DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Paul GILBERT - The Dio Album

O tom, že v Mr. Big byl největší metalista kytarista Paul Gilbert, není třeba pochybovat. Proto, že svou kariéru rozjel u losangeleských ocelářů Racer X, s nimiž v osmdesátých letech vydal speedmetalové album „Street Lethal“, i proto, že do hudby Mr. Big nikdy nevnášel příliš progresivních postupů, ale byl zastáncem hardrockové přímočarosti. Nikdy nezapíral, kde leží jeho inspirační zdroje - u Deep Purple, Black Sabbath, Rush či Rainbow. O svých hudebních kořenech vždy spíše mluvil a teď předkládá pádný důkaz. Desku věnovanou jednomu z největších zpěváků všech dob rockových, malému Italovi v amerických službách, Ronniemu Jamesi Diovi. K dílu nepřistoupil tak, jak je v dnešní době obvyklé, tedy jen otrocky přehrát vybrané největší hity. Sáhl k Diovým nejznámějším skladbám, ať už z repertoáru Black Sabbath, Rainbow, či z počátku jeho sólové tvorby, ale vypustil z nich to nejdůležitější. Diův hlas. A nahradil ho kytarou.

Je věc nevídaná vrhnout se do notoricky známých skladeb s tím, že budou v instrumentálních verzích. Na druhou stranu je to věc logická, protože Gilbert je kytarista od pánaboha, dokáže na šesti strunách kouzlit nevídané melodie. Dio byl neopakovatelný originál, takže každá verze, kterou by chtěl přezpívat jiný zpěvák, bude vždy o kategorii horší než originál. Na světě je devět let stará pocta „This Is Your Life“, kde se objevily hvězdy první kategorie Scorpions, Metallica, Anthrax, Motörhead, či Glenn Hughes, a tam coverový potenciál Diových skladeb byl zúročen do mrtě. Lepší tributní album v klasickém duchu už nikdo nemohl vytvořit. Proto musel Gilbert zvolit jinou formu, ve srovnání s „This Is Your Life“ by jakýkoliv pokus o nové přehrání skladeb byť se sebelepším zpěvákem, který by se úporně cpal do Diova výrazu, skončil pohromou. Gilbertovo album tak lze označit jako za dobrý nápad, který nahrávce, ač je to album coververzí, dává jisté opodstatnění.

Gilbert vybíral zejména ze sedmdesátých a počátku osmdesátých let, a tak je výběr ohraničen roky 1975 a 1984. V těch se dělo to nejdůležitější, co Diova kariéra nabízela. Pokud někdo dělá výběr Diových coververzí, jen velmi zřídkakdy zabrousí k albům „Strange Highways“, „Angry Machines“, „Magica“, „Killing The Dragon“, „Master Of The Moon“ nebo „The Devil You Know“. I Gilbert se pohybuje na ose „Rising“ – „Heaven And Hell“ – „Holy Diver“, přičemž důraz klade i na ostatní alba z té doby. Nahrávku tvoří čtyři skladby od Rainbow, čtyři od Black Sabbath a čtyři z prvních dvou desek Dio. Rovnoměrný výběr je trochu alibistický, když vidíme, že chybí legendárně nadpozemská „Stargazer“, a trochu zbytečně jsou zde umístěny například „Country Girl“ nebo „Stand Up And Shout“, ale to už je výtka z kategorie hnidopišských.

Co se podařilo nejlépe? Bezesporu věci, které mají silnou melodii i ve slokách. Je to hlavně úvodní dvojice „Neon Knights“ a „Kill The King“ a zlatý střed alba „Man On The Silver Mountain“, „Heaven And Hell“ a „Holy Diver“. Gilbertova kytara doslova zpívá Diovy linky a dělá nové verze velmi zajímavé. Navíc se Paulovi povedlo trefit do specifických nálad skladeb, takže svou nejlepší hodinku si odbyde v „Heaven And Hell“, v níž kolosální atmosféra a střídání nebesko-pekelných nálad zůstalo zachováno. Méně výrazně zní „Don`t Talk The Strangers“, která se k podobnému ztvárnění příliš nehodí, stejně jako „Starstruck“, ve které pěvecká linka v kytarovém podání má poněkud infantilnější nádech. Se závěrečnou „The Last In Line“ Gilbert svou hravou kytarou (zejména v úvodu skladby) dokáže vykouzlit úsměv na tváři, takže hlavní aspekt desky byl splněn. Gilbert se svým záměrem uspěl.

„The Dio Album“ je deska pro zažrané Diovy fanoušky, stejně jako pro kytarové maniaky, kteří obdivují Gilbertovu neopakovatelnou ekvilibristiku. Je sympatické, že se Gilbert nesnaží poctu pěveckému velikánovi pojmout v klasickém stylu, jak to dělá každý druhý, ale uplatňuje spíše vtipnější nápady. „The Dio Album“ je jedním z coverových alb, které dávají smysl, i když nikdy (kvůli formátu, jaký představují) nemohou být ozdobou diskografie. V tomto případě je deska sympatickým osvěžením.

Jan Skala             


www.paulgilbert.com

YouTube ukázka - Holy Diver

Seznam skladeb:
1 Neon Knights
2 Kill The King
3 Stand Up And Shout
4 Country Girl
5 Man On The Silver Mountain
6 Holy Diver
7 Heaven and Hell
8 Long Live Rock N`Roll
9 Lady Evil
10 Don`t Talk To Strangers
11 Starstruck
12 The Last In Line

Sestava:
Paul Gilbert - kytara, baskytara
Bill Ray - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 57:15
Label: Mascot Label Group
Země: USA
Žánr: heavy metal/hard rock

Diskografie:
1998 - King Of Clubs
1998 - Flying Dogs
2000 - Alligator Farm
2002 - Raw Power Blues
2002 - Burning Organ
2003 - Gilbert Hotel
2005 - Space Ship One
2006 - Get Out Off My Yard
2008 - Silence Followed By A Deafening Roar
2009 - United States
2010 - Fuzz Universe
2012 - Vibrato
2014 - Stone Pushing Uphill Man
2016 - I Can Destroy
2019 - Behold Electric Guitar
2021 - Werewolves Of Portland
2021 - Twas
2023 - The Dio Album

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.04.2023
Přečteno: 810x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08922 sekund.