Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WITCH HAMMER - Absolutno II: Coinspirace

Plán jablunkovské party Witch Hammer byl jasný: naprat obsah dva roky staré fošny "AbsolutNo" do co největšího množství lidí na tuzemských festivalech. Jenže tuhle touhu, tak jako u mnoha jiných, narušila covidová pohroma. O to větší prostor se ale naskytl pro práci na studiovém bratříčkovi, jenž dostal do vínku titul "Absolutno II: Coinspirace". Na rozdíl od prvního dílu, který byl inspirován tvorbou Karla Čapka, se tentokrát přesouváme do světa intrik a lží, jimiž nás údajně manipuluje hrstka nejmocnějších.

Koncepční téma z dílny basisty Petra Caputy (texty) a Honzy Šotkovského (hudba) je jako stvořené pro tvrdé metalové riffy, kterými se jablunkovští na svých albech tradičně prezentují. Tentokrát se ale hudebníci (nově posílení o druhého kytaristu Vojtu Chobota) posunuli ještě blíž k temnotě a novou desku zahustili syrovou atmosférou, jež krom hudebních tónů zásadně vyvěrá ze zvukové podstaty. O sound se ve studiu Bomb Jack postaral Wendel Dreissetl (Dymytry) a odvedl práci, která si nezadá s nejlepšími světovými producenty. Menší problém lze spatřit pouze v tom, že hutný zvuk a celkem generické skladatelské kejkle nasměrovaly muziku Moravanů do stejného pytle, v jakém se pohybuje několik dalších českých spolků, namátkou Titanic, Limetall, Traktor, Trautenberk nebo novodobý Arakain.

Komu je tvorba vyjmenovaných formací blízká, najde s největší pravděpodobností zalíbení i v obsahu hudby Witch Hammer. Ostré kytarové pojetí skladeb osciluje na hranici heavy metalu, groovy thrashe a občas je líznuto nějakým libozvučnějším powermetalovým prvkem. Stane se tak kupříkladu v úvodní položce "Krypto elita", kde na melodický nápěv naváže dvoukopákem poháněný refrén. Ve skladbě se odráží řemeslná zkušenost hudebníků (však tahle parta funguje na scéně již téměř čtvrtstoletí), včetně hrubozrnného zpěvu Honzy Šotkovského, který se pohybuje v charakterových intencích Standy Hranického (Citron, in memoriam) nebo Miroslava Spilky (Perseus). Jinak ovšem skladba ničím zvlášť nepřekvapí, ať po hudební nebo textové stránce.

O kousek lépe si vede "Mediální strach", který přináší členitý děj s povedeným refrénem, a nejvýše si stoupá "Vysoká hra", kde Honza na chvíli přepne do melodického zpěvu, což je poloha, která mu sedí snad ještě víc (jakkoli hudba v takových momentech neodbytně připomíná východočeský Komunál). Podobně tažný směr nabere i pozdější stopa "Tady a teď", pro zbytek písní ale platí to samé, co pro úvodní song této nahrávky. Tedy řízný metalový děj s profesionálním uměleckým vedením, jež ovšem nemá výraznější potenciál zalézt hlouběji pod kůži, neřkuli přímo do srdečního prostoru.

Petr Štěpnička             


www.witchhammer.cz

YouTube ukázka - Krypto elita

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Krypto elita
3. Mediální strach
4. Vysoká hra
5. Investiční rej
6. Přízrak svědomí
7. Tady a teď
8. Ztracený ráj
9. Pravdou lhát
10. Outro

Sestava:
Jan Šotkovský – zpěv, kytara
Vojta Chobot – kytara, vokály
Petr Caputa - baskytara
David Janáček - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 34:26
Zvuk: Wendel Dreissetl
Země: Česká republika
Žánr: heavy/power metal

Diskografie:
2007 – Price For The New World
2009 - Zodiac
2012 – Never Stop
2017 – D-Generace
2021 – AbsolutNo
2023 - Absolutno II: Coinspirace

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.05.2023
Přečteno: 917x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
AbsolutNoNa kluky jsem...17. 05. 2023 19:51 Domy


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09574 sekund.