ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PROJEKT XIII - Ad Radices Tergum

Vetknete-li si v našich končinách do názvu kapely římskou třináctku, myšlenkové cesty řady příznivců tvrdších tónů se zcela neomylně nasměrují ke gotice. A když v případě Projektu XIII vezmeme v úvahu, že jednou z alternativ názvu bylo Projekt Xpil, což jednoznačně směřuje k osobě Matěje Lipského, bývalého člena Bratrstva Luny, které s tímto žánrem za Matějova působení vydatně koketovalo, zdá se, že nad směřováním debutového alba Projektu XIII „Ad Radices Tergum“ netřeba váhat. Byť vazba na The Sisters Of Mercy či Fields Of The Nephilim je nezpochybnitelná, tak jednoduché to zdaleka není.

Projekt XIII uchopil gotický odkaz docela svojským způsobem. Základem pro to je fakt, že zklidňující hlas Matěje Lipského v sobě nemá tak temné charisma, aby mohl jít přímo po stopách žánrových ikon, byť jak řada skladeb ukáže, není to nutné. Matěj spolehlivě nachází polohu, ve které jeho prosvětlenější hlas s temnější náladou ideálně funguje. A tomuto kontrastu se přizpůsobila i hudba, která v některých položkách je daleko otevřenější a prosvětlená, čímž vznikla náladově poměrně pestrá kolekce. Nicméně v nejsilnějších momentech se Projekt XIII přece jen halí do temnějšího hávu a melancholické nálady – sytá basa, ležérní post-punkový ocásek, hypnoticky mrazivá atmosféra i alarmující text ve „Vládkyni bezmoci“, podobně laděná „Průvodkyně temnotou“ s podmanivě nevtíravou melodií a dokonalou hrou slov, díky kterým vám ústřední slogan bude v hlavě znít hodně dlouho, či pulsující „Temná zelená“, jediná věc, která nepochází z Matějova pera, to je splněný gotický sen. Kam se s Projektem XIII lze od náladové temnoty kontrastně vzdálit, ukáže zpívánkově přespříliš uvolněný a tím soudržnost desky narušující „Homo Politicus“, byť lyrická obratnost opět působí velmi chytlavě, „Vítr do peří“ s robustním instrumentálním základem a hravě jemnou melodií, či utajená finální punkovka „Nevinná“ ze zcela jiného světa, jež po lehce depresivních „Planetách vášní“ působí až záchranářsky vesele. Aby kontrastů nebylo málo, sáhli Projekt XIII v jednom případě i k angličtině – trochu stereotypní „Angels“ sice mohou naplnit posluchačovu touhu po čisté gotice, nicméně využitím Shakespearova jazyka se trochu vytrácí osobitost, na které Projekt XIII můžou jinak spolehlivě stavět.

Matěje Lipského mám spojeného s působením v Negative Face a v Bratrstvu Luny, další barvu svých chutí Matěj představil v Krmelci. Z tohoto pohledu je v názvu alba ukryta naprosto zásadní informace. A nutno přiznat, že z gotických kořenů dokázal Matěj vypěstovat velmi příjemně vonící pestrobarevnou kytici.

Savapip             


FB PROJEKT XIII

YouTube ukázka - Vládkyně bezmoci

Seznam skladeb:
1. Futura Exilo (Intro) + Ad Radices Tergum
2. Homo politicus
3. Vládkyně bezmoci
4. Angels
5. Vítr do peří
6. Proroctví
7. Svět je test
8. Temná zelená
9. Maska
10. Průvodkyně temnotou
11. Nosferatu v síti
12. Planety vášní
13. Nevinná

Sestava:
Matěj Lipský – zpěv, kytara, baskytara
Tomáš Kašpar – bicí, klávesy
Petr Maliňák – klávesy (1, 2, 5)
Ivo Traxmandl – kytary, sbory (8)
Dan Kroft - intro

Rok vydání: 2022
Čas: 47:42
Země: Česká republika

Diskografie:
2022 – Ad Radices Tergum

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.08.2022
Přečteno: 891x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09218 sekund.