RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KATATONIA - Discouraged Ones

Katatonia nemohla využívat služby Mikaela Ackerfeldta napořád, protože ten měl velké plány s Opeth. Přesto jeho jméno s Katatonií spjaté ještě chvilku zůstalo. Ta v roce 1997 přibrala do svých řad baskytaristu Micke Oretofta a o rok později začala tvořit novou muziku. „Saw You Drown“ byla první nahrávka, na které zpíval Jonas Renkse jako hlavní zpěvák čistým zpěvem. EP se stalo základem i pro album (ze čtyř songů byly tři využity pro desku) „Discouraged Ones“.

Když se zadíváte na cover alba, uvidíte depresi. Postava s křídly a za ní oranžové pozadí, jako by vše bylo v plamenech. Jedenáct skladeb vás skutečně vezme na depresivně melancholickou jízdu těmito emocemi. „I break“ začne tak, jak zní celé album. Kytara je spíše rocková, ale jejímu zvuku nechybí špinavost a syrovost. To samé se dá říci o bicích, za kterými seděl stále Renkse. Melancholie se z reproduktorů valí plnými doušky a Renkseho zpěv tomu nasazuje korunu. V té době nebyl školený zpěvák, nedočkáte se od něj vysokých výšek, intonační dokonalosti či kdovíjaké pestrosti, zní ale autenticky. Smutek, pocit, že všechno končí a život stojí za pendrek, jako by ani nemusel zpívat text a to vše vycítíte z jeho projevu. „I break“ je ve své depresi dosti přístupná rocková skladba, která zaujme na první poslech.

Anders Nyström si dal hodně záležet na kytarových sólech a vyhrávkách. Nijak zvlášť se nepředvádí, ale na albu jasně ukazuje svůj rukopis a nenapodobitelnou melodiku. „Stalemate“ stojí na silném kytarovém motivu a Renkse zní dost nenápadně. Jako by se „jen“ vezl na vlně kytarové melodie. S těmi se kouzlí dál. „Deadhouse“ se zaryje do mysli na první poslech a ukradne vám srdce. Refrén je totální vítěz desky a má sílu dojmout. Celá skladba je to, co dělá Katatonii Katatonií. Jiné kapely také hrají smutně, zpívají o melancholii, tady ji ale skutečně prožíváte. Zvláštní je moment, kdy zaslechnete zpěv velryb. „Relention“ je další hit. Depresivní, ale chytlavý. Katatonia se drží stále stejně hudební podoby, ale vychází jí to. Melodie sype z rukávu a Jonas Renkse přináší svou duši až k vám.

Je dost zvláštní a těžké popisovat hudbu na „Discouraged Ones“, protože Katatonia působí velice sevřeně, album je věnované jedné atmosféře a náladě. Kapela jede melenacholický doom rock a nijak výrazně nevybočuje. Škarohlíd by mohl říci, že si je hodně skladeb velmi podobných. Měl by pravdu, ale přesto album funguje a nenudí (pokud jste na tuhle muziku naladění).

Přestože jde o jedno z nejměkčích alb kapely, svou tíživostí ve vás vyvolá nejsilnější emoce. Tři čtvrtě hodina je plná krásné hudby a důkazem, že i melancholii si lze užít. Nejspíš se nejedná o hudebně nejkvalitnější desku, ale její síla je v emocích. Tohle umí jen hrstka muzikantů. Album zaznamenalo úspěch, alespoň v rámci undergroundu. Jen tři roky od vydání se počítaly prodeje vyšší než dvacet tisíc prodaných kopií, dnes to bude daleko vyšší číslo. Na malou kapelu, která totálně změnila žánr, to byl solidní počin. Někde v pozadí můžete zaslechnout doprovodné vokály Mikaela Ackerfeldta, který zde fungoval i jako producent zpěvu Jonase Renkseho.

Katatonia i přes dobrou odezvu nevyjela na turné. Z alba později poměrně dost hrála, ačkoliv spíše v nultých letech nového tisíciletí. Nejhranějším songem je dodnes „Deadhouse“, na druhém místě neméně hitová „Saw You Drown“. Renkseho zpěv fungoval, nová hudební tvář se lidem líbila. Chybělo jen živé hraní. Renkse nezvládl sedět za bicími a ještě zpívat. Bubeník kapele scházel. Katatonia to však vyřešila a za rok přišla s pokračováním „Discouraged Ones“.

Tomáš Marton             


katatonia.com

YouTube ukázka - I Break

Seznam skladeb:
1. I Break
2. Stalemate
3. Deadhouse
4. Relention
5. Cold Ways
6. Gone
7. Last Resort
8. Nerve
9. Saw You Drown
10. Instrumental
11. Distrust

Sestava:
Jonas Renkse – zpěv, bicí
Anders Nyström - kytara
Fredrik Norrman - kytara
Micke Oretoft - baskytara
Host:
Mike Åkerfeldt - doprovodné vokály, produkce

Rok vydání: 1998
Čas: 46:51
Label: Avantgarde Music
Země: Švédsko
Žánr: Melancholický rock/metal

Diskografie:
1993 - Dance of December Souls
1996 - Brave Murder Day
1998 - Discouraged Ones
1999 - Tonight´s Decision
2001 - Last Fair Deal Gone Down
2003 - Viva Emptiness
2006 - The Great Cold Distance
2009 - Night Is The New Day
2012 - Dead End Kings
2016 - The Fall Of Hearts
2020 - City Burials
2023 - Sky Void Of Stars

Související člínky

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.05.2023
Přečteno: 974x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.59065 sekund.