Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STRATOVARIUS - Survive

Téma přežití je v poslední době velmi aktuální a stává se vítaným soustem pro umělecké okruhy. Je jedno, zdali se zabýváte poetickým existencialismem nebo power metalem, šťavnatý potenciál je k dispozici úplně pro všechny. Nepohrdli jím ani finští Stratovarius, kteří od prvních zmínek o novince „Survive“ hrozí vztyčeným prstem, počínaje singlovými malůvkami, přes texty, až po samotnou hudbu. Nezbývalo než doufat, že pověstná skladatelská lehkost Finů nebude nijak ohrožena a tíživé téma neprostoupí obsahem nad přijatelnou mez.

Ačkoli můžeme téměř po celou dobu bezmála hodinové hrací doby podprahově vnímat jakousi civilizační naléhavost, powermetalová esence byla bez problémů zachována. Sem tam je obohacena jemnými progresivními prvky, o něco více modernou, základem jsou ale melodie a vokální linky, jež můžeme díky Kotipeltově neutuchající (studiové) formě bez rozpaků označit za zpěvné. Skladby mají hloubku, ze které se i při opakovaným posleších vynořují atraktivní motivy, čímž album postupně dostává pevnější a smysluplnější tvar. Pokud vás tedy neohromí hned napoprvé...

Kousky „Survive“, „Demand“, „We Are Not Alone“ nebo „Before The Fall“ určitě mají potenciál rychlého zaháčkování. Svižný náboj písní povyšuje vrstevnatá instrumentace v čele s čarujícím Jensem Johanssonem. Tradiční fanoušek se při prvním poslechu s chutí chytne speedových madel položky „Glory Days“, které krom svůdné rychlosti vévodí krásný sólový motiv. Jiné songy je nutné více prozkoumat. „Broken“ nadouvají thrashové i syntetické hradby, tíživé progové manévry i kontrastní, poklidně vsazený refrén. Singlovka „Firefly“ oproti tomu všechny karty vsadila na chorus, jehož přímočará důraznost nemusí vonět každému (a podle dosavadních ohlasů také nevoní). „Frozen In Time“ začíná zábleskem alba „Episode“, aby se na povědomé baladické tóny snesla další porce hudební naléhavosti, tentokrát odstíněná severskou melancholií. Závěr písně obstará tažný melodický motiv, který se však nijak nerozvíjí a umanutě pokračuje ve stejné tónině až do konce skladby (s čímž by určitě nesouhlasil bývalý kapelník Timo Tolkki).

Při procítěném symfo-baladickém úvodu stopy „World On Fire“ nelze neobdivovat Timův výkon, následné rozdmýchání instrumentace pobaví šlapavým tempem i pozvolna se vpíjejícím refrénem. Nejdelší položka nahrávky „Voice Of Thunder“ naopak postrádá výrazně zapamatovatelné plochy, které by korelovaly s jejím umístěním v samotném závěru nahrávky. Další výtka se už týká celého alba a míří k syntetickému zvuku, z něhož sálá strojový chlad, který má silný dopad na komplexní feeling desky. Možná to byl v souvislosti s tematickým zacílením záměr, přesto bych od kapely, která proslula silným emotivním odkazem, uvítal větší přítomnost produkčního „srdce“ (a chvílemi vlastně i toho autorského). V pořadí páté album kapely bez Tima Tolkkiho je každopádně vyspělým dílem, které reputaci Finům určitě nepokazí.

Petr Štěpnička             

Finští Stratovarius si tentokrát dali s novým albem skutečně na čas. Na novinku „Survive“ museli fanoušci čekat dlouhých sedm let. O to větším překvapením však je, že to téměř není slyšet. Od alba „Elysium“ se kapela točí v pomyslném kruhu, ze kterého se ne a ne dostat. Nechápejte mě špatně. Stratovarius stále točí kvalitní alba, na kterých je hned několik hitů. Co jim však schází? Skladatelský um Tima Tolkkiho. Poté, co se cesty Tolkkiho a kapely rozdělily, už to zkrátka nejsou Stratovarius, které jsem poslouchal ve dne v noci. Na albu „Polaris“ Tolkkiho odchod ještě nebyl příliš znát, neboť se zbytek kapely snažil fanouškům dokázat, že mohou spolehlivě fungovat i bez jeho osobnosti. Od následujícího „Elysium“ se z kapely začala vytrácet power/speed metalová esence a zpěvák Timo Kotipelto začal rezignoval na vysoké tóny, které jsou pro melodický metal tak charakteristické. Každé následující album obsahovalo stále více a více progresivity a skladby začaly splývat. U novinky mám opět pocit, že poslouchám spíše Kotipeltovu novou sólovou desku.

Začátek alba nezní vůbec špatně. Titulní „Survive“ má ambice stát vedle klasických hitů „Paradise“ či „Eagleheart“. Následující „Demand“ patří mezi to nejlepší, co deska nabízí. Ze skladby je doslova cítit, jaký kapela měla hlad po novém melodickém metalu. Z alba dále vyčnívá pohodová „We Are Not Alone“, z níž pozitivní nálada čiší na sto honů, hitová „World on Fire“, a speedovka „Glory Days“, jejíž refrén navodí příjemnou nostalgickou vzpomínku na časy minulé. Zbytek alba se drží v mírném nadprůměru, ale bohužel nenabízí nic zásadního. To se týká i závěrečného eposu „Voice of Thunder“, který v závěru přinese perfektní kytarové sólo, ale jinak je jeho délka zbytečně dlouhá. Fanoušci současné tvorby Stratovarius budou spokojeni, neboť dostanou novou dávku skladeb, které se drží zajetých postupů a většina z nich obsahuje chytlavé refrény, které kluci zkrátka umí. Fanoušci starších desek však příliš jásat nebudou.

František Šafr 6,5/10

stratovarius.com

YouTube ukázka - Firefly

Seznam skladeb:
1. Survive
2. Demand
3. Broken
4. Firefly
5. We Are Not Alone
6. Frozen in Time
7. World on Fire
8. Glory Days
9. Breakaway
10. Before the Fall
11. Voice of Thunder

Sestava:
Timo Kotipelto - zpěv
Matias Kupiainen - kytara
Lauri Porra - baskytara
Jens Johansson - klávesy
Rolf Pilve - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 57:59
Produkce: Matias Kupiainen
Label: earMUSIC
Země: Finsko
Žánr: power metal

Diskografie:
1989 - Fright Night
1992 - Twilight Time
1994 - Dreamspace
1995 - Fourth Dimension
1996 - Episode
1997 - Visions
1998 - Destiny
2000 - Infinite
2003 - Elements, Part I
2003 - Elements, Part II
2005 - Stratovarius
2009 - Polaris
2011 - Elysium
2013 - Nemesis
2015 - Eternal
2022 - Survive

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.10.2022
Přečteno: 4064x




počet příspěvků: 14

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pánové, dejte si...7. 10. 2022 17:23 Jirka
V po-tolkkiovské...6. 10. 2022 10:41 htaedas
Že by si Tolkki...5. 10. 2022 19:27 Hall of Flames
..akurát počúvam...5. 10. 2022 18:52 Kamzo
to minstrell:Tvůj názor na...5. 10. 2022 15:34 Petronius


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.14218 sekund.