ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AUGUST BURNS RED – Death Below

Přední představitelé metalcoru August Burns Red slaví dvacet let na scéně desátou deskou „Death Below“. Kdo je s pěticí z Pennsylvánie seznámen, ten už předem tušil, jak bude pravděpodobně další zářez v diskografii znít. A nejlepší na novince je, že přináší řadu překvapení a zní jinak než byste čekali…

„Death Below“ z části variuje motivy a témata z minulých alb, mění jejich očekávání a přichází s netradičními řešeními. Je to vítaná změna po trochu nevýrazné desce „Guardians“. Kapela zní svěže a pouští se do nepříliš probádaných vod snad na všech možných úrovních. Přitom si zachovává tvář a know how, takže není nouze o kulervoucí breakdowny („Backfire“), či typické klidné mezihry s vytaženou basou („The Cleansing“). Zároveň tu máme i dvě skoro osmiminutové skladby, dvě intermezza a nádech koncepčního alba, písně se většinou na sebe napojují či různě na sebe odkazují.

Můžeme se jen dohadovat, co způsobilo tak markantní redefinici stylu kapely. Jsou to dvacetiny na scéně? Nebo covidová pauza? Nebo nové vydavatelství? Těžko říct, možná je to kombinace všech uvedených faktorů a možná nějakých dalších. V každém případě je dobře, že k takovému kroku došlo a kapela si uvědomila, že další album nemůže znít stejně. „Death Below“ je na instrumentálně vysokém levelu a pravděpodobně jde o nejpropracovanější desku kapely. Písně často změní rapidně náladu, hodně často se střídají motivy, tóniny a celková atmosféra je skrze instrumentální stránku až příjemně zlověstná a temná. Kapela se vydala šířeji a hlouběji prozkoumávat zákoutí svého subžánru a obohacuje svůj technický metalcore o deathcore facelift.

Zatímco sofistikovanější a rafinovanější riffy („Revival“, „Dark Divide“) zapříčiňují svěží poslech, barevnost alba podtrhávají hosté. Ať už se jedná o Jesseho z Killswitch Engage (regulérní melodický refrén v „Ancestry“), geniální kytarové sólo Jasona Richardsona (Chelsea Grin) v „Tightrope“ nebo vokální příspěvky J. T. Caveyho či Spencera Chamberlaina, dotvářející atmosféru, každý song tím nabyde nové vrstvy. Posluchač může velice rychle identifikovat styčné plochy jednotlivých skladeb, byť se i přes lavinu nových vjemů a neustále se měnící rytmus a tempo najdou repetitivní místa. Zejména první část alba na ně trpí více než je zdrávo, od singlu „Backfire“ však kapela zařazuje vyšší stupeň a naplno vykládá trumfy na stůl.

Absolutní pochvalu zasluhuje nejen instrumentální složka, ale také vokální. Jake Luhrs zní hrubě, drsně a jeho hluboké growly atakují deathcorové vody. Na druhou stranu se nebojí experimentovat a čas od času si střihnout i čistý vokál („Deadbolt“ či „Ancestry“ naživo). Všechny výše uvedené atributy – progresivní instrumentální stránka, široké využití hostů, snaha experimentovat a zároveň zůstat v jádru věrný svému stylu – se nádherně odrazí v závěrečné osmiminutové „Reckoning“, která po poslechu celého alba působí mnohem lépe než jako samostatný singl. Ba co víc, jedná se o jeden z nejkomplexnějších songů kapely a pravděpodobně i nejlepší závěr desky. Desky, která se svou invencí, odvahou a výraznou snahou o sebereflexi postarala o velice příjemné chvíle.

Radek Neuman             


www.augustburnsred.com

YouTube ukázka - Backfire

Seznam skladeb:
1. Premonition
2. The Cleansing
3. Ancestry
4. Tightrope
5. Fool´s Gold in the Bear Trap
6. Backfire
7. Revival
8. Sevink
9. Dark Divide
10. Deadbolt
11. The Abyss
12. Reckoning

Sestava:
Jake Luhrs - zpěv
JB Brubaker - kytara
Brent Rambler - kytara
David Davidson – basová kytara, vokály
Matt Greiner – bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 53:45
Label: SharpTone Records
Země: USA
Žánr: technický metalcore

Diskografie:
2005 – Thrill Seeker
2007 – Messengers
2009 – Constellations
2011 – Leveler
2013 – Rescue & Restore
2015 - Found in Far Away Places
2017 - Phantom Anthem
2020 - Guardians
2023 – Death Below

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.04.2023
Přečteno: 1117x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08839 sekund.