RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EPICA - The Alchemy Project

Holandská symfo-metalová stálice Epica měla vždy skvělá EP, která mnohdy přinášela zajímavější materiál než řadová alba. Rok a půl po předchozí výborné desce „Omega“ přišel čas na novou hudbu v podobě EP „The Alchemy Project“. Název velice pěkně obsah nahrávky a potěší i humorný obal nahrávky. EP trvá přes půl hodiny a tak by mohlo jít klidně o klasické album. Sedm skladeb demonstruje alchymii mezi Epicou a dalšími umělci. Všechny skladby jsou propojením hudby typické pro Epicu a tvorby dalších muzikantů a zpěváků. Holanďané v nich ukazují, že stále mohou něčím překvapit.

Začíná se zostra. „The Great Tribulation“ je kooperací s Fleshgod Apocalypse. Epica si ponechává svou tvář, nikdy se nevrhne do takových rychlostí, jak to dělají Fleshgod Apocalypse, ale přesto si posluchač užije blast beatů a větší přítomnosti death metalu. Je skvěle slyšitelné, jak dobře se povedlo kapely skloubit. Tím, že obě hrají podobný žánr, lze vlastně konstatovat, že se jedná o tvrdší verzi Epicy. V každém případě je rozjezd EP monstrózní. Poněkud překvapivější je skladba „Wake The World“ ve které hostuje Tommy Karevik z Kamelot (což tolik nešokuje) a klávesista (či hráč na hammondky) Uriah Heep Phil Lanzon. Ten se částečně podílel i na skládání písně, takže dostanete nevšední mix symfo-metalu a prog rocku ve stylu „sedmdesátek“. Povedený a netypický song. Jasnou hitovkou je „The Final Lullaby“ s Jørgenem Munkebym ze Shining. Ten předvádí povedený duet se Simone a také zapojí svůj mocný nástroj – saxofon. Nelze si nevšimnout podobné melodiky, jakou se Shining prezentovali ne své poslední rockovější desce. Vrcholem písně je prog metalová lahodná mezihra se saxofonem. I přes hitovost je píseň pořádně metalová a nakopávací.

V baladě „Sirens – Of Blood And Water“ hostují Charlotte Wessels (ex-Delain) a Myrkur, jejíž tvorba je znát snad jen v některých vokálních aranžích a doprovodných vokálech. Jde o skladbu, v níž se zpěvačky krásně doplňují a daří se jim navodit kouzelnou atmosféru. Jako Sirény vás budou lákat k sobě a vy se moc rádi poddáte. Epice se povedlo píseň krásně gradovat a z balady udělala vrchol nahrávky. Povedený je i text a zpěvačky se dokázaly do role Sirén opravdu převtělit. „Death Is Not The End“ vás metalově rozseká, Epica přepne do svého nejtvrdšího módu. Zařve si a zazpívá Björn „Speed“ Strid (Soilwork) a zahraje Frank Schiphorst (MaYan). Nechybí mocné orchestrace a pocit, že vás chce Epica zničit. Takový náklep snad ještě nenahrála. Vše odlehčí jen melodický refrén se Simone. Když se zdá, že tvrději být už nemůže, přichází „Human Devastation“. Zde dostal prostor Henri Satller z God Dethroned a Sven De Caluwé z Aborted. Tato jména budí respekt a napovídají, že musí přijít něco death metalového. Zvířecí growl Svena a chorobný chropot Henriho (obstaral i kytary) doprovází brutální death metalovou jízdu, která si vzala něco z kapel obou hostů a také death ´n´ rollu, jaký hráli Entombed. Nenajdete žádné orchestrace, Simone si zde také nezazpívala. Tohle je prakticky non-Epica song a jízda, jakou od Epicy asi nikdo nečekal. Závěr patří téměř sedmiminutové „The Miner“. Vracíme se na pole symfonického metalu, ale je zde i dostatek prostoru pro extrémní metal. Nicméně se jedná o epickou a výpravnou skladbu, která si žádala více hostů, zapojil se Asim Searah z Damnation Plan, Nillo Sevänen z Insomnium a bicích se ujal Roel Van Helden z Powerwolf. Zajímavá sestava ve skladbě, která kouzlí s atmosférou a zasněnou náladou. Melodie na dlouho uvízne v hlavě, tohle je parádní provedení symfonického metalu, které není nabubřelé a představuje barvitou hudební cestu.

„The Alchemy Project“ je nesmírně zajímavá nahrávka. Hosté na desce fungují jako členové kapely a nejen hlasy, které chtěla mít Epica na albu. Někteří z nich se zapojili jako muzikanti, jiní jako skladatelé a vzniklo kolektivní dílo. Epica se nebojí sáhnout do své hudby a nechat ji obohatit o další vlivy. EP je překvapivě tvrdé a nabídne nejextrémnější polohu kapely, rovněž ale sáhne po progresivním rocku a metalu. Na své si přijdou i milovníci melodií. „The Alchemy Project“ má zkrátka všechno. Epica si na sebe upletla bič, protože bude jen těžko navazovat na takhle jedinečné dílo. Excelentní nahrávka, která představuje to nejlepší, co dnešní metal dokáže nabídnout.

Tomáš Marton             


www.epica.nl

YouTube ukázka - The Final Lullaby

Seznam skladeb:
1. The Great Tribulation
2. Wake the World
3. The Final Lullaby
4. Sirens - Of Blood and Water
5. Death Is Not the End (The Remnants of War)
6. Human Devastation
7. The Miner

Sestava:
Simone Simons - zpěv
Mark Jansen - kytara, zpěv
Isaac Delahaye - kytara
Rob van der Loo - baskytara
Coen Janssen - klávesy
Ariën Van Weesenbeek - bicí

Hosté (zpěv, instrumentace, songwriting):
Fleshgod Apocalypse
Myrkur
Phil Lanzon (Uriah Heep)
Tommy Karevik (Kamelot)
Jørgen Munkeby (Shining)
Charlotte Wessels
Frank Schiphorst (MaYan)
Björn "Speed" Strid (Soilwork)
Henri Sattler (God Dethroned)
Sven de Caluwé (Aborted)
Asim Searah (Damnation Plan)
Niilo Sevänen (Insomnium)
Roel van Helden (Powerwolf)

Rok vydání: 2022
Čas: 35:51
Label:Atomic Fire Records
Země:Nizozemsko
Žánr: Symfonický metal

Diskografie:
2003 - The Phantom Agony
2005 - Consign to Oblibion
2007 - The Divine Conspiracy
2009 - Design Your Universe
2012 - Requiem for the Indifferent
2014 - The Quantum Enigma
2016 - The Holographic Principle
2021 - Omega
2022 - The Alchemy Project

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.11.2022
Přečteno: 2395x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.29672 sekund.