RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




JORN - Over The Horizon Radar

Jorn Lande měl vždy hlas jako hrom, a i když nezažil nejslavnější éru velkých zpěváků, tedy sedmdesátá a osmdesátá léta, hrdě a po právu se může označovat jako pokračovatel nejlepších hardrockových tradic, Ronnieho Jamese Dia, Davida Coverdalea, Glenna Hughese, Davida Byrona či Paula Rodgerse. Tak se vyprofiloval v devadesátých letech, kdy naskočil na scénu v projektu Vagabond s kytaristou norských TNT Ronnim Le Tekrem a v dalších letech o tom na vlastní pěst i v rámci různých kapel a projektů (nejprotežovanější byli němečtí Masterplan) utvrzoval. Jak už to bývá, samotný hlas není všechno. I když Lande platí za naprostou pěveckou jistotu, na druhou stranu je znám fakt, že jako skladatel tak silný v kramflecích není. To jej spojuje s dalším pěvcem výjimečných kvalit, Jeffem Scottem Sotem, jenž už léta trpí ještě větší skladatelskou vyčpělostí a musí se opírat o schopnosti zejména italských muzikantů (samozřejmě je u toho Alessandro Del Vecchio..), což z jeho sólových desek nedělá zrovna mistrovské kousky. To je i Landeho případ, v mnoha ohledech takřka na chlup stejný.

Landeho hlas léty neutrpěl žádnou újmu, pořád je stejně silný jako před více než dvaceti lety, kdy zpěvák vyrazil na sólovou dráhu a minimálně v začátcích budil velkou pozornost. Pořád se dá mluvit o tom, že v hlase má diovský dynamit a coverdaleovskou vášeň. To stále dokáže nadchnout, ovšem už chybí moment překvapení, který o to víc postrádá jeho současná sólová tvorba. Ta těží z toho, co bylo vymyšleno zhruba před padesáti lety, a i když se Lande snaží do starých postupů dát kus vlastní osobitosti, je tento aspekt mnohem slabší než ozvěny Rainbow, Whitesnake, Deep Purple, UFO a místy i Judas Priest. Pořád se jedná o to samé, o lehce pokovený hard rock, v němž prim hrají velmi dobré (i když už méně invenční) kytarové riffy, dlouhá sóla, vypjaté hlasové polohy a pečlivě střídaná tempa, od rychlejších až po tklivě pomalé. V podstatě všechno, co kdy definovalo největší desky žánru, mezi které se „Over The Horizon Radar“ zařadí jen těžko. S tím křížkem Lande přichází na funus velmi, velmi pozdě…

„Over The Horizon Radar“ je formálně velmi dobrá deska. Je skvěle zazpívána i odehrána, občas vytáhne zajímavý moment, ale jako celek působí trochu fádně a zastarale. Lande se přestal vyvíjet a spojení s Del Vecchiem (ten se naštěstí skladatelsky příliš neprojevuje) pro něho žádný větší přínos nemá. Deska je příliš dlouhá, na nadupanou hodinovou stopáž Lande neměl nápady nikdy a nemá je ani teď. Je pozitivem, že zpěvák se představuje jako takřka výhradní autor materiálu, čímž je novinka o něco dramatičtěji pojatá než minulá „Life On Death Road“, na které Del Vecchio dostal zbytečně mnoho prostoru. „Over The Horizon Radar“ je hardrockově upřímnější a nese větší ozvěny raných Rainbow. Zejména epická místa v „Black Phoenix“ nebo „Ode To The Black Nightside“ patří k tomu lepšímu, co deska nabízí. Jsou to místa, na nichž Lande může rozvíjet svůj projev, protože není svazován přílišným množstvím riffů, ani zbytečně metalovou urputností, která jeho hlasu nikdy neseděla.

Mírná skladatelská upachtěnost se na některých místech alba ukáže, protože „Dead London“, „Special Edition“ a především sedmiminutová „My Rock And Roll“ jsou přesně tím, co ani skalní Jornův fanoušek nemůže považovat za vydařené. Zejména, když minimum nápadů, které zpěvák má, se natahuje na neúnosnou časovou mez, čímž kompozice zákonitě začnou nudit. O to více je sympatická tříminutová, vzdušně éterická „Winds Of Home“, s navazující hitovkou „In The Dirt“, které potvrzují, že i přes slabší začátek se „Over The Horizon Radar“ dostane do slušné formy, jako kdyby se postupující stopáží čistil i Landeův hlas, v úvodních písních lehce zastřený.

Vrcholem zpěvákovy diskografie „Over The Horizon Radar“ nebude, spíše udržuje Landeho jméno v povědomí a dostává jeho pověsti výborného zpěváka. Ale nejedná se o omračující hardrockovou desku, která by za několik let mohla být citována jako klasika žánru. Jenže čekal to někdo? Deska dokáže uspokojit staré fanoušky, je určena i ostatním stylovým nadšencům, ale o přelomové dílo nejde.

Jan Skala             


www.jornlande.com

YouTube ukázka - Over The Horizon Radar

Seznam skladeb:
1. Over The Horizon Radar
2. Dead London
3. My Rock And Roll
4. One Man War
5. Black Phoenix
6. Special Edition
7. Ode To The Black Nightshade
8. Winds Of Home
9. In The Dirt
10. Believer
11. Faith Bloody Faith

Sestava:
Jorn Lande - zpěv
Tore Moren - kytara
Adrian SB - kytara
Sid Ringsby - baskytara
Alessandro Del Vecchio - klávesy
Francesco Jovino - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 58:21
Label: Frontiers Music
Země: Norsko
Žánr: hard rock

Diskografie:
2000 - Startfire
2001 - Worldchanger
2004 - Out To Every Nation
2006 - The Duke
2007 - Unlocking The Past
2008 - Lonely Are The Brave
2009 - Spirit Black
2010 - Dio
2012 - Bring Heavy Rock To The Land
2013 - Traveller
2016 - Heavy Rock Radio
2017 - Life On Death Road
2020 - Heavy Rock Radio II - Executing The Classics
2022 - Over The Horizon Radar

Související články

Foto: archiv umělce


Vydáno: 14.08.2022
Přečteno: 1006x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11544 sekund.