RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BABYMETAL - The Other One

Babymetal. Stačí jen napsat název japonské kawaii metalové kapely a pro mnohé lidi to bude jak červený hadr pro býka. První deska byla senzace a i přes značný počet metalových fanoušků, kteří ji zavrhli, měla veliký úspěch. Druhá deska úspěch zopakovala, ale moment překvapení už nepřišel. Třetí „Metal Galaxy“ nabídla několik dobrých songů, ale jako celek nebyla příliš výrazná. Tou dobou už Babymetal nebyly ve třech, ale pouze ve dvou (Yuimetal z kapely odešla). Po čtyřech letech se skupina vrací se čtvrtým albem „The Other One“. I když chvilku po vydání ke dvojici přibyla ještě Momometal, na novince její jméno nefiguruje.

Babymetal už dávno nejsou děti. Z holek se staly dospělé ženy, a i když žánr zůstal stejný (pořád je to kawaii a stále jde o kombinaci j-popu s metalem), novinka je jiná než předchůdci. Kapela poprvé natočila desku, která jako album funguje a působí soudržně. Start zní jako metal pro stadiony. Klišé název „Metal Kingdom“ a velmi hitový refrén k tomu přímo vybízí. Skladba má jasně metalové základy, působí velmi příjemně a pozitivně, nechybí ani sborový zpěv, který se nejspíš očekává za podpory diváků na koncertech.

„Divine Attack – Shingeki“ je poněkud rafinovanější a tvrdší, metalová složka převládá. Riffy jsou drsné a hudba se stále proměňuje, v refrénu překvapí parádní death metalový riff, vše je zjemněné melodickým zpěvem Su-metal, ale i pasáž po refrénu dokáže pořádně nakopat zadnice. Je znát,, že muzikanti stojící za roztomilými členkami kapely jsou opravdu dobří muzikanti. Skladba je výborná a patří k tomu nejlepšímu, co Babymetal kdy vyplodili.

„Mirror Mirror“ je skvěle propracovaným songem. Překvapí progresivními kytarovými vylomeninami v úvodu a následně brutální a rychlou pasáží, která téměř thrashově hřmí. Refrén je miloučký a prakticky popový. Song je jasnou ukázkou toho, co Babymetal jsou. Pop metalem. Není to nic špatného, nicméně song místy sklouzává až k prog metalu. Zejména kytary jsou skvělé. „Maya“ pokračuje v krasojízdě. Babymetal v každém songu předvádí, že dobře znají moderní metal a tak ho do své hudby implementují. Ústřední riff nakopává a zní parádně. Prostředek desky nabídne první baladu. „Time Wave“ se přiklání více k současným elektronickým zvukům a popu. Spolu s nevýraznou „Believing“ však představuje slabší chvíle alba. Zábavná je „Metalizm“ hrátkami s písmenky, rovněž hudebně se nebojí experimentovat. Chvilku jde o téměř disco věc, poté prog rock a snad i orientální melodie. Druhá balada desky je povedenější a patří k tomu nejlepšímu od kapely. „Light And Darkness“ je jednoduchá a vlastně klasická metalová balada s moderním zvukem. Má emoce a je výborně zazpívaná. Baladicky působí i závěrečná „Legend“, ale je spíš epickou a uzavírací skladbou, v níž se střídají pomalejší pasáže s rock - metalovými. Překvapí saxofonové sólo a fakt, že deska končí, utekla totiž hrozně rychle.

„The Other One“ jsou dospělejší Babymetal. Zní to divně, ale divnost k žánru patří. Babymetal využívají podobných postupů jako v minulosti, ale nyní se zdá, jako by chtěly primárně natočit dobrou semknutou desku. Není zde tolik žánrových výstřelků (žádné rapování, raggae divnopokusy, zblázněná elektronika atd.) a skladby nepůsobí jak náhodně poskládané.

„The Other One“ je především plné chytlavých melodií a povedeného moderního metalu v hávu kawaii. Pořád platí, že to není pro každého kovaného metalistu. Kdo neměl Babymetal rád dřív, patrně se mu líbit nezačnou. Jestli se někdo bude chtít ptát, proč má album víc bofů, než ...– dosaďte libovolný název klasické metalové bandy..., odpovím jednoduše. "The Other One" je dobré album, které mě baví.

Tomáš Marton             


babymetal.com

YouTube ukázka - Mirror Mirror

Seznam skladeb:
1. Metal Kingdom
2. Divine Attack - Shingeki
3. Mirror Mirror
4. Maya
5. Time Wave
6. Believing
7. Metalizm
8. Monochrome
9. Light And Darkness
10. The Legend

Sestava:
Su-metal - zpěv
Maometal - scream

Rok vydání: 2023
Čas: 41:11
Země: Japonsko
Žánr: Kawaii metal

Diskografie:
2014 - Babymetal
2016 - Metal Resistance
2019 - Metal Galaxy
2023 - The Other One

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.05.2023
Přečteno: 2342x




počet příspěvků: 15

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
+1. doprovodná...18. 06. 2023 18:18 Vana
Celé roky jsem...17. 05. 2023 21:47 Mr.Deadhead
Cormac McCarthy:...16. 05. 2023 17:54 themooncrow.217
Prdeláč + Ferda -...16. 05. 2023 5:39 Savapip
......16. 05. 2023 5:26 Prdeláč


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08468 sekund.