Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KATATONIA - Tonight´s Decision

Po vydání „Discouraged Ones“ si Katatonia vysloužila smlouvu s Peaceville Records, což byl další krok směrem vpřed. Label si žádal novou desku, Katatonia nelenila a v roce 1999 spatřilo světa „Tonight´s Decision“. Deska představila nesmírně působivý cover, který má na svědomí výtečný Travis Smith (Opeth, Nevermore, Devina Townsend atd.) Modré pozadí plné mlhy a tajemná fotografie ducha na kolejích, který patrně pouští ptáka na svobodu. Jaký příběh se za tím skrývá? Považuji tento obal desky za nejlepší v historii Katatonie, který přesně koresponduje s muzikou. Je v tom esence typické melancholie.

I na „Tonight´s Decision“ vypomohl Mikael Ackerfeldt s produkcí vokálů a jedinou otázkou bylo, kdo desku nabubnuje. Jonas Renkse se chtěl soustředit pouze na zpěv a to i s ohledem na koncertní aktivitu, kterou chtěla kapela konečně zvýšit. Za bicí usedl legendární Dan Swanö, který umí hrát snad na všechno a působil ve všech možných kapelách jako hudebník, ale také jako producent. „Tonight´s Decision“ obsahuje jedenáct skladeb. Album je do určité míry pokračováním „Discouraged Ones“. především co se týče hudebního výrazu a samotného stylu. Rozdíl je v tom, že tentokrát byla Katatonia o něco metalovější a doomovější. Jistý rozdíl přinesl i bubnující Dan Swanö, i když jeho styl hraní není na desce až tak výrazný.

„For My Demons“ začne poměrně táhlou doomovou pasáží, aby se song uklidnil a nechal vyniknout Jonasovu zpěvu. Skladbě dominuje hitový refrén, který se rychle usídlí v paměti. Není divu, že je to v podstatě jediný song, který kapela hrála na koncertech ještě v nedávné době. „I Am Nothing“ více pracuje se změnami nálady a tempa. Hudba opět zní jako doomově laděný rock. Písničková forma na albu je sice jednoduchá, ale veskrze funkční. „In Death, A Song“ kolem vás pluje ve středním tempu velmi lehce a člověka napadne, že deska je lehce podobná předchůdci, ale již není tak beznadějná.

Překvapení přijde s „Had To (Leave)“, která pořádně přitvrdí. Kytary jsou hrubé jak struhadlo a doom metal se hlásí o slovo. Přesto se skladba opět zlomí do melancholického alternativního rocku. Katatonia překvapí podruhé, když do songu implementuje zajímavé klávesy, které by člověk čekal možná ve space rocku. Jako výplň působí krátká, ale poněkud zbytečná balada „This Punishment“, která nemá pořádnou melodii, ani dramaturgii. Album se následně vrátí do zajetých kolejí, skladby místy připomínají ty z „Discouraged Ones“. Nechybí emoce, špína a undergroundový feeling. Ze zajetých kolejí vystoupí napůl akustická „A Darkness Coming“. Akustická je jen v první polovině, ale tahle podoba kapele sluší. Naopak nedobře zní Jonasův hlas prohnaný nějakým hlasovým efektem. Stylově vybočuje alternativně rocková cover verze hitu Jeffa Buckleyho „Nightmares By The Sea“, cover verze hitu Jeffa Buckleyho. Není vůbec špatná předělávka a song v podání Katatonie zní povedeně. Závěr zahraje na doom metalovou notu. Devět minut dlouhá „Black Session“ nepřinese nic nového, ale důstojně zakončí celé album. V roce 2003 se deska dočkala znovuvydání, na němž naleznete ještě songy „No Devotion“ a „Fractured“.

„Tonight´s Decision“ je vyspělá deska, která navazovala na předešlou a přidala o něco více hudebních fíglů a nápadů. Kapela lehce přitvrdila a zůstala jí undergroundová špinavost. Oproti „Discouraged Ones“ chybí velké a výrazné hity a autentický pocit smutku. Pořád je to ale výborné album, které potěší většinu milovníků melancholie. „Tonight´s Decision“ bylo velmi dobře přijato, ale kapela stále nebyla úplně spokojena se svým stavem. Rozhodla se proto najít nové stálé členy kapely a moci pořádně koncertovat. Přijetí nového baskytaristy a bubeníka odstartovalo zlatou éru Katatonie, jež přinesla nejslavnější alba skupiny.

Tomáš Marton             


katatonia.com

YouTube ukázka - For My Demons

Seznam skladeb:
1. For My Demons
2. I Am Nothing
3. In Death, a Song
4. Had to (Leave)
5. This Punishment
6. Right into the Bliss
7. No Good Can Come of This
8. Strained
9. A Darkness Coming
10. Nightmares by the Sea
11. Black Session

Sestava:
Jonas Renkse – zpěv
Anders Nyström - kytara
Fredrik Norrman - kytara, baskytara
Host:
Dan Swanö - bicí
Mike Åkerfeldt - doprovodné vokály, produkce

Rok vydání: 1999
Čas: 54:04
Label: Peaceville Records
Země: Švédsko
Žánr: Melancholický rock/metal

Diskografie:
1993 - Dance of December Souls
1996 - Brave Murder Day
1998 - Discouraged Ones
1999 - Tonight´s Decision
2001 - Last Fair Deal Gone Down
2003 - Viva Emptiness
2006 - The Great Cold Distance
2009 - Night Is The New Day
2012 - Dead End Kings
2016 - The Fall Of Hearts
2020 - City Burials
2023 - Sky Void Of Stars

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.05.2023
Přečteno: 643x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09524 sekund.