skladba je vznešený manifest thunderovské síly a je dokonalým otvírákem, na nějž navazují velice silné kusy „Even If It Takes A Lifetime“, „Black“, nebo silná balada „Unravelling“. Zajímavou položkou na první části dvojalba je skladba „Last Orders“, vracející se barovou atmosférou k roztodivnému albu „Please Remain Seated“, s nezvyklým střídáním Morleyho a Bowese v pěveckých částech. První polovina díla se zdá být klasičtěji pojatá, kapela jako kdyby brala nejlepší střípky ze své minulosti a stavěla z nich ještě více vzrušující mozaiku. Druhá část objevuje tajemnější zákoutí, vydává se odvážně na výpravy jiným směrem. Příkladem je rozverná, těžce bluesová „Big Pink Supermoon“, absorbující velmi důležitý klavírní vklad, mezi nímž se proplétají tklivá Morleyho sóla a Bowesův vášnivý projev, vše s drobnou stopou mysteriózna amerických Blue Öyster Cult. Je tu také nostalgicky laděná „Just A Grifter“ s jemným nádechem pařížských kaváren, umocněným využitím akordeonu. Fakt, že mezi tyto víceméně netypické věci umístí Thunder riffovou nálož „Across The Nation“, nepůsobí nijak rušivě, spíše mezi ně zapadne zcela přirozeně a nenuceně. Vrcholem druhé části je výborná „Disconnected“, monstrózní bluesová věc, plná tvrdých riffů s plíživým refrénem, který roste a mohutní s každým dalším poslechem.

Po více než třiceti letech se Thunder podařilo dostat na absolutní vrchol. Použili k tomu známé zbraně, ale dali jim novou sílu. Album roste každým poslechem, protože na povrch vystupují nová a nová zajímavá témata, nová zvukomalebná místa a melodické i aranžérské fígle. Není tohle známka skutečně velkých počinů?

Jan Skala             


www.thunderonline.com

YouTube ukázka - The Western Sky

Seznam skladeb:
1. The Western Sky
2. One Day We`ll Be Free Again
3. Even If It Takes A Lifetime
4. Black
5. Unraveling
6. The Dead City
7. Last Orders
8. All The Way
9. Dancing In The Sunshine
10. Big Pink Supermoon
11. Across The Nation
12. Just A Grifter
13. I Don`t Believe The World
14. Disconnected
15. Is Anybody Out There?
16. No Smoke Without Fire

Sestava:
Danny Bowes - zpěv
Luke Morley - kytara, klávesy
Ben Matthews - kytara, klávesy
Chris Childs - baskytara
Gary "Harry" James - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 1:10:38
Label: BMG
Země: Velká Británie
Žánr: blues/hard rock

Diskografie:
1990 - Backstreet Symphony
1992 - Laughing On Judgement Day
1995 - Behind Closed Doors
1996 . The Thrill Of It All
1999 - Giving The Game Away
2003 - Shooting At The Sun
2005 - The Magnificent Seventh
2006 - Robert Johnson`s Tombstone
2008 - Bang!
2015 - Wonder Days
2017 - Rip It Up
2019 - Please Remain Seated
2021 - All The Right Noises
2022 - Dopamine

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.05.2022
Přečteno: 2256x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ano, je to výborné album......ale předchozí...10. 05. 2023 10:37 Kolík
Tomuříkám famózní...14. 05. 2022 23:40 b.wolf
Jasný adept na...13. 05. 2022 20:35 Pepsi Stone
Amen! Po dlouhé...13. 05. 2022 20:22 JonathanGray


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11621 sekund.