Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DUB WAR - Westgate Under Fire

Než zpěvák Benji Webbe udělal díru do světa s kapelou Skindred, s níž zejména na britských ostrovech slaví dodnes velice slušné úspěchy, vedl v devadesátých letech crossoverovou partu Dub War. Ta na sebe strhla pozornost v době mísení různých stylů a grungemánie, kdy překračovala mantinely metalu, punku, rapu či reggae, a počítalo se s tím, že ji čeká zářivá budoucnost. Doba podobně orientované hudbě přála a Dub War si vysloužili velkou pozornost debutem „Pain“ z pětadevadesátého, na nějž navázali o rok později neméně žhavou deskou „Wrong Side Of Beautiful“, čímž si získali ještě větší množství fanoušků. Jenže devadesátá léta byla turbulentní dobou a scénou letěly nejrůznější trendy Dub War vypadli z módy. To vyvolalo třenice mezi kapelou a vydavatelskou firmou, což vyvrcholilo tím, že muzikanti vyhlásili rozpad a téměř okamžitě si založili kapelu Skindred.

Dub War spadli do kategorie encyklopedických pojmů a jak hvězda Skindred stoupala, mizela i naděje na to, že se ještě někdy muzikanti dají dohromady pod starou vlajkou. Čas uzrál v roce 2014, kdy se kapela objevila na festivalu Download a způsobila docela slušný poprask. Rázem byla planá léta zapomenuta a bylo jasně řečeno, že s Dub War se musí počítat i do budoucna. Pokud kapela nechtěla jen žít z minulosti, bylo nutné udělat novou desku. To trvalo dlouhých osm let, protože Webbe se soustředit znovu na Skindred a s Dub War podnikal jen občasné výlety do studia, kde se začínal rodit nový materiál. První kontury dostal už v roce 2018, kdy byla natočena coververze skladby „War Inna Babylon“ od Maxe Romea a jeho The Upsetters, na níž se stihl podílet zesnulý předák ska kapely The Beat Ranking Roger. Původně se s ní na desku nepočítalo (příliš vyčnívá svou pozitivněji laděnou atmosférou), ale z úcty k Rogerovi ji kapela na novinku „Westgate Under Fire“ zařadila, ač na ní působí trochu nepatřičně.

Ostatní materiál vznikal postupem let a do konce byl dotažen při covidové pandemii, která Webbemu uvolnila ruce od koncertního tažení Skindred. „Práce na této desce byla čirá radost,“ sdělil Webbe, „jako kdybychom se vrátili do našich mladých let.“ Asi i proto album zní uvolněně, energicky a ztřeštěně. Ale poněkud nepřekvapivě. Dub War se vrací do mládí, do dob před Skindred nebo těsně na začátek jejich kariéry. Skindred na prvních albech rozvíjeli to, co v devadesátých letech dělali Dub War, ale s každou další deskou se tomuto pak začali vzdalovat. Novinka „Westgate Under Fire“ opisuje kruh a vrací se do doby po „Wrong Side Of Beautiful“. Na jednu stranu to může být výhoda a dokáže to vyvolat příjemné reminiscence u starých příznivců, na stranu druhou bude album mírným zklamáním pro ty, kteří přes dvacet let sledují velice zajímavý vývoj Benjiho Webbea v rámci Skindred. V této kapele ukazoval, že je spíše hudebním vizionářem a člověkem, který hledí zejména dopředu, na „Westgate Under Fire“ ukazuje, že dokáže být silným hudebním konzervativcem.

Album je dobré, plné hvězdných hostů, z nich jmenujme bubeníky Mikea Bordina (Faith No More) nebo Roye Mayorgu (Stone Sour, Ministry), ale je také velmi předvídatelné. Koho dnes překvapí symbióza rapu a metalu v úvodní „Blackkk Man“ (vracející se ke kontroverzní kauze mrtvého černošského recidivisty George Floyda) či ve „Vibes In The Place“, když doba podobného křížení je dávno pryč? Koho zaskočí divoký punk „Art Of War“, v němž Webbe zní trochu jako Johnny Rotten ze Sex Pistols, a kdo se pozastaví nad grungeovými ozvěnami v „Coffin Ltd“? Tím nelze říct, že by se tyto skladby dobře neposlouchaly. Naopak, jsou chytře napsány, zahrány s nasazením a potřebným fortelem a Webbem skvěle zazpívané. Jen působí víceméně zpátečnickým dojmem. Dokáží potěšit zejména staré fanoušky, kteří si pamatují éru prvních dvou alb, ovšem pro ty, kteří by rádi, aby Dub War navazovali na hudební průkopnictví a skladatelskou vytříbenost Skindred, bude „Westgate Under Fire“ představovat spíše nezajímavé dílo.

Je třeba k této nahrávce přistupovat ne jako k desce, na níž je v hlavní roli Benji Webbe z roku 2022, ale jako k počinu reaktivované kapely devadesátých let. V tom případě má docela slušnou šanci na úspěch, protože hudební náplň tomu odpovídá. A jelikož se jedná o nový začátek, je třeba Dub War dát šanci, je velice pravděpodobné, že muzikanti s takovým potenciálem dokáží dělat velice silné desky. Tentokrát je třeba se spokojit s albem dobrým.

Jan Skala             


www.dubwar.co.uk

YouTube ukázka - Art Of War

Seznam skladeb:
1. Blackkk Man
2. War Inna Babylon
3. Vibes In The Place
4. Art Of War
5. Reveal It
6. Mary Shelley
7. Bite Back
8. Coffin Ltd
9. Crying Clowns
10. Get Back Up
11. Fun Done
12. Stay Together
13. Celtic Cross

Sestava:
Benji Webbe - zpěv
Jeff Rose - kytara
Richie Glover - baskytara
Mikee Gregory - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 47:45
Label: Earache
Země: Velká Británie
Žánr: crossover

Diskografie:
1995 - Pain
1996 - Wrong Side Of Beautiful
2022 - Westgate Under Fire

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.08.2022
Přečteno: 537x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0877 sekund.