DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TYGERS OF PAN TANG - Bloodlines

Jak moc je ještě relevantní Nová vlna britského heavy metalu, která bývá historiky ohraničována pětiletkou 1979 až 1984, se snaží každoročně odpovědět řada kapel, která si v té době udělala jméno. Nejsilněji mezi nimi rezonovali Iron Maiden a Def Leppard, stejně jako dávní mentoři Judas Priest, ovšem ti mantinely trendu přerostli už dávno. A pak je tu zástup (tehdy druholigových) kapel, které se dávný prapor snaží pořád pozvednout. Mezi nimi jsou (možná jako nepsaní vůdci) Tygers Of Pan Tang, nezmaři z anglického přístavního města nedaleko skotských hranic Whittey Bay, kteří mohli být tak dobří, že by konkurovali Iron Maiden. Jenže vše nabralo jiný směr a Tygers místo ve světových halách a stadionech hrají spíše po klubech. Ale už se přesunuli do kategorie heavymetalových legend. Dlužno říci, že docela zaslouženě. Že tuto poctu nechtějí zadarmo, dokazují jejich novodobější počiny, které patří z post-NWOBHM děl k tomu nejlepšímu.

Když pomineme osmdesátá léta, kdy byli Tygers Of Pan Tang nejsilnější a vydali nejlepší album „The Cage“, důležitý pro jejich historii byl rok 2004. Tehdy je posílil italský zpěvák Jack Meille, který se záhy stal zásadní postavou a jasným pokračovatelem tradic Jesse Coxe i výtečného Jona Deverilla. Meillem nazpívaná deska „Animal Instinct“ odstartovala současnou éru kapely, která trvá dodnes i přes změny v sestavě, při kterých v ní zůstal jen kytarista a zakládající člen Robb Weir, bubeník Greg Ellis a Meille. Skutečnost, že před natáčením novinky „Bloodlines“ se znovu uskutečnila změna na postu doprovodného kytaristy a basisty až tak důležitá není. Kontinuita s minulostí je zachována díky Weirovy, sílu a energii dodává Meille. Víc pro kapelu není třeba. Tohle je záruka, že každá další deska bude navazovat se ctí na práci z osmdesátých let, i když se jí nebude snažit přiblížit na dostřel. Prostě nová éra Tygers Of Pan Tang má rovněž svou charakteristiku. A „Bloodlines“ ji vystihuje takřka dokonale.

Není to album přelomové nebo jiné než ostatní, přesto má svoje kouzlo. Spočívá především v přesvědčivém songwrittingu, i v suverénních výkonech muzikantů, z nichž vyčnívá Meilleho silný a melodický hlas. Svým projevem táhne Tygers Of Pan Tang spíše k hard rocku, protože Robb Weir byl vždy kovaný metalista, který v osmdesátých letech, kdy jeho kapela směřovala k pompéznějšímu americkému zvuku, značně trpěl. „Bloodlines“ může být stejně dobře klasickou post-NWOBHM i hardrockovým dílem, pod které se podepisuje zkušená kapela. K tomu směřují zejména silné refrény, které v „Back For Good“, „Edge Of The World“ nebo v baladě „Taste Of Love“ mají stadionový rozměr. To novinku spojuje s „The Cage“, jíž je léta vyčítáno, že se na ní Tygers Of Pan Tang zaprodali americké komerci, ale která je nejdotaženějším albem jejich klasické éry.

Na „Bloodlines“ nelze nahlížet jako na „The Cage“ roku 2023. Podobnost je v tom, že Tygers Of Pan Tang využívají větší množství melodických postupů, než tomu bylo na předchozích post-comebackových albech, ale jsou i místa, v nichž dokáží pořádně hrábnout do strun a zařadit vyšší rychlostní stupeň. Nejlepším příkladem je ukázková heavymetalová škola „Fire On The Horizon“, v níž kapela dokáže konkurovat dravosti Judas Priest, či „Kiss The Sky“, ve které jako kdyby kapela chtěla poukázat na nejsilnější chvíle Nové vlny britského heavy metalu. V podobných intencích se pohybuje známá „A New Heartbeat“, která nedávno vyšla na stejnojmenném EP. V jejím případě jsou to zejména kytary Robba Weira, které skladbu táhnou k heavymetalové příslušnosti, i když zapamatovatelný, zpěvný refrén ukazuje, že hitparádové ambice (bavme se pouze o hitparádách rockových) kapele nejsou cizí.

„Bloodlines“ je velmi sympatická práce. Až by se dalo říct, že dokáže konkurovat dílům klasickým a za sebou nechat všechna alba, co Tygers Of Pan Tang vytvořili od osmdesátých let. Je znát, že spolupráce Meille – Weir se zlepšuje s každým dalším dílem, a že oba novici, kytarista Francesco Marras a basista Huw Holding do kapely zapadli výborně. Teď už jde jen o to vysokou formu udržet.

Jan Skala             


www.tygersofpantang.com

YouTube ukázka - Edge Of the World

Seznam skladeb:
1. Edge Of The World
2. In My Blood
3. Fire On The Horizon
4. Light Of Hope
5. Back For Good
6. Taste Of Love
7. Kiss The Sky
8. Believe
9. A New Heartbeat
10. Making All The Rules

Sestava:
Jack Meille - zpěv
Robb Weir - kytara
Francesco Marras - kytara
Huw Holding - baskytara
Craig Ellis - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 44:02
Label: Mighty Music
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock/heavy metal

Diskografie:
1980 - Wild Cat
1981 - Spellbound
1981 - Crazy Nights
1982 - The Cage
1985 - The Wreck-Age
1987 - Burning In The Shade
2001 - Mystical
2004 - Noises From The Cathouse
2008 - Animal Instinct
2012 - Ambush
2016 - Tygers Of Pan Tang
2019 - Ritual
2023 - Bloodlines

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.05.2023
Přečteno: 1095x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tygřiz Pan Tangu, pokud...21. 05. 2023 10:17 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10498 sekund.