DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WYVERN - Radiations

Jsou mladí a jsou hraví. To je jedna z charakteristik francouzské kapely Wyvern, jež má na kontě debutové album z roku 2018 „World Product“, jedno EP a aktuálně i druhou desku „Radiations“. Dle slov kapely nejde o „pouhé“ album, ale o komplexní umělecký projekt. To je vidět například na tom, že vznikla celá série videoklipů, která vypráví o muži, jenž se snaží přežít ve světě, který potkala katastrofa. Tyto informace napovídají, že Wyvern mají v oblibě progresivní rock či metal.

Osmiminutová titulní skladba tomu zcela odpovídá. Krásně znějící vybrnkávaný začátek snadno navodí zajímavou atmosféru, která láká k poslechu. Úvod je poměrně dlouhý, ale působivý. Klidná sloka nabývá na síle a přidávají se kosmicky znějící klávesy. Wyvern postupně gradují atmosféru i tvrdost songu. Velká část písně patří různorodým technickým finesám a vyhrávkám. „Amnesia“ začíná hravými klávesami a místy připomene Orbs či náladou Devina Townsenda. Song nabízí časté změny a cestu od prog rocku k prog metalu, v druhé části songu se objeví i growl. „Black Medicine“ se dá charakterizovat jako pocta Dream Theater. Svým pojetím se této legendě blíží všemi možnými prvky a hudebními postupy. „The Race“ by mohla potěšit příznivce takových Haken. Sekané riffy a bohatá melodie jsou pro skladbu zásadní. Wyvern mají zkrátka rádi mnoho podob progresivní muziky a v jejich tvorbě je to znát.

Hravou náladu alba přeruší akustická mezihra „Acceptance“ a balada „Fading Fear“. Ty však dobře slouží jako přípravná půda pro závěrečný devítiminutový epos „The Traveler“. Její úvod, tvořený zpěvem a lehkými kytarami je krásně tajemný a jemný. Velkou část písně se kapela drží jemnější podoby prog rocku. O to víc překvapí zlom až k takřka Between The Buried And Me stylu, v němž zpěvák growluje a vrčí jak zvíře. Změny pokračují dál. Dlouhá akustická pasáž uleví napětí a skladba pomalu odeznívá do ztracena. Devět minut Wyvern v pohodě zvládli a skoro bych si přál, aby skladba pokračovala dál.

„Radiations“ je na poměry prog rocku či metalu docela krátká nahrávka (jen kolem čtyřiceti minut) a tak kolem vás rychle prosviští. Její doménou je skvělá atmosféra, ze které tryská radost z hraní. Malou nevýhodou může být fakt, že často se vám vybaví jiná kapela, přesto to neznamená, že by Wyvern někoho kopírovali. Jsou dostatečně osobití a jejich poznávacím znamením je hravost. Rádi přechází z prog rocku do metalu a zpět. „Radiations“ je povedená a velice zábavná nahrávka. V kapele vidím potenciál růst a být ještě lepší.

Tomáš Marton             


Facebook WYVERN

YouTube ukázka - The Race

Seznam skladeb:
1. Radiations
2. Amnesia
3. Black Medicine
4. The Race
5. Acceptance
6. Fading Fear
7. The Traveler

Sestava:
Julien Wetterwald - kytary, zpěv
Aurélie Martin - baskytara
Laurent Martin - klávesy, syntezátory
Alexandre Pires - bicí

Rok vydání: 2022
Čas:
Země:Francie
Label: Wormholedeath Records
Žánr: Prog rock/metal

Diskografie:
2018 - World Product
2022 - Radiations

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.05.2022
Přečteno: 722x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09112 sekund.