ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SODOM - Get What You Deserve

Šestá řadovka Sodom měla ukázat, jak si povede Tom Angelripper bez svého letitého souputníka, bicmena Witchhuntera, který musel kapelu opustit kvůli problémům s alkoholem. Dokáže německý frontman obstát jako jediný původní člen a zároveň hlavní skladatel? K jakým končinám nasměruje svoji kapelu? Bude to thrash, „Motörhead punk“, death nebo něco úplně jiného? Všechny tyto otázky zodpovědělo album „Get What You Deserve“, které pod štítem labelu Steamhammer vyšlo 10. ledna roku 1994.

Po Tomově boku zůstal stát – alespoň na chvíli - kytarista Andy Brings, který do skladatelské mlýnice přihodil tři kousky. Novicem se stal sympatický bicmen Guido Richter alias Atomic Steif, který do té doby nabíral zkušenosti u spolků Living Death, Violent Force a Holy Moses. Hlavní tvůrčí nápor nicméně ležel na Angelripperovi, jenž tuto tíhu, upřímně řečeno, neustál. Snad to bylo dobou, která přestávala být nakloněna thrashi a metalu vůbec. Autokratickou vládu převzal grunge a mnoho hudebníků najednou nevědělo, co s tím. Německý frontman nikdy nemínil vydávat podbízivá či dokonce tendenčně laděná alba, což mu slouží ke cti. Na druhou stranu se evidentně ocitl v nejistém rozpoložení, které mělo za následek stvoření několika bídných alb.

Fošna „Get What You Deserve“ je prvním z nich. K produkci nahrávky nebyl po dlouhé době pozván Harris Johns, ale jistý Wolf Stach, který se zvukovým inženýrstvím teprve začínal. Bylo by alibistické napsat, že je to na šesté studiovce Sodom znát, protože je možné, že výsledný sound byl vytvořen podle požadavků kapely (alibistické jsou napak Angelripperova zpětná prohlášení o tom, že je spokojený se zvukem každého alba). Je v něm patrný jakýsi ostentativní návrat do raných osmdesátek, kdy špinavá a nečitelná produkce k některým stylotvorným deskám patřila. Jenže něco jiného je soudobá patina, na kterou lze nahlížet pohledem nostalgie, a něco jiného album z devadesátých let, u nějž může podobné vysvětlení zakrývat řemeslnou nemohoucnost. Samozřejmě že se najdou lidé, kteří budou inkriminovaný zvuk (případně každý dostatečně chaotický sound) považovat za „nádherně old-schoolově zabarvený“. Nenechme se ale zmást. Tohle album sice zní špinavě, ale nikoli v pozitivním slova smyslu. Je to prostě jenom nezvládnutý produkční bordel.

Jinou otázkou je, zda to má vzhledem ke „kvalitě“ hudby vůbec cenu řešit. Angelripperův gang zvolil jako hlavní žánrový tahák HC punk, což by teoreticky parádně fakovalo celý svět omámený grungem, jenže to by muselo být co poslouchat. Někde v hloubi tónů je slyšet jakýsi potenciál, např. v úvodní titulce nebo navazující „Jabba the Hut“, jejíž refrén se natolik vtírá do hlavy, až tam zůstane viset dlouho po dohrání desky. Vyloženě špatně není ani ve společnosti songu „Unbury the Hatchet“, který dokonce připomíná staré dobré kousky kapely, nebo „Sodomized“, jež zaujme poutavě nabíraným refrénem (pro který platí to samé, co pro „Jabba the Hut“). Za zmínku stojí ještě napůl srandovní, napůl vážná ekologická agitka „Tribute to Moby Dick“, na které se hudebně i skladatelsky vyřádila celá sestava (nicméně poslouchat psychotické velrybí pištění může představovat určité riziko pro labilní či sjeté duše).

Zbytek playlistu působí jako shluk náhodné improvizace, v níž jedinou podmínkou pro nahrání alba bylo stoupnout si do studia a začít vyluzovat nějaké zvuky. Kapela chvílemi působí jako pod parou (viz song „Die Stumme Ursel“, který je - společně se singlovou předělávkou „Abber bitte mit Sahne!“ od Udo Jürgense - jakýmsi předobrazem Angelripperovy pozdější metalové dechovky s názvem Onkel Tom), jindy jako nekoordinovaný a zmatený sbor, jenž si prostě jenom nevěděl rady. A tak hrál a spoléhal na velkorysost svých fanoušků. Ti to se svojí oblíbenou kapelou neměli lehké. Sodomité jejich věrnost často pokoušeli, přičemž největší test této oddanosti - podobně jako u jiných metalových kapel - přišel v půli devadesátých let. Bylo to opravdu na hraně, budoucnost ale díky bohu ukázala, že šlo jenom o dočasný a tím pádem akceptovatelný pád formy.

Petr Štěpnička             


sodomized.info

YouTube ukázka - Silence Is Consent

Seznam skladeb:
1. Get What You Deserve
2. Jabba the Hut
3. Jesus Screamer
4. Delight in Slaying
5. Die stumme Ursel
6. Freaks of Nature
7. Eat Me
8. Unbury the Hatchet
9. Into Perdition
10. Sodomized
11. Fellows in Misery
12. Tribute to Moby Dick
13. Silence Is Consent
14. Erwachet!
15. Gomorrah
16. Angel Dust

Sestava:
Tom Angelripper – zpěv, baskytara
Andy Brings – kytara
Atomic Steif– bicí

Rok vydání: 1994
Čas: 44:13
Produkce: Wolf G. Stach
Label: SPV/Steamhammer
Země: Německo
Žánr: HC punk/thrash metal

Diskografie:
1986 - Obsessed By Cruelty
1987 - Persecution Mania
1989 - Agent Orange
1990 - Better Off Dead
1992 - Tapping The Vein
1994 - Get What You Deserve
1995 - Masquerade In Blood
1997 - Til Death Do Us Unite
1999 - Code Red
2001 - M-16
2006 - Sodom
2007 - The Final Sign Of Evil
2010 - In War And Pieces
2013 - Epitome of Torture
2016 - Decision Day
2020 - Genesis XIX

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.02.2023
Přečteno: 1163x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Joto bylo tehdá...15. 02. 2023 14:11 Antony
Tento abum som...12. 02. 2023 12:28 Meres
Já zas v Sodom...12. 02. 2023 5:49 Mr.Deadhead
Zásadní problém...11. 02. 2023 20:41 orre
Tomuhle albu...11. 02. 2023 13:48 Mr.Deadhead


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1038 sekund.