RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PORCUPINE TREE - Closure/Continuation

Zhruba půl roku stará zpráva o opětovném zformování Porcupine Tree udeřila mezi fanoušky kapely jako blesk z čistého nebe. O to více se jeví překvapivou, když uvážíme, že sólová kariéra ústřední persony Porcupine Tree Stevena Wilsona je už několik let víceméně konzistentní a solidně našlápnutá. Pravdou však zůstává, že posledního (disco) deska tohoto génia 21. století "The Future Bites" se u značného počtu jeho věrných s velkých pochopením nesetkala. To, co na předchozích nahrávkách bylo bráno jako inspirativní a nové cesty hledající prog rock, se přetavilo na pouhou popovou náhražku, nemající s vývojovým řetězcem zhola nic společného.

Ať už byly prvotním impulzem k znovuobnovení kapely chabá prodejní čísla desky, řekněme tedy obyčejný kalkul, jak to tak u hudebníků často bývá, nebo touha sejít se znovu nad čistým stolem se starými přáteli, jedno je jasné. Současný fanda stylotvorné kapely může být jen a jen potěšen. Porcupine Tree stáli dobrých patnáct let v první linii těch, kteří prog rock nějakým způsobem formovali a posunovali jeho hranice správným invenčním směrem.

Je opravdu škoda, že se nesešla tolik obdivovaná poslední kompletní sestava, neboť Porcupine Tree vystupují jen jako pouhé trio. Na baskytaře chybí Colin Edwin, který prý s kapelou nesdílí zápal pro jazz a fusion, a o nový návrat neměl zájem. Po četných, téměř každý rok se opakujících dotazech novinářů Porcupine Tree konečně znovu povstali a na letošní červen si nachystali nový studiový výtvor pojmenovaný "Closure/Continuation" ("uzavření/pokračování"). Jak příhodný název!

Hned od prvních tónů úvodní skladby "Harridan" dostává posluchač, který musel tolik let na své bohy čekat, přesně to, co si přeje slyšet. Porcupine Tree nesešli ze svého léta vypiplaného vysoce originálního stylu ani o píď. Naprosto jasně identifikovatelná muzika je přesně v intencích tvorby kapely, a člověk, který prahne po něčem vysoce vzrušujícím, může po dlouhých třinácti letech znovu plesat blahem. Gurmán znalý tvorby kapely rychle rozpoznává dozvuky a inspiraci alb "In Absentia", "Deadwing". Pověstná Baribieriho ruchová stěna, tvořena soukolím laikovi blíže nespecifických zvuků, a svižná basová figura pochodující v prvním plánu, na které je startovní píseň postavena, voní novou nasládlou chutí a na patře se po náležitém tónovém rozptylu náramně zakulatí. "Of The New Day" zve do akustických zákoutí, tolik příznačných pro období přelomového a maximálně vybroušeného alba "Stupid Dream". Víme přesně, odkud kapela čerpá inspiraci a po jakém kolejišti se pohybuje, ale okolní ráz krajiny je znovu cizokrajný a esenciálně exotický. "Rats Return" je dokonalou esencí znovu nastartovaných Porcupine Tree. Pokud bych měl neznalému posluchači popsat styl a zvuk kapely, nemohl bych vybrat lepší skladbu. A od tohoto místa bychom mohli tvrdit, že hudba Wilsonovy party znovu osciluje v nejvyšších, progresivně rockových obrátkách, ze kterých po zbytek hrací doby ani jednou neklesá. Na nevyšší dosažitelný bod vystoupá v poslední písni "Chimeras Wreck". Jde o skvělý způsob, jak uzavřít album. Kapela kombinuje nejeden aspekt z palety "svých" tónů a pocitů obsažených v každé předchozí písni, aby se vytvořil co možná nejkompaktnější závěr alba. Nástroje jsou pevně spojeny v mnoha tématech a strukturách, ale stále se mohutně rozprostírají ze zapouzdřeného celku směrem ven k posluchači v nadmíru dobře fungujících pocitových eskapádách. Člověk pak snáze přemýšlí o vlastních pocitech a s pomocí opěrných bodů mimořádně niterné melodičnosti hledí vzpřímeně skrze trhající se mračna vlastního existencionalismu.

Po třinácti letech pauzy se očekává, že se zvuk kapely výrazně změní, což není až tolik pravda. Deska mohla klidně vyjít dva, tři roky po fošně "The Incident". Návaznost a kompatibilita tam ukryta rozhodně je. "Closure/Continuation" je pravděpodobně nejsložitější album, které kdy kapela vytvořila, zahrnuje některé z nejlepších psychedelických nuancí, a trochu opouští i metalové zaměření předchozích alb. Je ambicióznější v aranžích a ve výsledku poměrně těžko uchopitelné. Bude vyžadovat hodně poslechů, aby bylo plně stráveno a pochopeno. Což jsou však vlastnosti většiny nahrávek Porcupine Tree. Jde o fantastický návrat a doufejme, že ne poslední.

Michal             


porcupinetree.com

YouTube ukázka - Harridan

Seznam skladeb:
1. Harridan
2. Of the New Day
3. Rats Return
4. Dignity
5. Herd Culling
6. Walk the Plank
7. Chimeras Wreck
8. Population Three
9. Never Have
10. Love in the Past Tense

Sestava:
Steven Wilson - zpěv, kytara, piáno, basa
Richard Barbieri - klávesy
Gavin Harrison - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 48.02
Produkce: Porcupine Tree
Label: Roadrunner
Země: Velká Británie
Žánr: Prog rock

Diskografie:
1991 - On The Sunday Of Life
1993 - Up To Downstair
1995 - The Sky Moves Sideways
1996 - Signify
1999 - Stupid Dream
2000 - Lightbulb Sun
2002 - In Absentia
2005 - Deadwing
2007 - Fear Of A Blank Planet
2009 -The Incident
2022 - Closure/Continuation

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.07.2022
Přečteno: 1790x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Každou novou...14. 07. 2022 18:56 Honza H
PTZatím mám za...11. 07. 2022 15:26 Igor
to Honza:Nemůžu uvěřit...11. 07. 2022 7:10 fana
Souhlasím. Na...11. 07. 2022 6:10 Honza H


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09493 sekund.