CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WEDNESDAY 13 - Horrorfier

Jsou umělci, kteří by neměli natočit víc než deset alb, protože je u nich záruka, že se začnou natolik opakovat, že se každá další deska sklouzne k mlácení prázdné slámy. Patří k nim i americký podivín Joseph Poole, říkající si Wednesday 13. V dobách, kdy stál v čele kultovních Murderdolls světu nepřinášel nic nového, ale alespoň s bývalým bubeníkem Slipknot Joeyem Jordisonem (dej mu pánbů věčnou slávu…) vytvořil zajímavou symbiózu horror punku, gotického děsu a špetky industriálního lomozu, která měla minimálně na prvních dvou albech opodstatnění. Už jen proto, že představovala variantu pro zklamané příznivce Roba Zombieho, jenž po vydání debutu „Hellbilly Deluxe“ nebyl schopný navázat na vysokou úroveň této desky. Smysl měly i vcelku naivní Josephovy předchozí pokusy s prvotní formací Frankenstein Drag Queen From Planet 13, hardrockovější projekt Gunfire 76 z roku 2009 a i některá starší alba sólové tvorby.

Nejlépe to symbolizoval prvními dvěma deskami „Transylvania 90210: Songs Of Death, Dying And The Dead“ a „Fang Bang“, ovšem nejpozději od alba „Skeletons“ došlo k autorskému vyčerpání, které trvá dosud. Výjimkou mohlo být nebývale dospělé album „Condolences“, ovšem stačí fanoušci jasně naznačili, že tudy cesta nevede a Wednesday se musel na dalším počinu „Necrophaze“ vrátit ke starému známému. A to je špatně, protože to samé pokračuje i na novince „Horrorfier“, která tím trpí víc než jakákoliv předchozí nahrávka. Ne snad proto, že by na ní Wednesday 13 zažívali nějaký velký kvalitativní sešup nebo přišli s albem, které by neslo známky amatérismu či bylo spíchnuté horkou jehlou. Ale prostě ta deska nebaví. Je nudná, předvídatelná, plná otřepaných klišé a cílená na absolutní jistotu. Uspokojivé odpovědi na otázku "proč ji vůbec poslouchat" se nedostává…

„Horrorfier“ je přesně typem alba, které kvůli předvídatelnosti a nevýraznosti zapadne velmi rychle. Navzdory tomu, že Josephovi se podařilo vytvořit výtečnou hymnu „Return To Haddonfield“, která je ozdobou jeho kariéry za posledních deset, možná patnáct let. v tomto ohledu je „Return To Haddonfield“ na „Horrorfier“ osamocena. Ční nad ostatními skladbami jako Kilimandžáro nad travnatými rovinami Tanzánie a jediná věc, která se jí jakž takž přibližuje na dostřel, je frackovitá, glam metalem načichlá „Halfway To The Grave“, v níž Wednesday pochopil, že právě toto je tvář, která jeho tvorbě sluší nejvíce. Mnohem víc, než když si hraje na epigona Roba Zombieho a pokouší se vytvořit záměrně děsuplnou atmosféru. byl v tom kdysi silný, ale to nejdůležitější řekl před dvaceti lety. Dnes to působí místy i docela směšně.

Podobné skladby jako titulní "Horrofier“, „Insides Out“, „Exhume And Devour“ nebo „Christine: Fury In The Night“ už Wednesday v minulosti vytvořil a to v mnohem přesvědčivější podobě. Teď z toho zbyla jen původní forma, která je plněna nenápadným materiálem, jenž postrádá silné melodické momenty a kde se sází jen na tlak, zbytečně nabušený zvuk (méně by znamenalo více) a producentské dovednosti. Kde je ale skladatelská lehkost, podstata skladby jako takové? Zdá se, že to Wednesday stále více zapomíná. Proto dojde i k přehmatu „Good Day To Be A Bad Guy“, která by mohla být slibnou punkovou věcí s temným nádechem, ale v refrénu se zlomí do bohapusté hospodské odrhovačky. Tohle snad Wednesday nemá zapotřebí, podobné skladby zavání diskreditací jména.

„Horrorfier“ dokumentuje stav, kam se kariéra amerického muzikanta ubírá. Není překvapivé, že jde o vlažnou, průměrnou nahrávku, která se tváří být dokonalá, ale pod povrchem je znát, z jak slabého materiálu je vytvořena. Sem tam situaci dokáže zachránit stále ještě silný a dostatečně charismatický hlas hlavního představitele, který se pohybuje v intencích Alice Coopera, Roba Zombieho, Glenna Danziga či Marilyna Mansona, ale i to je prvek, který nebude možné obhajovat navždy. V tomto případě je nutná sebereflexe.

Jan Skala             


www.officialwednesday13.com

YouTube ukázka - Insides Out

Seznam skladeb:
1. Severed
2. Insides Out
3. Exhume And Devour
4. You`re So Hideous
5. Good Day To Be A Bad Guy
6. Return To Haddonfield
7. Horrifier
8. Hell Is Coming
9. Halfway To The Grave
10. Christine: Fury In The Night
11. The Other Side

Sestava:
Wednesday 13 - zpěv, klávesy
Roman Surman - kytara
Jack Tankersley - kytara
Troy Doebbler - baskytara
Daniel Fox - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 39:05
Label: Napalm Records
Země: USA
Žánr: horror punk/hard rock/glam metal

Diskografie:
2005 - Transylvania 90210: Songs Of Death, Dying And The Dead
2006 - Fang Bang
2008 - Skeletons
2011 - Calling All Corpses
2013 - The Dixie Dead
2015 - Monsters Of The Universe: Come Out And Plague
2017 - Condolences
2019 - Necrophaze
2022 - Horrorfier

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.12.2022
Přečteno: 934x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Reaguji na zmínku o...14. 12. 2022 15:40 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11303 sekund.