CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEPECHE MODE - Memento Mori

Že Depeche Mode už nejsou továrna na hity, tak jako tomu bylo v osmdesátých a devadesátých letech, je dávno známá věc. Více než čtyřicet let je pryč doba, kdy definovali synthpopovou vlnu roztančeným repertoárem prvotních, trochu infantilních hitů jako „New Life“. A pokud byste si tuto skladbu (nebo jinou libovolnou věc z prvních desek „Speak And Spell“ a „A Broken Frame“) postavili vedle věcí z nového milénia, možná byste ani nevěřili, že je hraje tatáž kapela. Milník „Black Celebration“ znamenal hodně velký krok vpřed, ovšem ani k němu už dnešní Depeche Mode tak blízko nemají. A ani k hitovým majstrštykům „Music For The Masses“, „Violator“ a „Songs Of Faith And Devotion“ Proč, když skladatelská práce leží výlučně na Martinovi Goreovi? Proč, když hlas Davida Gahana je pevný jako v dobách největší slávy? Těžko všechno svalovat na to, že z řad kapely před drahnými lety odešel Alan Wilder a loni se Depeche Mode museli vypořádat se smrtí Andyho Fletchera. Ani Wilder, ani Fletcher nebyli pro tvorbu kapela tak důležití jako Gore s Gahanem. Přesto jsou dnes Depeche Mode jen odleskem své minulosti.

Drobný úpadek (stále se nedá mluvit o tom, že by kapela tvořila špatná alba) přišel už s koncem devadesátých let. Po sérii výtečných alb ohraničených tituly „Black Celebration“ a „Ultra“ se začala kapela točit v kruhu, což nejprve ukázal singl „Only When I Lose Myself“ a pak až nečekaně zadumané a ambientní album „Exciter“. S jeho nástupcem „Playing The Angel“ Depeche Mode trochu zvedli hlavu, ale po něm následoval pokles na nižší úroveň, ze které se kapele nepodařilo vydrápat. Ztratila uhrančivost typické atmosféry, ztratila schopnost napsat hit, který by se vyrovnal dávným klenotům typu „Enjoy The Silence“, „Strangelove“, „Walking In My Shoes“, či „It`s No Good“, ztratila přitažlivost. Na desce „Sounds Of The Universe“ z roku 2009 se poprvé projevil fakt, že autorská studnice Martina Goreho není nevyčerpatelná a další alba to jen potvrdila. Zkuste zapátrat v paměti, kolik nových skladeb si od Depeche Mode z poslední doby pamatujete. Jednu? Dvě? Žádnou?

Čekat, že by novinka „Memento Mori“ vrátila Depeche Mode do zlatých časů se nedalo. Tím, že album pokračuje v tom, co představily desky „Sounds Of The Universe“, „Delta Machine“ a „Spirit“, je posluchač ze strany kapely ušetřen zklamání, přestože o euforických stavech navozených poslechem alba se mluvit rovněž nedá. Pilotní singl „Ghosts Again“ sliboval, že by se tentokrát mohlo jednat o návrat k větší formě, zbytek alba mluví trochu jinou řečí. „Ghosts Again“ je pravděpodobně nejpřesvědčivějším singlem od dob „Precious“ z „Playing The Angel“, ale ve svém entuziasmu je skladba na desce osamocená. Jako jediná obsahuje jasně čitelné hitové ambice, které od Depeche Mode člověk chce slyšet. Zbytek desky je tu zdařilejším, tu méně podařeným průměrem. Že „Memento Mori“ nebude taková sláva, jakou slibovala „Ghosts Again“, ukázal už druhý singl „My Cosmos Is Mine“, který je pro celkové vyznění alba mnohem reprezentativnějším vzorkem.

„Memento Mori“ je nepřístupná a na prvních pár poslechů špatně stravitelná deska. Má těžký, zadumaný sound, umocňovaný charismatickým Gahanovým zpěvem, má tendenci co chvíli sklouznout k ambientnímu znění, což je zase Goreho parketa. Možná se na jejím neveselém vyznění podepsala Fletcherova smrt a snad i fakt, že na některých skladbách se spolu s Gorem podílel frontman alternativních rockerů The Psychedelic Furs Richard Butler. Každopádně temnota, na starých deskách tak vítaná (protože byla dávkována ve správném poměru) je trochu na překážku, protože ze skladeb dělá trochu monotónně znějící kusy. „Soul With Me“, „Caroline`s Monkey“, „Always You, „Speak To Me“, „My Favourite Stranger“ jsou víceméně nevýrazné kusy, které jen naplňují formulky génia Depeche Mode, ale nepřinášejí vůbec nic, díky čemu by mohla být kapela stavěna na stejnou úroveň jako v minulosti. Kromě „Ghosts Again“ plně přesvědčí už jen další tři kusy, konkrétně „People Are Good“, „Never Let Me Go“ a „Wagging Tongue“, a to je na desku, na níž se čekalo šest let, docela málo.

Nelze říct, že „Memento Mori“ pokračuje v mizérii posledních patnácti let, vyloženě špatné album Depeche Mode ani za dobu, která nepatří k jejich nejlepším, určitě nenatočili. Neděje se tak ani nyní, i když novinka definitivně říká, že zlaté časy jsou pryč. Dávné hity nahradila všeobjímající temnota a alternativní přístup., Sice ukazuje, že Depeche Mode nejsou lacinou pouťovou atrakcí, za níž byli ve svých začátcích bráni, ale zároveň mluví o složení nejsilnějších zbraní.

Jan Skala             


www.depechemode.com

YouTube ukázka - Ghosts Again

Seznam skladeb:
1. My Cosmos Is Mine
2. Wagging Tongue
3. Ghosts Again
4. Don`t Say You Love Me
5. My Favorite Stranger
6. Soul With Me
7. Caroline`s Monkey
8. Before We Drown
9. People Are Good
10. Always You
11. Never Let Me Go
12. Speak To Me

Sestava:
Dave Gahan - zpěv
Martin Gore - klávesy, programování, kytara, baskytara, zpěv

Rok vydání: 2023
Čas: 50:24
Label: Columbia
Země: Velká Británie
Žánr: synth-pop/dark rock

Diskografie:
1981 - Speak And Spell
1982 - A Broken Frame
1983 - Construction Time Again
1984 - Some Great Reward
1986 - Black Celebration
1987 - Music For The Masses
1990 - Violator
1993 - Songs Of Faith And Devotion
1997 - Ultra
2001 - Exciter
2005 - Playing The Angel
2009 - Sounds Of The Universe
2013 - Delta Machine
2017 - Spirit
2023 - Memento Mori

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.04.2023
Přečteno: 2048x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
dnoV podstatě podvod...7. 04. 2023 19:05 Antony
Skladba Only When I...3. 04. 2023 20:43 Demonick
Kromě rocku a...1. 04. 2023 9:05 JT
Konečně...1. 04. 2023 0:21 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10131 sekund.