RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE 69 EYES - Death Of Darkness

Poslední léta u helsinských upírů nebyla zrovna naplněná výtryskem kreativity. Pauzy mezi jednotlivými deskami se prodlužovaly a často se mluvilo o tom, že kapela je dávno za zenitem, který si odbyla nejpozději na deskách „Devils“ a „Angels“, na nichž ukázala svou nejtypičtější a nejhitovější tvář. Další alba z toho už jen čerpala a všechno šlo stále více ztuha. Na minulém albu „West End“ bylo celkem zle, The 69 Eyes jako kdyby zapomněli i schopnost napsat skutečný hit, což jim při vzpomínce na „Feel Berlin“, „Brandon Lee“ nebo „Perfect Skin“ nikdy nečinilo problém. Bylo jasné, že se bude muset přehodnocovat více věcí, než jen počítat škody, které napáchal covid. Jenže Jyrki je mazaný šéf a když dokázal na konci devadesátých let bez hnutí brvou opustit nemoderní glam metal a otočil kormidlo do gotických vod, proč by nemohl znovu kapelu otočit jiným směrem.

Otázka byla jakým, protože The 69 Eyes jsou v gotickém rocku, šmrncnutého glam metalovým pozlátkem léta zavedeni jako jakýsi druh inventáře, jenž má fanoušky rekrutující se zejména ze stylových příznivců a proto tak jednoduchá otočka jako v devadesátých letech dnes možná není. The 69 Eyes vše ale ustáli se ctí. Jistý gotický feeling spojený s Jyrkiho hlubokým hlasem a jistou dávkou melancholie je přítomný pořád, ale už se nedá počítat za směrodatný. S jistou dávkou fantazie lze The 69 Eyes označit pořád za gothic rockovou kapelu, ovšem zásadní slovo v ní má klasická rocková písnička, mnohem větší přehlednost a umírněnost. Jyrki a jeho parta mají bouřlivá léta za sebou a dnes se prezentují jako klidní umělci, kteří moc dobře ví, kdy mají zvolnit a kdy přišlápnout pedál. A funguje jim to. Do té míry, že novinka „Death Of Darkness“ je lepší než předchozí dvě desky. Možná dokonce nejlepší od patnáct let starého počinu „Angels“.

Do hudby The 69 Eyes jako kdyby začínaly pronikat i vlivy Jyrkiho sólové tvorby, ale zachází se s nimi o mnoho lépe, než na poslední sólovce „American Vampire“, takže občasný výlet k hranícím synth popu a industriálního rocku přijde, ale spíše jen jako koření rockové podstaty kapely. Když Finové v titulní skladbě, kterou desku otevřou, lehce připomenou Paradise Lost z období alba „One Second“, je to v pořádku. Nebavíme se o kopírování, ale o drobných vlivech v atmosféře, s níž si The 69 Eyes zahrávají skvěle. Ovšem jestliže úvodní skladba má pořád ještě dostatečně melancholickou a temnou atmosféru, pro zbytek desky už to tak jednoznačně neplatí. S „Drive“ jako kdyby se ocelově šedá obloha trhala a mezi mraky začínalo prosvítat slunce. A to je věc, která dělá „Death Of Darkness“ zajímavou deskou, odlišnou od předchozích nahrávek. Že by The 69 Eyes zažívali další restart své kariéry?

Skvěle zní countryrocková „This Murder Takes Two“, v níž si zahostovala bývalá diva Nikkiho Sixxe z Mötley Crüe, tatérka Kate Von D, jejíž hlas vedle Jyrkiho projevu působí takřka dokonale a dává skladbě dosud snad jen tušený rozměr. S „California“ The 69 Eyes najedou na striktně rockovou linii, kterou už neopustí do konce desky. I zde se dají najít výtečné věci, které dokonale definují novou tvář kapely. „Dying In The Night“ je skvělá hitovka ve volnějším tempu a „Sundown“ zaujme refrénem plným kalifornských vícehlasů, které jsou protikladem k Jyrkimu hlubokému vokálu. Výtečný kousek si kapela nechala na závěr alba, v „Outlaws“ znovu zahraje na melancholičtější strunu, ale kytarám se už příliš nechce dolovat tvrdé riffy a spíše cvrlikají ve vyhrávkách společně s klávesami. Tohle je cesta, kterou by se další kariéra kapely mohla ubírat, protože nový sound je zatím neokoukaný a nepředstavuje tak zásadní změnu, aby ji starý fanoušek nepřijal.

Pokud budou The 69 Eyes na „Death Of Darkness“, dále navazovat, může být dobrým startovním výstřelem pro novou etapu kapely. Z historického kontextu by deska mohla být pro The 69 Eyes důležitým zlomem, protože je jasné, že s ní Finové nabírají druhý dech. Desetileté trápení je, zdá se, ukončeno a budoucnost pro The 69 Eyes je otevřená.

Jan Skala             


www.69eyes.com

YouTube ukázka - California

Seznam skladeb:
1. Death Of Darkness
2. Drive
3. Gotta Rock
4. This Murder Takes Two
5. California
6. Call Me Snake
7. Dying In The Night
8. Something Real
9. Sundown
10. Outlaws

Sestava:
Jyrki 69 - zpěv
Bazie - kytara
Timo-Timo - kytara
Archie - baskytara
Jussi 69 - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 40:19
Label: Nuclear Blast
Země: Finsko
Žánr: gothic rock/classic rock/glam metal

Diskografie:
1992 - Bump N`Grind
1994 - Motor City Resurrection
1995 - Savage Garden
1997 - Wrap Your Troubles In Dreams
1999 - Wasting The Dawn
2000 - Blessed Be
2002 - Paris Kills
2004 - Devils
2007 - Angels
2009 - Back In Blood
2012 – X
2016 - Universal Monsters
2019 - West End
2023 - Death Of Darkness

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.05.2023
Přečteno: 772x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
-Ano, nové album...16. 05. 2023 1:19 Petronius


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10688 sekund.