MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




REDEMPTION - I Am The Storm

Američtí Redemption jsou na scéně více než dvacet let a za tu dobu si vybudovali slušné renomé. Zejména desky z nultých let 21.století se těšily velkému úspěchu mezi fanoušky progresivního metalu. Když se v roce 2017 rozhodl z kapely odejít zpěvák Ray Adler (Fates Warning), vypadalo to špatně, nicméně se našel nástupce - Tom S. Englung z podobně laděné party Evergrey. Byl posila jak hrom a rok po svém příchodu natočil s Redemption velmi dobře přijatou nahrávku „Long Night´s Journey into Day“. Na pět let dění kolem skupiny utichlo, ale nyní je zpět s osmým řadovým albem „I Am The Storm“.

Deska obsahuje deset skladeb, z toho jsou dva bonusy. Obal z dílny Travise Smitha (Katatonia, Amorphis, Devin Townsend, Opeth a miliarda dalších) dává znamení, že novinka bude pěkně ponurá. Titulní song otvírá desku ve velkém stylu. Brutální riffovací nálož vás možná vyleká, zda jste si nespletli kapelu. „I Am The Storm“ metalově masíruje, ale zároveň jasně deklaruje, že posloucháte prog/power metalovou kapelu, třebaže riffy jsou velmi hutné. Skladba připomíná svým propojením velmi tvrdého power metalu, progu a melodického zpěvu styl dřívějších králů žánru Nevermore, u „Seven Minutes From Sunset“ se nabízí varianta, že takhle by mohli znít i Dream Theater. Redemption oproti prvnímu songu trochu zjemní, ale stále se drží v rychlém tempu. Kytary skvěle riffují, ale píseň patří sólům – a že jich tu je.

Druhý nejdelší kousek alba „Remember The Dawn“ má přes osm minut a Redemption vyučují v epičnosti. Kytarové hrdinství, táhlé melodie a parádní změny atmosféry i rytmu mají za následek téměř cinematický zážitek. K tomu si připočtěte skvělý výkon Toma Englunda a máte skladbu, kterou chcete poslouchat do zblbnutí. K dobrému metalovému albu patří i dobrá balada. „The Emotional Depiction Of Light“ se krásně rozvijí od klavírní balady až po vznešenou rockovou skladbu. Nejedná se o nic převratného nebo inovativního, ale je to výborně složená balada, která má emoce a krásnou melodii.

Největší pozornost budí čtrnáct minut dlouhá kompozice „Action At A Distance“. Začátek je baladický, jen s kytarou a Tomovým hlasem. Po třech minutách rozehrávání skladba vrcholí krásným refrénem s dojemnou melodií, kterou táhne expresivní zpěv, jenž má v zádech skvělou kytaru. Song se stále mění a vyvíjí, překvapí zcela symfonická pasáž, která působí až filmově. Kdo má rád dlouhé instrumentace, užije si v dalších částech skladby své. Závěr hezky graduje. Krátká „Turn It On Again“ vedle předchozí epické cesty trochu zapadne, protože zní docela obyčejně, i když jde o cover slovutných Genesis. „All This Time (And Not Enough)“ je druhým songem přesahujícím deset minut. Je to zároveň závěr desky, respektive její základní části. Skladba je poměrně svižná a má dostatek energie, aby vás stále držela v plné pozornosti. Je to prog metalová radost a každý moment zní výborně.

Po základní části jsou na albu ještě dva bonusy. „The Emotional Depiction Of Light (Vikram´s remix) je zmixovaný zajímavě, ačkoliv nevidím důvod, proč si stejnou skladbu dávat při jednom poslechu desky dvakrát. Jako bonus to možná některé fanoušky potěší, ale mix není ničím příliš výrazný. Druhou skladbou navíc je cover verze „Red Rain“ od Petera Gabriela. Není špatná a je zahrána ve stylu, který k Redemption pasuje, přesto se nejedná o nic pamětihodného. Pokud máte rádi originál, sáhnete raději k němu.

„I Am The Storm“ je nesmírně podařenou nahrávkou, ve které se snoubí tvrdost, melodie a epičnost, hutný power metal, progresivní kudrlinky a symfonická velkolepost. Přesto je deska poměrně temná a atmosférická. Redemption se skutečně vytáhli s vynikající deskou.

Tomáš Marton             


www.redemptionweb.com

YouTube ukázka - Remember the Dawn

Seznam skladeb:
1. I Am the Storm
2. Seven Minutes from Sunset
3. Remember the Dawn
4. The Emotional Depiction of Light
5. Resilience
6. Action at a Distance
7. Turn It On Again
8. All this Time (and Not Enough)
9. The Emotional Depiction of Light (Vikram Shankar Mix)
10. Red Rain

Sestava:
Tom S. Englund - zpěv
Nick van Dyk - kytara
Simone Mularoni - kytara
Sean Andrews - baskytara
Vikram Shankar - klávesy
Chris Quirarte - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 1:11:08
Label: AFM Records
Země: USA
Žánr: Progresivní metal

Diskografie:
2003 - Redemption
2005 - The Fullness of Time
2007 - The Origins of Ruin
2009 - Snowfall on Judgment Day
2011 - This Mortal Coil
2016 - The Art of Loss
2018 - Long Night´s Journey into Day
2023 - I Am the Storm

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.05.2023
Přečteno: 907x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09435 sekund.