ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Don MANCUSO (BLACK SHEEP, LOU GRAMM BAND, LIPS TURN BLUE) - Smrt Phila Nara byl začátek nové kapely

Lips Turn Blue je na rockové scéně nový pojem. Pokud se zaměříte na jména, která kapelu tvoří, zjistíte, že jde o ostřílené borce. Základem je kytarista Don Mancuso, který se ve světle reflektorů uvedl v sedmdesátých letech, kdy stál po boku slovutného Lou Gramma, budoucího zpěváka Foreigner, v kapele Black Sheep a následně i při své sólové tvorbě. Spolu s ním partu tvořil zpěvák Phil Naro, bývalý frontman kapel Talas a Coney Hatch a velký rockový hlas, který si nic nezadal ani s mnohem slavnějším Grammem. Lips Turn Blue právě vydali debutovou desku, která má však velmi smutnou příchuť. V řadách formace zaúřadovala smrt, která si loni vyhlédla Nara. Album je vlastně jeho nekrologem, protože se jej (i přes angažmá nového zpěváka) kapela rozhodla ponechat v podobě, v jaké ho Naro nazpíval. Více o tom kytarista Don Mancuso…

Dá se Lips Turn Blue považovat za hudební projekt nebo se jedná o regulérní novou kapelu?
Lips Turn Blue je nová kapela, ale pro nás všechny je to i speciální projekt. Přestože došlo ke ztrátě původního zpěváka Phila Nara, tak nám tahle hrozná událost dala příležitost postavit z Lips Turn Blue kapelu ještě novější, a to i s jejími základními členy.

Před Lips Turn Blue jste hráli ty a Phil Naro v kapele DDrive. Proč aktuální album vychází pod názvem Lips Turn Blue?
Zjistili jsme, že ten název DDrive používá instrumentální progmetalová kapela z Japonska, která má ve svém čele krásnou a talentovanou dívku Yuki. Oni si na youtube zajistili velkou sledovanost, takže jsme jim nechtěli konkurovat. Navíc teď bez Phila… Do kapely během let přišli noví členové, kteří se podílejí na psaní skladeb, tak už to opravdu není DDrive.

Předtím než jste vydali debutové album, došlo u vás ke smutné události, když zemřel zpěvák Phil Naro. Myslel sis, že by to mohl být konec kapely?
To byl konec DDrive a začátek Lips Turn Blue. Nejprve jsem bez Phila nechtěl pokračovat. Pak jsme našli Iggyho Marina, a začalo to všechno dávat nový smysl.

Phil údajně trval na tom, abyste album vydali. Jakým způsobem jste skladby dodělávali bez něho?
Nechali jsme Phila rozhodnout, ke kterým skladbám bychom měli nahrát novou hudbu, ať už to bylo z katalogu DDrive nebo z našich sólových věcí. Jsou to jen tři nebo čtyři věci. Pak se do celé věci vložil můj kamarád a dlouholetý spoluhráč Lou Gramm, který nazpíval nějaké věci, které jsme s Philem napsali.

Desku jste dokončili s Philovým zpěvem. Existovala varianta, že byste ji nechali přezpívat novým zpěvákem Iggym Marinem?
Máme ukázky skladeb s Iggyho zpěvem a vážně to zní skvěle. Všichni jsme ale cítili, že tohle je Philova deska. Druhá bude s Iggym, takže bude zachována určitá kontinuita. Další důvod, proč bych chtěl s Lips Turn Blue pokračovat je ten, že máme i nového bubeníka Roye Steina. Už je to třetí bubeník. Předtím s námi hrál Mark Schulman (dlouholetý člen Foreigner, pozn. aut.), který od nás odešel k Pink, a hrál s námi i Joe Lana, ale to bylo ještě pod jménem DDrive.

Podle autorských kreditů jsi nejvíce skladeb složil ty a Phil Naro. Jak dlouho jste na skladbách pracovali?
Trvalo to asi rok. Byla pandemie a bylo hodně těžké takhle spolupracovat na dálku. I když jsme využili některé věci z DDrive, tak se to skutečně protáhlo na rok.

Využili jste hodně nápadů z minulosti?
Udělali jsme kombinaci obojího. Čtyři skladby jsou staré a k nim jsme udělali sedm nových věcí.

Která skladba podle tebe nejlépe vystihuje podstatu Lips Turn Blue?
Vždycky jsme se snažili jako muzikanti pokrývat celou škálu různých stylů a ani tohle album není výjimkou. Takhle pracujeme. Je tady rhythm n`blues ve skladbě „Crazy In Love“, „Just Push“ má citelné vlivy funky a v „Blood Moon“ můžeš zase cítit ovlivnění Queen. Všechny věci dohromady pojít rocková nit, která je naším základem. Tak to bylo vždy, ať už jsem napsal metalovou věc „Dig Down“, kde hraje i Billy Sheehan, „Funny Pappers“ nebo jedna naše stará věc, kde je hodně funkového feelingu.

Jako singly a klipy jste vydali „Just Push“ a „Pray For Tomorrow“. Jsou to podle tebe největší hity celého alba?
Mohly by být, ale kdo ví… Myslím, že všechny skladby mají svůj potenciál, ale jestli se stanou hitem, záleží vždy na posluchačích.

Album obsahuje coververzi „Hey Bulldog“ od The Beatles, kterou jsi dříve natočil i sólově. Je na Lips Turn Blue stejná verze nebo jste skladbu nahráli znovu?
Je to tak napůl. Použili jsme Philův zpěv a bicí Joea Lany a natočil k tomu nové instrumentální části.

Proč jste si z jejich repertoáru vybrali „Hey Bulldog“ a ne nějaký větší hit The Beatles?
Já a Phil jsme jejich skladby milovali už od dětství. A konkrétně tahle skladba a její natočení nám dávalo smysl jako jistým smolařům ve svém oboru. Chtěli jsme udělat něco, co mohlo být hitem, ale nikdy se jím nestalo.

Na albu hostuje zpěvák Lou Gramm, který s tebou hrál v kapele Black Sheep. Proč jste znovu natočili skladbu „Chain On Me“?
S Louem mě pojí hluboká hudební historie. Od Black Sheep, což byla sedmdesátá léta, přes jeho sólová alba a turné, které jsem s ním jezdil po celá desetiletí. Napsal jsem také hodně věcí pro jeho album „Lou Gramm Band“, což byla skvělá věc. A co se týče právě „Chain On Me“, Phil mě požádal, abychom tuhle věc z druhého alba Black Sheep předělali. Je to jeden z našich nejoblíbenějších kousků z desky.

Jak vzpomínáš na vaše účinkování v kapele Black Sheep? Byla sedmdesátá léta skvělou dobou pro hard rock?
Samozřejmě, to tedy byla! Pro nás to byl správný čas. Nikdy jsme se nedostali na turné do jiných zemí, kde se naší hudbě rovněž dařilo, ale v Americe jsme udělali velký kus práce. Většinou na východním pobřeží a na středozápadě. Bylo skvělé hrát s Alvinem Lee a jeho Ten Years After, Peterem Framptonem, The Sons Of Champlin, s Kiss, Tedem Nugentem a řadou dalších. Lidi na naše koncerty chodili opravdu hodně.

Rozpadli se Black Sheep proto, že Lou Gramm odešel do Foreigner nebo se to stalo předtím?
Rozpadli jsme se kvůli ztrátě veškerého vybavení, k čemuž došlo při nehodě našeho náklaďáku. Lou se k Foreigner připojil až o rok později.

S Lou Grammem jsi působil po jeho odchodu z Foreigner v Lou Gramm Bandu. Je tahle kapele ještě funkční? Chystá se třeba nová deska?
Ne, alespoň se o tom Lou nezmínil. Pracuje na starších skladbách, dělá doma nějaké projekty, ale před dvěma lety oznámil odchod do důchodu. Teď už dělá jen několik koncertů ročně, ale nová hudba se nechystá. Občas se ale jako host připojí k jiným kapelám.

Začnete s Lips Turn Blue hrát i koncerty? Na vašich stránkách zatím žádné termíny nejsou…
Pokud bude poptávka, jsem schopni se dostat na jakýkoliv trh, kde ucítíme podporu. Právě teď budeme jezdit po Americe, v okolí našich domovů, což je dáno náklady na přepravu. Ale věřím tomu, že se vše rozběhne a vyrazíme i jinam.

Máte nového zpěváka Iggyho Marina. Proč jste si vybrali právě jeho?
Byl jediný, kdo mě tak otevřenou mysl a velký talent se vcítit do hudby, kterou jsem předtím dělal s Philem. Zpívá jí tak, jako by to byla jeho vlastní tvorba.

Už máte plány do budoucna? Bude po debutu následovat i druhá deska?
Rozhodně! Polovina materiálu už je hotová. Jsme nadšení z toho, jak probíhá spolupráce mezi skladateli v kapele. Je na čase, abychom vše dostali na další úroveň.

Jan Skala             


www.lipsturnblue.com

YouTube ukázka - Pray For Tomorrow

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.06.2022
Přečteno: 756x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09593 sekund.