ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SHINEDOWN - Planet Zero

V záplavě alternativních a post-grungeových kapel platili američtí Shinedown vždy za lepší kapelu. Možná dokonce jednu z nejlepších, protože na rozdíl od řady stylových kolegů uměli napsat dobrou skladbu, která jim v zámoří zaručovala pozornost, i když hnidopich by mohl poznamenat, že Shinedown sklouzli místy ke komerčnímu balastu a lá Nickelback, s nimiž je pojí stylová spřízněnost. Nedělo se to však příliš často a kapela byla vždy brána na milost i ortodoxními rockery, kteří by Nickelback prokleli do sedmého kolene. Shinedown patří mezi kapely, jejichž popularita neklesá a dosud šla ruku v ruce s kvalitou desek. Když se dostali na největší vrchol s deskou „The Sound Of Madness“, neusnuli na vavřínech, ale pracovali dál ve stejné formě. Trochu klopýtli s deskou „Threat To Survival“, ale s následující „Attention Attention“ se dokázali vrátit v plné parádě, za což se získali zlatou desku, což dnes není samozřejmostí u každé trochu schůdné nahrávky.

Výchozí pozice pro novinku „Planet Zero“ byla výborná. Díky úspěchu „Attention Attention“ bylo jasné, že kapela přežije covidovou pandemii bez větší újmy a během té doby se zavřela v domovském studiu basisty Erica Basse v Jižní Karolíně, kde měla dost času album vypilovat a připravit jeho futuristický koncept. Daly se očekávat velké věci, protože téma stavu současného světa, ať už se jedná o pandemii, aktivity jako cancel culture, či vládu sociálních médií, je dostatečně atraktivní, navíc naroubované na hudební složku a lá Shinedown a obalené do vizionářského obalu. Jenže jak říká staré přísloví, čím víc se s hovnem mažeš, tím víc smrdí. A to je případ „Planet Zero“, přestože přirovnání k nevábně páchnoucí hmotě by bylo krajně nespravedlivé. Kapela desku šlechtila, přemýšlela nad ní, předělávala, přehrávala, sázela do ní různé zvuky a aranžérská kouzla, až z původně ambiciózního díla vznikl naprosto přeprodukovaný výtvor, který na většině míst postrádá údernost, která Shinedown byla vždy vlastní.

Když po odlidštěném intru „2184“ nasadí výtečný otvírák „No Sleep Tonight“ a za něj podobně silnou titulní „Planet Zero“, vypadá to na velice nadějnou desku, která by mohla konkurovat tomu nejlepšímu, co kdy kapela vydala. Shinedown na začátku alba zní natlakovaně, tvrdě a přitom nezapomínají na výrazně melodické momenty, které zejména z „No Sleep Tonight“ dělají ultimátní hit. Vše se ale začne kazit velmi brzy. Když kapela vypustí první baladu „Dysfunctional You“, vyvolá to efekt povytáhnutého obočí, ale ještě se nic hrozného neděje, protože je naděje, že takhle omšelá a vlezlá pomalá věc bude jen jedním drobných přešlapů, navíc když na ní navazuje moderně pojatá „Dead Don`t Die“ s řízným refrénem v pochodovém tempu a výtečná hitovka „America Burning“. Jenže chyba lávky… Shinedown jako kdyby se začali zaplétat do kruhu nepochopitelně nefunkčních meziher, dotvářejících futuristickou atmosféru desky, a řady dalších balad.

Od „A Symptom Of Being Human“ následuje skoro až nepochopitelný sešup dolů, kapela otočí kormidlo k modernímu popovému znění a sází především na pomalé klišovité věci. Zbytečné z nejzbytečnějších, jen devalvující jméno kapely. „Hope“, „Sure Is Fun“, „Daylight“ nebo „What You Wanted“ ukazují kompoziční mizérii, jako sláma z bot z nich čouhá touha po větším komerčním úspěchu a s tím spojená snaha navést Shinedown do vod komerčního popu. Co na tom, že mezi k uzoufání nudné skladby kapela nasazuje i rychlejší věci (z nichž jako nejlepší lze zmínit „Army Of The Underappreciated“), když i ony ztrácí s postupem desky tah na bránu, který ještě více rozmělňují mezihry. Jako kdyby se z kapely vytrácela spontánnost a energie. Možná si s podobným konceptem ukousla příliš velké sousto, možná se ztratila v ambicích vytvořit velké dílo. Tím „Planet Zero“ není.

Je to škoda, po výborné desce „Attention Attention“ se čekala podobně silná nahrávka. Očekávání však bylo marné. V kontextu diskografie Shinedown „Planet Zero“ zůstává spíše na chvostu. Kapela před vydáním desky deklarovala vlastní vývoj, ale ten se neubírá nejšťastnějším směrem. Snad příště bude líp…

Jan Skala             


www.shinedown.com

YouTube ukázka - No Sleep Tonight

Seznam skladeb:
1. 2184
2. No Sleep Tonight
3. Planet Zero
4. Welcome
5. Dysfunctional You
6. Dead Don`t Die
7. Standardized Experiences
8. America Burning
9. Do Not Panic
10. A Symptom Of Being Human
11. Hope
12. A More Utopian Future
13. Clueless And Dramatic
14. Sure Is Fun
15. Daylight
16. This Is A Warning
17. The Saints Of Violence And Innuendo
18. Army Of The Underappreciated
19. Delete
20. What You Wantedy

Sestava:
Brent Smith - zpěv
Zach Meyrs - kytara, klávesy
Eric Bass - baskytara, programování
Barry Kerch - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 48:57
Label: Atlantic
Země: USA
Žánr: alternative rock/post-grunge

Diskografie:
2003 - Leave A Whisper
2005 - Us And Them
2008 - The Sound Of Madness
2012 - Amaryllis
2015 - Threat To Survival
2018 - Attention Attention
2022 - Planet Zero

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.07.2022
Přečteno: 822x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jen bych doplnil, u...30. 07. 2022 10:27 Adam


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11054 sekund.