CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Re Audi: Skus si vypočuť posledný album...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Ve své době jsem spor " o Citron" dost sledoval a...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
ale predmetem svaru nebylo kdo ma nebo registraci...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To nerozporuju, ale pořád se bavíme jen o nějakém...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Petr JANDA - Asi se mi nebude chtít

Petr Janda je muzikant ze staré školy. Vždyť je mu osmdesát a může si dovolit cokoliv. Může si říkat, co chce (taky to poslední dobou slízl za své starosvětské názory na randění a vztahy) a může hrát co chce. Předloni udělal s Olympicem nebývalé tvrdé, metalem načichlé album „Kaťata“ (a puritáni byli zase v pozoru) a v současné době vydává sólovku „Asi se mi nebude chtít“. Desku naprosto odlišnou od „Kaťat“, až nejde uvěřit, že mezi oběma počiny leží necelé dva roky. „Kaťata“ a „Asi se mi nebude chtít“ jsou jako den a noc, a jediné, co je spojuje, je Jandův hlas a sem tam charakteristické kytarové sólo. Ale to je v pořádku. I když se mezi Jandovo jméno a Olympic kladlo vždycky rovnítko, jeho hudební rozsah byl vždycky mnohem větší, než jakým se prezentoval ve své kapele. „Janda není žádný rocker, je to písničkář,“ říkalo se o něm poněkud hanlivě. Jenže on je obojí. Rockovou stránku si nechává spíše pro Olympic (pokud pomineme poněkud podivná sedmdesátá léta) a písničkářskou formu představuje hlavně na svých sólovkách. A na „Asi se mi nebude chtít“ se této tváře posluchači dostává vrchovatě.

Vrcholem Jandovy sólové tvorby asi navždy zůstane čarokrásná balada „Nějak se vytrácíš, má lásko“, napsaná v době, kdy se muzikant rozváděl se svou druhou manželkou Martinou. Dnes je znovu ženatý a zjevně šťastný, proto už podobné věci nepíše. Výrazové prostředky se změnily. Osmdesátka na krku velí dívat se jiným směrem, více melancholickým, smířlivým, ale v Jandově případě i s dostatkem nadhledu. Moc dobře ví, že jeho aktivní kariéra je na sklonku, i když pořád má co říct. A také dokazuje, že je nejen skvělý kytarista, pořád dobrý skladatel a obstojný zpěvák. Nebyl nikdy žádným zlatým slavíkem po vzoru Karla Gotta, nikdy neměl hlas jako zvon, ale jeho projev, ač léty hrubnoucí, má stále specifickou příchuť a je naprosto charakteristický. Asi z novinky nedokáže vyloudit tak velký hit jako ty, které na svět přivedl v minulosti, i tak je nová deska velmi sympatickým dílem, z něhož je cítit veliká touha zastavit ještě na chvíli čas a tvořit hudbu jen tak pro radost. Mohl by to být opsaný kruh až k Jandovým začátkům na konec padesátých let, kam se hudebně nejednou na desce obrací.

I když album otevře netradičně baladickou titulní skladbou, z níž je cítit (společně s „Žádnej happy end“) nejsilnější závan melancholie a částečně i drobné rezignace, na řadě míst se světy této desky a tradičních alb Olympicu jemně dotýkají. To se děje v bluesové „U starýho hrocha“, kde Janda jmenuje své někdejší (zesnulé) spoluhráče Milana Peroutku a Miroslava Berku, s tím, že za nimi ještě spěchat nebude. Je cítit silný závan scény z pražské Hanspaulky, místa, kde se kdysi psaly dějiny české rockové hudby. V repertoáru Olympicu zhruba v devadesátých letech nebo krátce po začátku milénia by se určitě neztratily „Hrací skříňka“, Já to mám takhle rád“ a textově trochu úsměvná „J. S. Bach“, s kamarádským rýpnutím do Jandových oblíbenců Arakain. Tyto skladby jsou společně s „Bílou královnou“ (zde ale je trochu cítit, že Jandův hlas nabírá stařecké neduhy) nejtvrdšími položkami desky.

„…jsem mladej kmet, mám osmdesát let,
a stejně koukám dopředu, ne zpět,
třicet tisíc nocí se pohupuje v bocích,
je a není mi co závidět…“

Důležitou složkou desky je niternější, hloubavější tvorba, přítomná ve dvojici „Asi se mi nebude chtít“ a „Žádnej happy end“, ale i v „Mladém kmetovi“ a koneckonců i v trochu svižnějším „Slunečníku“. I tyto skladby jsou pro dnešní Jandovu tvorbu příznačné, protože minimálně v textech jsou až naturalisticky upřímné. Mimo tyto dva světy stojí dvojice dalších velmi výrazných skladeb. Jednou z nich je instrumentálka „Jandův svatební pochod“, nádherný bluesový kus, který znovu dokáže Jandovy odpůrce přesvědčit o tom, že jako kytarista je hráč světové úrovně s neopakovatelným feelingem. Druhou je duet s dcerou Martou „Tomu dala“, obsahující natolik specifickou atmosféru, vyvolanou zejména symbiózou obou hlasů a neuchopitelnou náladou starých časů (dejme tomu poválečných let), že jde o jeden z nepopiratelných vrcholů alba. Takového, které popírá zákonitosti přírody a kde Janda působí svěžím dojmem i v kmetských letech…

Mluvit o tom, že by Janda byl v osmdesáti letech na vrcholu kariéry, je trochu nesmysl. Hraje více než šedesát let a těch vrcholů zažil mnoho. Důležitý je fakt, že se ještě dokáže vyrovnat svým starým dílům, a to i těm nejlepším. To, co Karel Gott znamenal pro český pop, to Janda znamená pro tuzemský rock. Kdo takový druhý tady je…?

Jan Skala             


www.bestia.cz

YouTube ukázka - Asi se mi nebude chtít

Seznam skladeb:
1. Asi se mi nebude chtít
2. Pohádka
3. Tomu dala
4. Střepy
5. U starýho hrocha
6. Jandův svatební pochod
7. Slunečník
8. J. S. Bach
9. Hrací skříňka
10. Bílá královna
11. Já to takhle mám rád
12. Mladej kmet
13. Žádnej happy end
14. Zvláštní film

Sestava:
Petr Janda - zpěv, kytara, baskytara, klávesy
+ hosté

Rok vydání: 2022
Čas: 50:27
Label: Supraphon
Země: Česká republika
Žánr: blues rock/classic rock

Diskografie:
1998 - Co je dobrý a co zlý
2008 - Jednou jó, jednou né
2017 - Ještě držím pohromadě
2022 - Asi se mi nebude chtít

Související články

Foto: archiv umělce


Vydáno: 01.06.2022
Přečteno: 2193x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nějak se vytrácíš…“Nějak se...5. 06. 2022 17:33 Šimorda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1163 sekund.