TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




QUEENSRŸCHE - Digital Noise Alliance

Je řada fanoušků, kteří se slzou v koutku oka vzpomínají na dobu, kdy v čele Queensrÿche stál zpěvák Geoff Tate, protože propůjčil hlas nezapomenutelným albům „Operation: Mindcrime“ a „Empire“. Je však dobré si jednou pro vždy přiznat, že dnešní Queensrÿche se bez Tatea rozhodně obejdou. Nejen pro to, že kapelu na řadu let vkormidloval do podivného alternativního prostoru, v němž každá další deska byla pro zlost a cvičila s nervy fanoušků nebezpečně silným způsobem, ale i proto, že se Queensrÿche podařilo najít Todda La Torreho. Vokalistu, jenž disponuje podobně vášnivým hlasem jako Tate, s jehož příchodem kapela definitivně odhodila experimentální období a zahlásila návrat k největším trhákům kariéry. Spíše žánrově než v tak silné umělecké formě, ale i tak to bylo něco, na co staří fanoušci dlouho čekali. Dokázali to ocenit zejména na bezejmenném albu z roku 2013, které La Torreho představilo nejlepším možným způsobem.

Problém s pěveckým postem u Queensrÿche nenastal a s přihlédnutím, co dělal Tate po bouřlivém rozchodu, je docela dobře, že se věnuje něčemu jinému než devalvaci jména bývalé kapely. Co však je trochu horší, úroveň materiálu po euforicky přijaté desce „Queensrÿche“ začala mírně padat. Nejedná se o něco takového, co se přihodilo po posledním klasickém albu „Promised Land“, spíše novodobá díla začínala sklouzávat do rutiny, a oč bylo vrcholových momentů méně, o to více sílilo přesvědčení, že kapela svůj druhý zenit už nezažije. Z desek „Condition Hüman“, „The Verdict“ i novinky „Digital Nouse Alliance“ je až bytostně cítit snaha vrátit se do zlatých časů na přelom osmdesátých a devadesátých let, ale zůstává jen u toho. Nedá se říct, že tyto desky byly špatné jako ty, na nichž Tate předváděl experimentální choutky, ale pořád k vrcholům ne a ne dosáhnout.

Ze sestavy nejlepší éry už v Queensrÿche zbyli jen dva muzikanti, kteří navíc nepatřili k největším kreativním oporám kapely. Kytarista Michael Wilton přišel s několika stěžejními skladbami, ale úspěch a specifický přístup ke tvorbě Queensrÿche nejvíce závisel na souhře dvou pilířů, zpěváka Geoffa Tatea a kytaristy Chrise DeGarma. A ti členy kapely dávno nejsou. Jestliže se Tatea podařilo La Torrem pěvecky zcela nahradit, nelze nahradit dávnou magii, která udělala z klasických alb vrcholová díla. Tím by chtělo být i „Digital Noise Alliance“, mířící přesně do průsečíku mezi dvě nejlepší nahrávky „Operation: Mindcrime“ a „Empire“, ovšem s materiálem, který takovou sílu nemá. Mluvit v souvislosti s novinkou o nadčasových skladbách nelze, protože si až okatě berou inspiraci z minulosti kapely.

„Digital Noise Alliance“ dokáže zasytit. Ale nejedná se o bůhvíjakou delikatesu, vše je docela dobře průhledné a hrané tak, aby měla kapela co největší jistotu, že tvoří přesně podle kdysi nejúspěšnějších formulek. Umí se vybičovat k velkému výkonu v dramatické „Lost In Sorrow“ nebo v baladě „Forest“, která by snad chtěla být druhou „Silent Lucidity“, ale i u těchto vrcholů máte pocit, že jste něco podobného od Queensrÿche slyšeli. Na to, že si kapela vždy zakládala na slůvku progresivní v označení své tvorby, toho nabízí novinka pramálo. Progres je možná nejvíce ke slyšení v „Sicdeath“, která působí, jako kdyby vypadla z loňské La Torreho sólovky, ovšem rozhodně se nedá mluvit o žádné extra silné skladbě. Více proto potěší věci, v nichž Queensrÿche hrají na absolutní jistotu a vytahují ze šuplíku nejsilnější atributy v podobě epičtějších pasáží. Největší sílu mají v „Lost In Sorrow“, „Out Of The Black“ či „Tormentum“, v nichž se přibližují na dostřel kouskům z „Operation: Mindcrime“ či „Empire“, ovšem o jejich dosažení či překonání se mluvit nedá.

Deska trpí i nadměrnou stopáží, kapela ji natáhla na více než hodinu a na závěr umístila naprosto zbytečnou coververzi „Rebel Yell“ od Billyho Idola, která je možná nahrána pro radost, ale legendární skladbě nepřidává vůbec nic. „Digital Noise Alliance“ je jen další slušná deska, typická práce posttateovské kariéry, takže potěší zejména ty, kteří si oblíbili i minulá alba. Opět ale nedokáže rozporovat skutečnost, že poslední skutečně skvělé a vzrušující dílo natočila kapela v roce 1994.

Jan Skala             


www.queensrycheofficial.com

YouTube ukázka - Forest

Seznam skladeb:
1. In Extremis
2. Chapters
3. Lost In Sorrow
4. Sicdeth
5. Behind The Walls
6. Nocturnal Light
7. Out Of The Black
8. Forest
9. Realms
10. Hold On
11. Tormentum
12. Rebel Yell

Sestava:
Todd La Torre - zpěv
Michael Wilton - kytara
Mike Stone - kytara
Eddie Jackson - baskytara
Casey Grillo - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 1:00:25
Label: Century Media
Země: USA
Žánr: hard rock/heavy metal

Diskografie:
1984 - The Warning
1986 - Rage For Order
1988 - Operation: Mindcrime
1990 - Empire
1994 - Promised Land
1997 - Hear In The New Frontier
1999 - Q2K
2003 - Tribe
2006 - Operation: Mindcrime II.
2007 - Take Cover
2009 - American Soldier
2011 - Dedicated To Chaos
2013 – Frequency Unknown
2013 - Queensrÿche
2015 - Condition Hüman
2019 - The Verdict
2022 - Digital Noise Alliance

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.11.2022
Přečteno: 2047x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to dávno nejsou ty...18. 01. 2024 21:56 GrayWolf
Velmi solidní albumDle mě...3. 11. 2022 11:14 Subeer
Na druhou stranuNutno dodat, že...2. 11. 2022 16:01 Antony
Roste s každým poslechemPři prvním...2. 11. 2022 6:00 Zdeněk Obrusník
6/10Počul som to 3x a...1. 11. 2022 22:58 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11441 sekund.