ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WIG WAM - Out Of The Dark

I když měli pár světlých okamžiků, těžko lze norské Wig Wam řadit mezi lídry skandinávské glam metalové vlny, která kulminovala v letech 2009 až 2012. Wig Wam si z celého stylu spíše dělali srandu, než aby jej brali tak vážně jako předáci Crashdïet, Crazy Lixx nebo Reckless Love, ovšem v jejich podání to byla dvousečná zbraň. Hrůzná image, srovnatelná se Steel Panther, se mohla brát s nadsázkou, na druhou stranu kapelu nebylo možné brát vážně a to nejlepším deskám „Non Stop Rock N`Roll“ a „Wall Street“ škodilo. Jisté nepochopení mělo za následek, že se kapela rozpadla krátce po vydání alba „Wall Street“, v době, kdy skandinávský glam metal ztrácel na síle a původní přitažlivosti. Chřadli jak Crashdïet, tak Reckless Love (Crazy Lixx nejlepší roky teprve čekaly) a proto se nedalo předpokládat, že by se na Wig Wam čekalo s otevřenou náručí. Kapela si dala chvilku oddech a teprve před dvěma lety přišla s comebackovou nahrávkou „Never Say Die“.

Na ní udělala korekturu stylu, původní glam metal nahradila většími heavy metalovými tendencemi. Sice se nedalo mluvit o úplně typickém výrazu ve stylu ozvěn Nové vlny britského heavy metalu či jejich modernější variace, ale obavy, že se z Wig Wam stanou daší soudobě eurometaloví Dynazty, byly na místě. Neděje se tak, jak je vidět z novinky „Out Of The Dark“, byla comebacková „Never Say Die“ spíše úkrokem stranou než novým směrem. Jedním dechem je třeba dodat, že to je dobře. Jestliže si na minulé desce Norové vybrali slabší chvilku, neboť jim nesedl pokus o tvrdší styl, neměli dostatek nosných skladeb a celkově působili trochu dědkovským dojmem, v případě „Out Of The Dark“ můžete zapomenout na řadu výtek, které provázely minulý počin. Není to tak, že by Wig Wam zažívali svůj vrchol, ale přece jen se jim daří důstojně navazovat na silnější alba z doby kolem roku 2010. Víc po nich asi žádat nelze, protože pauza, kterou zažili, byla docela dlouhá a léta ve službě rock n`rollu přece jen utíkají rychleji než ostatním smrtelníkům.

„Out Of The Dark“ svým způsobem navazuje na „Never Say Die“, ovšem více na starší tvorbu, což je největší deviza. Do Wig Wam se vrací někdejší hitovost, na minulém albu tolik maskovaná za tvrdší skořápku, a i když heavy metalový poprašek ulpěl i na nové desce, není nijak zásadní. Důležitá je silná skladba. Důrazné kytary, nosné melodie a zapamatovatelný refrén, to jsou Wig Wam model roku 2023, a jsou přitažlivější než před dvěma lety. Vyčistil a usadil se i projev zpěváka Ågeho Stena Nilsena, který se už nesnaží o navztekanější a hrubší výraz, což byla poloha, která mu příliš k duhu nešla. Znovu více šplhá do výšek a tahá melodie do typicky glam metalových poloh i v tvrdších skladbách jako v „God By Your Side“, která se může pyšnit riffy, za něž by se nestyděl ani Zakk Wylde nebo v titulní „Out Of The Dark“, jež nejvíce demonstruje spojitost s minulou „Never Say Die“.

Důležitý je návrat klasické glamové chvástavosti a drzého úšklebku. To nejlépe charakterizují skladby „High And Dry“ a „Forevermore“, lehce připomínající klasická alba Def Leppard, instrumentálka „79“, „Ghosting You“, v níž se lehce ozve feeling sólové práce Davida Lee Rotha, „The American Dream“, pro změnu reflektující odkaz Mötley Crüe, či typická powerbalada „The Purpose“. Zde je ukryt pravý kapelní poklad (jestli se dá s něčím takovým v souvislosti s Wig Wam hovořit), díky těmto skladbám působí letošní album Wig Wam přitažlivěji než dva roky stará práce. Nejde o to, že se v nich vrátili ke svému původnímu výrazu, ale především o to, že v nich dělají to, co jim jde nejlépe. Jako kdyby se vracelo původní nadšení, které je říznuté dávkou ironie, ale to lze při slušné koncentraci dobrých skladeb kapele odpustit.

Formou i vyjádřením má novinka docela blízko k desce „Wall Street“, rozhodně více než k předchozí nahrávce a dokáže nostalgicky evokovat slavnou éru glam metalu, což byl prvotní impulz, s jakým kdysi muzikanti kapelu zakládali. Na „Out Of The Dark“ se původním ideálům nezpronevěřili, ač se ikonám stylu nevyrovnávají. Fanoušky jistě potěší letos více, než tomu bylo před dvěma lety a díky „Out Of The Dark“ dává jejich comeback větší smysl.

Jan Skala             


www.wigwamofficial.com

YouTube ukázka - Out Of The Dark

Seznam skladeb:
1. Out Of The Dark
2. High And Dry
3. Forevermore
4. Bad Luck Chuck
5. Uppercut Shazam
6. Ghosting You
7. The Purpose
8. The American Dream
9. 79
10. God By Your Side
11. Sailor And The Desert Sun

Sestava:
Åge Sten Nilsen - zpěv
Trond Holter - kytara
Bernt Jansen - baskytara
Øystein Andersen - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 44:13
Label: Frontiers Music
Země: Norsko
Žánr: glam metal

Diskografie:
2004 - 667... The Neighbour Of The Beast
2006 - Wig Wamania
2010 - Non Stop Rock N`Roll
2012 - Wall Street
2021 - Never Say Die
2023 - Out Of The Dark

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.03.2023
Přečteno: 616x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09393 sekund.