MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ANTIQUUS SCRIPTUM - Magnis Tenebris Obscurantum

Antiquus Scriptum, nebo-li starověké písmo, je název portugalského solitérského projektu Sacerdose Maguse, který se stará o vše kolem skládání, nahrávání a zpěvu. Antiquus Scriptum existuje od roku 1998, od té doby byste mohli najít nepočítaně nahrávek s tímto jménem, od tři roky staré desky "Ahbra Khadabra“ Sacerdos Magus vychrlil nových pět EP a přispěl i na pět splitových nosičů Nejnovější (snad to bude v době vydání recenze ještě pravda) nahrávku „Magnis Tenebris Obscurantum“ zdobí povedená obálka, které dominuje zelená barva a tajemná atmosféra. EP má osm skladeb a dosahuje osmadvaceti minut, z čehož tři skladby jsou poměrně svéráznými cover verzemi.

Úvodní „Resound of Gjallarhorn“ je výpůjčkou od norských Enslaved. Kdo by čekal black metal, bude zklamán. Dostanete řinčení mečů, křik vojáků, hlasy nebohých koní a klavír. Působí to jako intro k dalším songům, ale je zbytečně dlouhé. Pozitivem zůstává pocit, že klavírní podoba dokáže vytvořit skoro až filmovou atmosféru. „Triangle Of Divinities“ odhaluje pravou black/thrashovou podstatu Antiquus Scriptum. Blast beaty, kvílivé kytary, ale také pořádně thrashově řezavé pasáže. Zpěv je zastřený v podivné mlze a se značnou ozvěnou, ale dá se na to brzy zvyknout. Nechybí sborové vokály a děje se toho skutečně hodně. Skladba má i pomalejší pasáže a je znát, že Sacerdos Magus umí tvořit i dobrou atmosféru. „Broken Mirror“ pokračuje ve stejném duchu, thrash se míchá s blackem, přičemž druhý žánr dominuje. Objevují se i výraznější klávesy či krkolomné kytarové sólo. „A Carnival Of Egos“ udržuje tempo a nasazení. Má to spád a šmrnc.
Jenže pak přijde cover verze. Jedná se o slavnou skladbu Amorphis „Thousand Lakes“. Klavírní cover je zajímavá možnost oproti klasickým metalovým předělávkám, ale zde působí poněkud nepatřičně a nabourává dobrou energii nahrávky. „Tha Hammer Of Retribution“ vyniká chytlavostí a vyřvávaným refrénem jak od nějaké HC smečky. „My Prophetical Premotion“ je pomalejší, ale o to temnější. Jsou znatelnější prvky gothic metalu a nechybí ani dávka epičnosti. Ep uzavírá poslední z coverů „No Dreams Breed in Breathless Sleep“ od Dissection. V tomto případě klavírní tečka (jen minutu a půl dlouhá) nevadí, ačkoliv opět se však nejedná o nic, co byste si měli chuť pouštět stále dokola.

Antiquus Scriptum hraje povedený mix thrash a black metalu. Rychlý, syrový, energický. Sacerdos Magus dokáže vytvořit pozoruhodnou atmosféru a je znát, že svou hudbu dělá s nadšením. Minusem může být skutečnost, že skladby mají podobný scénář, zařazení tři klavírních coverů nahrávce příliš nepomáhá, a těžko říci, zda by dlouhohrající deska byla v této podobě zábavná. Při vhodně zvolené délce deska svoji sílu naštěstí neztrácí.

Tomáš Marton             


FB ANTIQUUS SCRIPTUM

YouTube ukázka - Magnis Tenebris Obscurantum

Seznam skladeb:
1. Resound of Gjallarhorn
2. The Triangle of Divinities
3. Broken Mirror
4. A Carnival of Egos (Or the Fallen Masks of Deceivement)
5. Thousand Lakes
6. The Hammer of Retribution
7. My Prophetical Premonition
8. No Dreams Breed in Breathless Sleep

Sestava:
Sacerdos Magus - vše

Rok vydání: 2022
Čas: 28:06
Země:Portugalsko
Label: Vegvisir Distribution
Žánr: Black/thrash metal

Diskografie:
2002 - Abi in Malam Pestem
2008 - Immortalis Factus
2010 - Conclamatum Est
2013 - Ars Longa, Vita Brevis...
2017 - Imaginarium
2019 - Ahbra Khadabra
2022 - Magnis Tenebris Obscurantum
(EP)

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.05.2022
Přečteno: 778x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09924 sekund.