ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HELEVEN - New Horizons Pt.1

V sedmém roce svého života se španělští Heleven vydávají zkoumat nové horizonty. Nasvědčuje tomu nejen název jejich třetího alba, které právě vydávají, ale i fakt, že od předchozího nahrávky "Into The Oceans", která se nesla v duchu přístupné symbiózy melodií a progových postupů, přestali trochu lpět na dosavadní tváři kapely.

Úvodní šleha „Stronger“ vás hodí do temné atmosféry moderního metalu, všemu vládnou drtivé math metalové riffy a melodický zpěv Higinia Ruize. Místy prosvítají prvky gothic metalu, ale klidně by se dala skladba zastřešit označením prog metal. Song má velmi výrazný a hitový refrén, ale jinak je poměrně netypická svou stavbou a při prvních posleších dovede být překvapivá. I „Toro“ má pořádně vrčivé a drsné kytary. Znovu tvoří kontrast k hutnému metalovému spodku pěvecké výšky a melodie. Zpočátku tomu chybí snad jen growl, na který však ve druhé polovině skladby také dojde.

„The Unknown“ má přes šest minut a riffy opět drtí kosti. Tentokrát je píseň o něco více zaměřená na atmosféru a vzletné vokály. Brutální (téměř meshuggahovské) výpady jsou povzneseny do výšin kytarovým sólem. Heleven udržují kontinuitu nahrávky a tak ani titulní song nevybočuje. Jeho závěr však silně evokuje tvorbu Gojiry a její práci s harmoniemi. Změnu přináší až „When The Earth Leaves The Sun“, klidná, zádumčivá a svým způsobem uklidňující. Kapela v ní opět ukazuje svůj dobrý čich na zajímavé melodie. Skladba je příjemně gradována a představuje to nejzajímavější z celého alba. I přestože se dá o Heleven hovořit jako o progové skupině, drží se až na výjimky jednoho postupu. Do posluchače vpustí nejprve pořádný kytarový náklep (riffy umí vážně dobré), aby tvrdost poté vyvážila melodickým zpěvem a téměř hymnickými refrény. Ze začátku alba se může dostavit nadšení, které postupně opadá, i když je každá skladba zvlášť zajímavá, jako celek působí paradoxně monotónně. A poněkud schizofrenně můžeme hodnotit i další aspekty. Heleven mají chytlavé refrény a skvělé melodie, ale zrovna tak dovedou vše přehnat až k otravnosti. Higinjo má skvělý hlas a dovede jak growl, tak především silný čistý zpěv, jenže ne vždy zní příjemně. Při velmi důkladném poslechu lze narazit na další problém - podivný chrastivý zvuk bicích (činely), a místy i kytar, jako byste si pustili k hudbě i nenaladěnou televizi a vnímali její zrnění. Jinak se album snaží o moderní zvuk, především kytary disponují sytým zvukem, který dělá dojem, že posloucháte celou hradbu riffů.

Z názvu lze soudit, že „New Horizons Pt.1“ je prvním dílem albové série. Její úvod je verzí moderního metalu s příklonem k progu. Je libo djent? Groove metal? Heleven mají schopnost psát chytlavé melodie a důrazné riffy. Mají zajímavé nápady, ale nejlepší songy vystřílí ve své první třetině. Poté se začínají trochu opakovat a střídají skvělé momenty s horšími. Výsledkem je tak nadprůměrná deska, která má ambice a šance oslovit posluchače progresivně laděného metalu, ačkoliv do budoucna je rozhodně co zlepšovat.

Tomáš Marton             


heleven.es

YouTube ukázka - Stronger

Seznam skladeb:
1. Stronger
2. Toro
3. The Unknown
4. Over The Clouds
5. New Horizons
6. The Sniper
7. When The Earth Leaves The Sun
8. Last Call To Nowhere
9. Dead Trees
10. The End?

Sestava:
Higinio Ruiz - zpěv, kytara
Álvaro Castilla - kytara
Kike Martín - baskytara
Matías Famá - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 42:50
Label: Art Gates Records
Země: Španělsko
Žánr: Prog/groove metal

Diskografie:
2019 - Medusa´s Love Story
2021 - Into The Oceans
2023 - New Horizons Pt.1

Foto: archi kapely


Vydáno: 21.03.2023
Přečteno: 867x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09241 sekund.