DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LOUDNESS - Sunburst

Loudness patří dávno mezi japonské stálice, domácí fanoušci je uctívají jako heavymetalové bohy a staví je na roveň Judas Priest či Iron Maiden. V okolním světě je jejich postavení mnohem nižší, ovšem i lze ostřehnout, že se už od osmdesátých let snaží houževnatě dobýt světový trh, i když se jim nikdy nepodařilo proniknout do kýžené extraligy. Důvodů pro to může být několik. V osmdesátých letech, kdy byli mladí a mohli toho nabídnout více než dnes, stála scéna na anglo-americkém základu a na kapely z jiných zemí se dívalo víceméně jako na podezřelé až druhořadé. Loudness nikdy nedisponovali tak silným managementem, který by z nich světové hvězdy udělal, a co je nejdůležitější, nikdy nevydali tak vyšlechtěnou desku jako největší hvězdy metalového nebe. Dodnes se skloňuje jejich zásadní počin „Thunder In The East“, ale ani ten se nedá stavět vedle „The Number Of The Beast“ či „Painkiller“. Loudness lze brát především jako zasloužilé a navýsost poctivé dělníky žánru.

Až na výjimku na bubenickém postu (původní bubeník Munetaka Higuchi zemřel v roce 2008), působí kapela v totožné sestavě, v jaké se s alby „Thunder In The East“, „Lightning Stikes“ a „Hurricane Eyes“ (ty lze brát jako největší klasiku) pokoušela dobýt svět. Proto jsou zapomenuty experimenty s thrashem, groove metalem či grungem z devadesátých let, kdy Loudness působili spíše jako doprovodná kapela kytaristy Akiry Takasakiho. V novém tisíciletí je japonská čtveřice opět taková, jakou ji fanoušci znali v osmdesátých letech. Už nepůsobí tak živelně, Takasakiho kytarové mistrovství se už bere v podstatě jako samozřejmost a důležitý je fakt, že při počtu alb v diskografii, atakujících třicítku, lze těžko hledat něco, co by posluchače přibilo k zemi inovací či kouzlem dosud neslyšeného. To byl příklad desek z minulých let, které zněly jako slušná, i když rozhodně nepřekvapivá heavymetalová díla. Proč by novinka „Sunburst“ měla být jiná? Nelze říct, že by se s ní Loudness povedl husarský kousek, ale přece jen z albové přehlídky posledních let vyčnívá.

Loudness poprvé za svou kariéru vytvořili dvojalbum, trvající bezmála hodinu a půl. Poprvé jasně odhalují, že plány na dobytí okolního světa jsou spáleny a soustředí se na domácí trh, neboť většina alba je nazpívána v mateřském jazyce, což dává „Sunburst“ potřebný pocit exotična a jisté výjimečnosti. Kapela desku připravovala k příležitosti čtyřicátého výročí od založení a proto se chtěla ukázat s něčím výjimečným. A to se jí místy daří, protože pár skladeb lze považovat za nejlepší, které kapela (minimálně od devadesátých let) vytvořila. Zapomeňte na podivná alba „Heavy Metal Hippies“, „Dragon“ či „Engine“, v podstatě zapomeňte i na trochu omšelá díla „The Everlasting“, „King Of Pain“ či „The Sun Will Rise Again“. Ta všechna „Sunburst“ převyšuje, i když na ní znovu nebyl heavymetalový Grál objeven. Může za to především sáhodlouhá stopáž, Loudness nemají tolik síly, aby utáhli hodinu a půl hudby bez zaškobrtnutí.

Kdyby kapela vydala sevřenou čtyřicetiminutovou kolekci, dalo by se mluvit o jednom z nejlepších alb letošního roku. Loudness dokáží být až nečekaně pestří, pohybují se od hardrockové roviny (singl „Oeoeo“ nebo „All Will Be Fine With You“), přes typický heavy metal (nejvýraznější položky jsou „Yamato Damashii“, „Virtua Reality“ a „The Nakigara“) až po ohlédnutí se za groove metalem devadesátých let („Crazy World“ či „Nihon No Kokoro“). Pokud by Loudness seskládali album z těchto skladeb, jako třešničku na dort přiložili největší hit „The Sanzu River“, v němž znějí jako Accept v nejlepších letech, včetně dirkschneiderovského vrčivého vokálu, Takasakiho skvělé intro „Rising Sun“, a závěrečnou, epicky vzletnou, skoro až zeppelinovskou „Wonderland“, bylo by o „Sunburst“ možné mluvit v superlativech.

I tak lze desku považovat za vydařenou. Letití fanoušci s ní budou spokojeni a přehlédnou i nejednu kompozici, která působí spíše vycpávkovým dojmem. Ti, kteří kytarové čarostřelectví Akiry Takasakiho neopěvují s takovou vehemencí, si mohou vyzobat opravdu silné kousky a spokojeni by mohli být rovněž. Důležitý je fakt, že se Loudness dožili čtyřiceti let existence ve velmi dobré formě a dokáží tvořit ambiciózní díla, jako je tato oslava jejich domoviny.

Jan Skala             


www.loudnessjp.com

YouTube ukázka - Oeoeo

Seznam skladeb:
1. Rising Sun
2. OEOEO
3. 大和魂
4. 仮想現実
5. Crazy World
6. Stand Or Fall
7. The Sanzu River
8. 日本の心
9. 輝ける80s
10. エメラルドの海
11.. 天国の扉
12. All Will Be Fine With You
13. Fire in the Sky
14. Hunger For More
15. The Nakigara
16. Wonderland

Sestava:
Minoru Niihara- zpěv
Akira Takasaki - kytara
Masayoshi Yamashita - baskytara
Masayuki Suzuki - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 1:25:13
Label: earMUSIC
Země: Japonsko
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1981 - The Birthday Eve
1982 - Devil`s Soldier
1983 - The Law Of Devil`s Island
1984 - Desillusion
1985 - Thunder In The East
1986 - Lightning Strikes
1987 - Hurricane Eyes
1989 - Soldier Of Fortune
1991 - On The Prowl
1992 - Loudness
1994 - Heavy Metal Hippies
1997 - Ghetto Machine
1998 - Dragon
1999 - Engine
2001 - Spiritual Canoe
2001 - Pandemonium
2002 - Biosphere
2004 - Terror
2004 - Racing
2006 - Breaking The Taboo
2008 - Metal Mad
2009 - Everlasting
2010 - King Of Pain
2011 - Eve To Dawn
2012 - 20-12
2014 - The Sun Will Rise Again
2018 - Rise To Glory
2022 - Sunburst

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.08.2022
Přečteno: 1133x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ale jo, vcelku dobréMyslím, že je to...20. 08. 2022 10:35 cmelak


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10461 sekund.