DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SOILWORK - Övergivenheten

Od té doby, co se The Night Flight Orchestra stali senzací evropské scény (v Americe přece jen tolik věhlasu nedosáhli) stojí druhá kapela zpěváka Björna „Speed“ Strida a kytarista Davida Anderssona trochu v pozadí. I přesto, že drží vysoké postavení v rámci švédské metalové scény, ovšem není tolik vidět jako okázalý projekt, specializující se na osmdesátá léta a tehdejší vlnu disca a stadionového pop metalu. Jestliže však na The Night Flight Orchestra lze spatřovat tunu pozlátka, Soilwork jsou přírodnější kapelou, vyrostlou z kořenů melodického death metalu konce devadesátých let a je proto nutné jim přičítat zásluhy o obrodu stylu v tomto tisíciletí. Vždycky byli trochu jiní než In Flames, Arch Enemy nebo Dark Tranquillity, ale přece jen je s nimi pojila příslušnost ke stejné scéně. Jenže melodický death se metal změnil a dnes už není jen o křížení typického murmuru a hudby Iron Maiden (jak převratné a skvělé bylo album „Amok“ od Sentenced…), a Soilwork z něho vyčnívají čím dál více.

Kapela se začala měnit už před deseti lety (pokud nepočítáme předchozí koketérii s metalcorem), v době, kdy došlo k revoluci v sestavě a kapelu doplnil David Andersson. Zároveň vznikli The Night Flight Orchestra a vše se začalo prolínat. Andersson se rychle stal (společně se Stridem) velice důležitým autorem skladeb, čímž se rukopis kapely korigoval. Do té doby byl stěžejním skladatelem kytarista Peter Wichers, který hudbě Soilwork dával původní deathmetalový esprit. Po jejich odchodu začal mizet, až to dospělo do stádia, že novinka „Övergivenheten“ jako kdyby chtěla popřít základy Soilwork a směřovala kapelu k mnohem civilnějšímu a rockovějšímu znění. Díky charismatickému Stridovu čistému hlasu je tu velmi silná paralela s The Night Flight Orchestra. Soilwork pořád mají mnohem tvrdší výraz, nezačali hrát čisté AOR, ale odkazy na někdejší bohatýry Journey, Toto nebo Foreigner jsou slyšitelnější než vlivy Entombed, Death nebo Iron Maiden, a rozhodně to není špatně..

Jestliže Soilwork v posledních letech ukazovali překotný vývoj, je tento trend na novince „Övergivenheten“ korunován. Na albu se jako pozůstatky dávné minulosti dají najít i velmi tvrdé znějící věci „Is It In Your Darkness“, „Vultures“, „The Godless Universe“, „Golgata“ a částečně i „Harvest Spine“, v níž se ve velkém Soilwork ohlížejí do minulosti a noří se do extrémně metalových hlubin, ať už v tom hledáte pozůstatky death metalu či vlivy blacku nebo i metalcoru. Jenže tyhle skladby nejsou těmi, které by táhly album vpřed. Jsou zastoupeny proto, aby se vývoje nelekli staří fanoušci a šmahem Soilwork neodmítli jako novou verzi The Night Flight Orchestra. Tam Stridova parta opravdu míří. Jako kdyby se světy obou kapel začali k sobě přibližovat, přičemž rozhodné kroky činí Soilwork. Už z nich není ukázková kapela švédské školy melodického death metalu, ale spíše univerzální a moderní rock/metalová parta.

Tato snaha je jasně čitelná hned z počátku desky, ze skladeb „Overgivenheten“, „Valleys Of Gloam“ či „Nous Sommes La Guerre“, v nichž Soilwork zní jako tvrdší verze The Night Flight Orchestra (i díky použité francouzštině v poslední jmenované), což starým fanouškům nemusí být vůbec po chuti, ale řada z nich bude muset uznat, že se jedná o skutečně výtečné kompozice, o velké rockové hity. Kontrast na jednu stranu působí přitažlivě, ale zároveň má za následek určité tříštění materiálu, který je velmi silný, ale neukotvenost a neustálé přeskakování mezi styly dokáže sice tvořit nebývalé hudební dobrodružství, ale jako jednolitá nahrávka při sobě nedrží. Více než hodinová stopáž hovoří o tom, že si Soilwork ukousli veliké sousto. Možná chtěli vytvořit svoje vlastní „Exile On Main Street“ či „Use Your Illusion“, ale k těmto megadílům jim přece jen krůček chybí. Důraznější producentský zásah nebo sebereflexe by možná nebyla od věci.

Kvality „Övergivenheten“ s největší pravděpodobností docení až čas. Pro Soilwork je to důležitá deska. Naplno v ní kapela demonstruje, kam kráčí a jak moc se dokázala vyvinout. Je to pro Švédy přelomové album, na němž zúročili celý rok práce, a je znát, že zde startuje jejich nová epocha. Má ambice být zajímavější než ta uplynulá a jednou by mohla Soilwork dovést mezi velké rockové kapely.

Jan Skala             


www.soilwork.org

YouTube ukázka - Övergivenheten

Seznam skladeb:
1. Övergivenheten
2. Nous Sommes La Guerre
3. Electric Again
4. Valleys Of Gloam
5. Is It In Your Darkness
6. Vultures
7. Morgongåva/Stormfågel
8. Death, I Hear You Calling
9. This Godless Universe
10. Dreams of Nowhere
11. The Everlasting Flame
12. Golgata
13. Harvest Spine
14. On The Wings of A Goddess Through Flaming Sheets Of Rain

Sestava:
Bjorn "Speed" Strid - zpěv
David Andersson - kytara
Sylvain Coudret - kytara
Rasmus Ehrnborn - baskytara
Sven Karlsson - klávesy
Bastian Thusgaard - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 1:05:19
Label: Nuclear Blast
Země: Švédsko
Žánr: hard rock/melodic death metal

Diskografie:
1998 - Steelbath Suicide
2000 - The Chainheart Machine
2001 - A Predator`s Portrait
2002 - Natural Born Chaos
2003 - Figure Number Five
2005 - Stabbing The Drama
2007 - Sworn To A Great Divine
2010 - The Panic Broadcast
2013 - The Living Infinite
2015 - The Ride Majestic
2019 - Verkligheten
2022 - Övergivenheten

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.09.2022
Přečteno: 1736x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Taky bych byl rád...19. 09. 2022 11:31 Crust
Asi tak. Hrozná...19. 09. 2022 10:51 Meres
Skvělé album....19. 09. 2022 9:16 Hanz
Soilwork sú v...4. 09. 2022 9:08 Meres


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13008 sekund.