DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MICHAEL SCHENKER GROUP - Universal

S Michaelem Schenkerem je trochu potíž. Když nastoupil v sedmdesátých letech k britským UFO, zriodila se legenda, píšící dějiny hard rocku. „Phenomenon“, „Force It“ nebo „No Heavy Petting“ jsou nezapomenutelná alba, která se vyrovnají tomu nejlepšímu, co na hardrockové scéně vzniklo a lví podíl na tom měla Schenkerova elektrizující kytarová hra. Když z UFO odešel a vrátil se do Scorpions, vznikla deska „Lovedrive“, jedna z nejlepších, jakou legendární Němci vydali. Jenže se Schenkerem bylo těžké vyjít a proto se ve Scorpions moc dlouho neohřál a odešel na sólovou dráhu, kde byl sám sobě šéfem. A zde je kámen úrazu. Jestliže v sedmdesátých letech zářil jako nejjasnější kometa na rockovém nebi, v dekádách následujících už to tak slavné nebylo. Alba Michael Schenker Group (a následně i McAuley Schenker Group) sice standard splňovala, ale odhalila také fakt, že kytarista sám není tak dobrý skladatel, jak by se mohlo zdát z jeho práce v sedmdesátých letech.

Dostal se sice na jistou úroveň, ale byl dalek tomu, aby dosáhl na hvězdné Scorpions nebo navázal na předchozí práci s UFO. I když stará alba Michael Schenker Group nezapadla, čas je neprověřil jako největší klasiku, představují spíše řemeslně zručnou hardrockovou práci s občasným vypětím v hitových okamžicích, ale nedají se řadit k tomu nejlepšímu. I přesto, že Schenker měl dobrý čich na spoluhráče a zejména na zpěváky, neboť vedle sebe Grahama Bonneta, Garyho Bardena, Kellyho Keelinga, Robina McAuleyho a aktuálně Ronnieho Romera. Ten je dnes jedním z nejviditelnějších pěvců hardrockové a heavymetalové scény a mluví se o něm jako o pokračovateli největších mohykánů, proto byl pro Schenkera logická volba. Romero je skutečně zpěvák par excellence, na druhou stranu je třeba vzít v potaz, že se v posledních letech zúčastnil tolika projektů a natočil řadu alb, že jeho výjimečným hlasem začíná být trh přesycen. A to je jedna z věcí, která novému Schenkerovu albu „Universal“ spíše škodí.

Novinka vznikala takřka hned po vydání minulé desky „Immortal“. Byl covid, Schenker měl čas a proto takové tempo není udivující. Novinka je přímým sourozencem minulé desky, i když neobsahuje takovou smršť hostujících zpěváků. Drtivou většinu vokálních partů převzal Romero za drobné asistence původního frontmana Michael Schenker Group Garyho Bardena a v jedné položce i Ralfa Scheeperse z Primal Fear, který dokázal rozsvítit desku metalovým leskem. Výsledek je méně pestrý, místy až poněkud nenápadný, i když pár míst, které budou jednou historici citovat, se zde najde. Nejde o žádné vrcholy Schenkerovy padesátileté kariéry, spíše o dobré hardrockové skladby, které jsou vedeny spíš řemeslnou zručnosti než bůhvíjakými zázračnými nápady. Těmi Schenker dávno neoplývá a rovněž producent a spoluautor Michael Voss (kdysi frontman kapel Mad Max a Casanova) je už léta za zenitem. I tak „Universal“ za poslech stojí, za předpokladu, že je posluchač stylovým fanouškem.

Na Schenkerovi se vždy cenily jeho bytelné riffy, příkladná hardrocková dravost a energická sóla. To vrchovatě nabídne úvodní svižná „Emergency“, plnící funkci velice slušného otvíráku, v němž je všechno podřízeno hlavnímu principálovi. Romero se nečekaně drží při zdi jak zápalem, tak melodií. Více prostoru si pro sebe uzurpuje v následující „Under Attack“, která svou formou připomíná jeho nejslavnější působiště po boku Ritchieho Blackmorea v Rainbow. S touto britskou legendou je Schenkerova nová deska svázána (bůhví proč), protože krátká instrumentálka „Calling Baal“ a hlavně hymnická „A King Has Gone“ je věnována památce Ronnieho Jamese Dia, včetně účasti jeho někdejších kolegů z Blackmoreovy kapely a zpěváka Helloween Michaela Kiskeho. Pocta je to velmi slušná, „A Kings Has Gone“ patří k tomu nejlepšímu, co deska nabízí. Potěší i dravá „Wrecking Ball“ (s výtečným Scheepersem) a odlehčená „London Calling“ s vkladem producenta Michaela Vosse. Ostatní věci podobného účinku nedosahují, jde v podstatě o výborně zahrané, ale nikterak extra výrazné hardrockové kusy.

V porovnání s minulou deskou působí „Universal“ více obyčejně. Je střípkem do Schenkerovy novodobé sólové mozaiky (od devadesátých let), která byla o něco slabší než jeho dřívější práce v rámci různých kapel i než původní staré nahrávky z osmdesátých let. Nedá se mluvit o průměru, ale o desce, která bude pro skalní fanoušky jistým přírůstkem do diskografie. Ti ostatní se pravděpodobně vrátí spíše ke starším dílům.

Jan Skala             

Po zadání jména Michael Schenker do vyhledávače ten jako první nabídne otázku: „Je ještě naživu?“ Ano, chvála Bohu je a dokonce se tento praotec vzletných kytarových výšivek a melodií, jemuž by nikdo pomalu sedm křížků nehádal, pochlubil novinkou „Universal“. Jako by zastavil čas a to platí i o nových písních, které jsou hodně poplatné atmosféře osmdesátých let, zároveň navazují na to nejlepší z MSG za poslední dvě dekády. Spolu s Michalem Vossem na pozici producenta a spoluautora a plejádou hostů nahráli více méně jedenáct silných skladeb (slabší dva bonusy nepočítaje).

Hned na úvod jsou na stůl vhozeny dva tutové hity, ve kterých ihned identifikujete Schenkerův rukopis - melodická smršť „Emergency“, kterou žene vpřed úspornou, ale důraznou hrou bubeník, a střednětempá „Under Attack“, již zdobí decentně použité symfonické aranže a skvělý zpěv nynější pěvecké star, v současné době působící v Rainbow - Ronnieho Romera. Odkaz na tuto kapelu přichází s typickým „moog“ intrem „Calling Baal“ hostujícího „duhového“ Tonyho Careyeho a komplet Rainbow rytmická sekce předvede svůj um v následné „A King Has Gone“, kde pěje na půl plynu Michael Kiske. Má to být jakási pocta R.J.Diovi, který kdysi v kapele účinkoval, ale v muzice žádný odkaz nehledejte, ten je ukryt v patosem přetékajícím textu. Houpavý ploužáček nesmí chybět - na albu jej zastupuje titulní „Universe“, ve které dochází na souboj pěvců Bardena s Romerem. Zásadnější dvojicí jsou tvrdě rockové kousky, postavené na neustále rotujících riffech – „Wrecking Ball“ a „Yesterday is Dead“. Pomyslným vrcholem může být i „Sad is the Song“, pokud něco vyvolává duch Rainbow, tak právě tato skladba. Pečlivě budovaná temná atmosféra je narušena jen zpěvným refrénem a nejkreativnějším sólem Mistra…..Ostatní písně jsou jen o kapánek méně výrazné, ale své místo na desce mají.

Drobná výtka by se dala směřovat jen ke koloritu posledních Schenkerových alb, a tím je plný autobus hostů, který dorazil do studia, aby tam nahráil nějaký part. Někomu se to může zdát jako smysluplné obohacení alba, někoho neustálá rotace hostů může při poslechu vyrušovat. Nevěří snad Michael svým novým písním, nájemným muzikantům, nebo panují obavy ze slabší marketingové podpory, pokud by v něm nebylo zmíněno kvantum hostů?

I přes toto drobné mínus nové album Michaela Schenkera přináší ucelenou kolekci skvělých, osmdesátkově laděných songů v současně módním retro hard and heavy střihu, na kterém jen obtížně najdete slabší momenty. Nejvyrovnanější Schenkerovo dílo za poslední dvě dekády.

jirka7200 9,5/10

www.michaelschenkerhimself.com

YouTube ukázka - Emergency

Seznam skladeb:
1. Emergency
2. Under Attack
3. Calling Baal
4. A King Has Gone
5. The Universe
6. Long Long Road
7. Wrecking Ball
8. Yesterday Is Dead
9. London Calling
10. Sad Is The Song
11. Au Revoir

Sestava:
Ronnie Romero - zpěv
Gary Barden - zpěv
Ralf Sheepers - zpěv
Michael Kiske - zpěv
Michael Voss - zpěv
Michael Schenker - kytara
Barry Sparks - baskytara
Bob Daisley - baskytara
Barend Courbois - baskytara
Steve Mann - klávesy
Tony Carey - klávesy
Bodo Schopf - bicí
Bobby Rondinelli - bicí
Simon Philips - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 52:28
Label: Ward Records
Země: Německo
Žánr: hard rock

Diskografie:
1980 - The Michael Schenker Group
1981 - MSG
1982 - Assault Attack
1983 - Build To Destroy
1996 - Writting In The Sand
1999 - The Unforgiven
2001 - Be Aware Of Scorpions
2003 - Arachnophobiac
2005 - Heavy Hitters
2006 - Tales Of Rock N`Roll
2008 - In The Midst Of Beauty
2011 - By Invitation Only
2021 - Immortal
2022 - Universal

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.06.2022
Přečteno: 2680x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
S Kiskem to bol...24. 06. 2022 13:34 MichalPuchovsky
ŠenkrS tím Kiskem jsem...23. 06. 2022 11:15 jirka7200
-Z nového albumu...23. 06. 2022 10:12 MichalPuchovsky
Za mě má Schenker...22. 06. 2022 21:29 orre
Ano, desky UFO a...22. 06. 2022 9:25 Martin01


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10263 sekund.