RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SCREAMER - Kingmaker

„Vykovaný do ocele v temných lesích švédského venkova, Screamer vztyčují vysoko svůj prapor! Pevně zasazeni do hlubokých tradic heavy metalu, Screamer neztrácejí ze zřetele to, co je opravdu důležité – dobré melodie, dobré pití a dobré časy!“ V charakteristice vypůjčené ze životopisu švédských heavíků Screamer je obsaženo všechno podstatné, k čemu se ve čtrnáctém roce existence a na pátém albu „Kingmaker“ švédská pětice dopracovala.

Švédský původ kapela nezapře, pojem Hammerfall bude jedním z těch, který by při detailnějším popisu skladeb přišel na paškál opakovaně. Při žonglování s pojmem venkov se nabízí jako synonymum pojmy nekomplikovanost, bezprostřednost i určitá přitažlivá naivita. Hluboké tradice heavy metalu vás nasměřují do náruče Judas Priest, stejně jako k poznatku, že Screamer ani v nejmenším neřeší fakt, že hudební svět je v neustálém vývoji, takže „Kingmaker“ používá stejná ozubená kola jako soubory v osmdesátých a devadesátých letech (nutno podtrhnout, že v péči Screamer jsou důkladně promazaná). A co je zásadní – na prvn9 položku, kterou kapela považuje za důležitou, se dá stoprocentně spolehnout, a když si zajistíte alespoň slzu druhé z nich, třetí vás rozhodně nemine.

Lovit ze studny energických, svižných skladeb, psaných podle osvědčené matrice na chytlavou jistotu, zahraných se zjevným zápalem a chutí (naštěstí, to je základní devíza, která z „Kingmaker“ dělá přitažlivou žánrovou pochoutku), reprezentativní vzorky je celkem zbytečné, Screamer nenapsali žádné přelomové hity, ale zároveň na desku nedali žádnou vatu, takže vsadit lze na kteroukoliv položku. Snad pro určitou výjimečnost zásluhou volnějšího tempa nelze přehlédnou „Ashes And Fire“, díky nejvýraznějšímu užití hammondek, které do hudby Screamer vkládají příjemnou hard rockovou příchuť a zároveň vlivem až power metalové lehkosti může aspirovat na tahouna desky i koncertů melodická lahůdka „Chasing The Rainbow“, ale fakt, že kapela coby videoklipové taháky vybrala titulní skladbu a položku „The Traveler“, nejlépe vypovídá o tom, jak soudržnou nahrávkou „Kingmaker“ je.

Zdůraznit je třeba i fakt, že Screamer nejsou žádní agresivní buchaři a heavy metal v jejich podání má hodně přístupnou a pohodovou atmosféru – jako by klukům při psaní desky někde v pozadí hrály desky, orientované na melodické A.O.R., a tahle příchuť se do celkového vyznění otiskla. Věřím tomu, že kdyby Screamer s „Kingmaker“ přišli v příhodnější době, mohlo být jejich jméno skloňováno ve stejné kategorii jako Hammerfall. Screamer nejlepší dobu o nějaké desetileté prošvihli, takže výsledkem je „jen“ žánrově vydařené album.

Savapip             


www.wearescreamer.com

YouTube ukázka - Kingmaker

Seznam skladeb:
1. Kingmaker
2. Rise Above
3. The Traveler
4. Hellfire
5. Chasing the Rainbow
6. Ashes and Fire
7. Burn It Down
8. Fall of a Common Man
9. Sounds of the Night
10. Renegade

Sestava:
Andreas Wikström - zpěv
Dejan Rosic - kytara
Jonathan Aagaard Mortensen - kytara
Fredrik Svensson Carlström - baskytara
Henrik Petersson - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 39:18
Label: Steamhammer
Země: Švédsko

Diskografie:
2011 - Adrenaline Distractions
2013 - Phoenix
2017 - Hell Machine
2019 - Highway of Heroes
2023 - Kingmaker

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.02.2023
Přečteno: 943x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Souhlas s recenzíStandardně...18. 02. 2023 1:46 David


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10748 sekund.