ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FIVE FINGER DEATH PUNCH - Afterlife

Na co Five Finger Death Punch sáhli, to se jim dařilo. Řada starých fanoušků dokonce zkousla jejich stále větší komerčnější tendence, při kterých se z groovemetalové mašiny postupem let stala soudobá hardrocková parta s nepokrytými hitovými ambicemi, a tolerovala i fakt, že kapela po svém vrcholném období (zhruba před deseti lety) přišla s víceméně průměrnými díly „And Justice For None“ a „F8“. Ta z nich udělala ještě větší hvězdy a kapela jimi dobývala hitparády, přestože zde platí rčení, že ne vždy jde kvalita a úspěch ruku v ruce. Ale i díky nim je kapela považována za jednu z největších rockových či heavymetalových kapel současnosti, přestože každému, kdo alespoň trochu zná historii stylu, je jasné, že největším legendám tito Američané konkurovat pořád nemohou. A to ani přes fakt, že jim v posledních letech (trochu potupně) dělají předkapelu Megadeth.

Kdy začala hvězda Five Finger Death Punch tak strmě stoupat? Bylo to pravděpodobně v době natlakovaného alba „American Capitalist“, na nějž v roce 2013 navázali velmi dobrým dvojalbem „The Wrong Side Of Heaven And The Righteous Side Of Hell“. S těmito počiny se dostali na komerční vrchol, z něhož těží dodnes, přestože kvalita tvorby začala velmi brzy klesat. Five Finger Death Punch přičichli k velkému světu a usoudili, že se starými zbraněmi nebudou nové bitvy vyhrávat věčně. Původní tvář zachovali, ale úlitby mainstreamovému publiku byly stále čitelnější. Museli se vypořádat s takřka zničující alkoholovou závislostí zpěváka Ivana Moodyho i s odchody bubeníka Jeremyho Spencera a kytaristy Jasona Hooka, ale nic z toho je nepoložilo. Zdá se, že Five Finger Death Punch každým dalším krokem sílí a dozajista to bude tak i poté, co vydali novinku „Afterlife“. Ta pokračuje v nastoupené cestě, přestože úliteb komerčnosti je zase o něco více. Dokonce tolik, že místy kapela zní jako jiná parta než ta, co před patnácti lety vyplivla na trh debut „The Way Of The Fist“.

Five Finger Death Punch dnes mnohem více přemýšlí, kalkulují a chtějí být za každou cenu dokonalí. Ovšem tato snaha je umělá. I když se nedá v případě novinky mluvit o tom, že by byla tak vyprázdněná jako „And Justice For None“ a především „F8“, pořád se nelze zbavit pocitu, že se jedná více o produkt drahých studií než o dílo dravé kapely, která zvysoka kašle na předsudky a hraje hlavně srdcem. Five Finger Death Punch předkládají hlavně to, co zástupy jejich fanoušků chtějí slyšet. Pocit bezprostřednosti zmizel s poslední skleničkou whisky vlitou do Moodyho hrdla. Od té doby, co se zpěvák popral s démonem alkoholem, působí tahle parta jako pětice slušných chlápků, kteří se nechtějí vrhat do nebezpečných podniků. Kvůli tomu zní „Afterlife“ příliš předprodukovaně a až moc přehledně, ač je ve výsledku o něco lepší než předchozí dvě alba. Nechybí příkladně tvrdé riffy ani silné refrény, ale pořád se vkrádá pocit, že něco podobného jste od Five Finger Death Punch slyšeli a mnohdy v lepším podání.

Jak si zachovat tvář a být pořád dobrou kapelou, ukáže úvodní „Welcome To The Circus“, která je výkladní skříní desky. Nechybí jí tradičně namachrovaný zvuk, hlučný skoro až na hranici snesitelnosti, Moodyho typický projev, při kterém využívá svůj mohutný hlas, jenž umí být melodický, ale často dokáže i sklouznout k metalcorovému řevu, a úderný refrén ve stylu hitové „Wash It All The Way“. Kapela tím nedokáže překvapit, i když se musí uznat, že tahle věc ukazuje to nejlepší, co kdy Five Finger Death Punch v sobě měli. Ne náhodou je společně s titulní „Afterlife“ nejlepší položkou na desce a zároveň tím, nač kapela nejvíce sází i na singlové bázi. Tak silný je ale jen úvod alba, před tím, než kapela odbočí mnohem více komerčním směrem. Leckde se položí do pomalejších, baladických temp, v nichž se kupodivu ke slovu dostává hojnější využití elektroniky, což není k dobru věci. „Times Like These“, Judgement Day“ nebo „Thanks For Asking“ v plné nahotě ukazují skladatelskou mizérii, kapela se topí v nemohoucnosti a post-grungeovém balastu. To není to, co od Five Finger Death Punch chce člověk slyšet. Naštěstí dokáže situaci jakžtakž zachránit, když nasadí tvrdší a syrovější „IOU“, „Roll Dem Bones“ a „Gold Gutter“, které jsou odkazem na původní a lepší tvář. Výsledek ale zavání rozpačitostí a vypočítavostí.

I když hlavní tvůrčí mozek kapely kytarista Zoltan Bathory tvrdil, že novinka je vstupem na neprobádané území, výsledek tomu neodpovídá. Z velké části se jedná o klasické Five Finger Death Punch, důraz je kladen na typické atributy a provařené melodie. Krok jinam je možné spatřovat ve větším množství pomalejších věcí, leckdy nasáklých elektronikou, ale to lze brát jako minus. Není pochyb o tom, že deska se znovu stane komerčním trhákem a pozici kapely na scéně utvrdí, ale je otázka, zda si zaslouží tolik pozornosti, protože nadčasovou desku ze sebe Five Finger Death Punch vymáčknout nedokázali.

Jan Skala             


www.fivefingerdeathpunch.com

YouTube ukázka - Welcome To The Circus

Seznam skladeb:
1. Welcome To The Circus
2. Afterlife
3. Times Like These
4. Roll Dem Bones
5. Pick Up Behind You
6. Judgment Day
7. IOU
8. Thanks For Asking
9. Blood And Tar
10. All I Know
11. Gold Gutter
12. The End

Sestava:
Ivan Moody - zpěv
Zoltan Bathory - kytara
Andy James - kytara
Chris Kael - baskytara
Charlie Engen - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 47:13
Label: Better Noise Records
Země: USA
Žánr: hard rock/heavy metal

Diskografie:
2007 - The Way Of The Fist
2009 - War Is The Answer
2011 - American Capitalist
2013 - The Wrong Side Of Heaven And The Righteous Side Of Hell Vol. 1
2013 - The Wrong Side Of Heaven And The Righteous Side Of Hell Vol. 2
2015 - Got Your Six
2018 - And Justice For None
2020 - F8
2022 - Afterlife

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.08.2022
Přečteno: 1231x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
5FDPDal by som aj 5,...26. 08. 2022 11:34 J.A.N.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16387 sekund.